Periferik Anjiyo Nasıl Yapılır?
Periferik anjiyo, periferik arter hastalığı gibi durumlarda uygulanabilir. Periferik arterde, arter duvarı tabakalarının arasında yoğun içerikli, damara doğru uzanan kabartılar oluşmasıyla beraber damarın daralması söz konusudur. Damar daralması neticesinde beslenecek bölgeye yeterli kan akışı olmayacaktır. Damarda daralma, romatizmal hastalıklar, pıhtılaşma, damar duvarı iltihapları gibi rahatsızlıklardan da tıkanabilir. Bu durumda anjiyo uygulaması ile damarın genişletilmesi gerekmektedir.
Periferik Anjiyo Nasıl Uygulanır?
Daralan ya da tıkanan damarlar, stent, balon, lazer, bıçaklı cihazlar, pıhtı emici cihazlar kullanılarak genişletilir ve tekrar daralma olmasını önlemek amaçlanır. Bu tür işlemlerde en çok stent ve balon tercih edilmektedir. İşlemin yapıldığı damara bağlı olarak cerrahi işlem günün izleyen 60 ay içinde tekrar daralma görülme olasılığı %5 ile %50 arasındadır. İşlem öncesi hastanın kan değerlerine detaylı olarak bakılır ve genel anestezi ile uygulamaya başlanır.
Periferik Anjiyo Hangi Damarlara Uygulanabilir?
Anjiyo işlemi düşünüldüğü gibi sadece kalbi besleyen damarlara uygulanmaz. Yapılan tetkikler sonucunda tıkanma, daralma görülen birçok damara periferik anjiyo yapılabilmektedir. İşlemin stent, balon ya da başka bir malzeme tercih edilerek yapılması konusuna doktorunuz, damarın yeri, tıkanıklık durumu, tekrar tıkanma olasılığı gibi detayları gözden geçirerek karar verecektir. Periferik anjiyo, beyin damarları, aort damarı ve ayrılan ana damarla, akciğere varan damarlar, kol ve bacakta yer alan damarlar ile böbrek damarlarına uygulanabilir.
Periferik Anjiyo Sonrası İlaç Kullanımı ve Hastalığın Tekrarlama Olasılığı
Damar genişletme işlemi uygulandıktan sonra genellikle pıhtılaşmanın önlenmesi için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Duruma göre ilaç uygulamanın hemen sonra verilip kesileceği gibi hayat boyu kullanımına devam edilmesi de gerekebilir. Bu alanda en çok tercih edilen herkesçe bilinen aspirindir. Gerekli görüldüğü takdirde bazı hastalara sakinleştirici ilaçlar damar yoluyla verilebilmektedir.
Anjiyo da diğer cerrahi işlemler gibi çeşitli riskler içerebilmektedir. Tıp dilince komplikasyon olarak nitelendirilen bu istenmeyen durumlar her operasyonda görülebilecek şeylerdir. Anjiyo işleminde bu risklerin görülme derecesi oldukça düşüktür ve genellikle hayati önem arz eden durumlar değildir. Anjiyo sonrası en sık görülen komplikasyon emboli denen pıhtı atmasıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Anjiyo Böbreklere Zarar Verir Mi?
- Anjiyo Ameliyatı Tehlikeli Mi?
- Anjiyo Yapılırken Anestezi Yapılır Mı?