Kadınlarda Sistit, Vajinit ve Üretrit Tanıları
Uretrit, ağırlaşmamış sistit ve vajinit benzer klinik semptomlara sahip hastalıklardır. Bu semptomlara dizuri (ağrılı idrara gitme), idrara gitme hissiyatının artması, idrara gitme frekansının yükselmesi, disparoni (cinsel ilişki sırasında ağrı) veya patolojik vajinal salgı gözlenir. Klinik semptomların benzerliği dolayısıyla, anamnezin (hasta bilgi formu) daha ayrıntılı toplanması ve fiziksel muayenenin daha geniş yapılması ve uygun laboratuar testlerin atanması doğru teşhisin konulması için zorunludur.
Uretrit veya sistiti olan kadınlar genellikle Dizüri’den yakınıyor ve bu nedenle doktora başvurmuş oluyorlar. Uretriti olan hastalar çoğu zaman mukozalı veya irinli salgıdan şikayetçi oluyor. Cinsel yolla geçen hastalık nedeniyle oluşmuş dizüriyi cinsel yolla geçen enfeksiyonlara bağlı olmayan hastalıklardan ayırabilmek için cinsel hayata dair ayrıntılı anamnezin toplanması önemlidir.
Aşağıdaki sorulara cevap almak özel önem taşımaktadır:
- Cinsel partnerler
- Özel cinsel alışkanlıklar
- Cinsel ilişki sırasında başvurulan korunma yolları (erkek veya kadın prezervatiflerinden kullanarak),
- İdrar düzensizliği,
- İdrara gitmenin sıklaşması, idrara yapmada güçlük çekilmesi,
- Patolojik vajinal salgı. (Vajinal salgı olması daha çok servisit ya da vajinitle ilgilidir.)
Belirtilen semptomların akut olarak başlaması ve doktora müracaat etmeden kısa süre devam etmesi (4 günden az) genellikle sistitle bağlantılı oluyor. Semptomların yavaş, yavaş gelişmesi ve doktora gözükmeden önce daha uzun süre devam etmesi (7 günden fazla) daha çok üretrit veya vajinit ile bağlantılı oluyor.
Muayene:
Gonore veya klamidya kökenli üretriti olan kadınlarda üretra muayenede normal olabilir. Bu durumda uretranın eritematöz veya eksudasyonu tespit edilebilir. Vulvada üretral patolojik olgular veya iltihap genellikle genital herpes enfeksiyonu hallerinde tespit edilebilir. Bununla birlikte yumurtalık veya cinsiyet dudaklarının enfeksiyonu da sıkça tespit edilebilir.
Laboratuar Testleri
İdrarın mikroskobik analizi:
İdrarda lökosit esterazın tayini için sabah ilk idrar salgılanması sırasında elde edilmiş idrar kullanılır. Alternatif olarak, idrarın mikroskobik analizi için idrar salgılanması süresinin ortasında toplanan idrar örneği elde edilebilir. İdrar salgılanması süresinin ortasında toplanan idrar örneğinde piyürinin (idrarda irin ya da akyuvarlar) bulunması daha fazla üretrit veya sistite işaret etmektedir.
Dizürinin olması, fakat idrarın analizinde piyürinin tespit edilememesi vajinite işaret eder.
İdrarın analizinde çok sayıda yassı epitel hücrenin belirlenmesi,elde edilmiş idrarın “temiz” olması konusunda şüphe yaratır ve bu laboratuar testin doğruluğu ve güvenilirliğini azaltır.
Tedavi
Sistit: Sistit hastalığının temel tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Doktorunuzun tahlis sonuçlarına göre yazdığı antibiyotik ilacı düzenli olarak kullanılmalıdır. Kronik enfeksiyon bulunması durumunda tedavi süreci uzamaktadır.
Üretrit: Üretrit hastalığı da antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bu hastalıkta sistitten farklı olarak eşlerin de eş zamanlı tedavisi gerçekleştirilir.
Vajinit: Bakteriyel vajinitler antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Eğer cinsel yolla bulaşan bir vajinit teşhis edilmişse, eşin de tedavi edilmesi şarttır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.