Menopoz Sırasında Ne Olur? Perimenopoz Nedir?
Menopoz Nedir?
Menopoz, hayatınızda hormonal değişiklikler nedeniyle adet görmeyi bıraktığınız zamandır. Bu genellikle 40’lı yaşların sonlarında veya 50’li yaşların başında olur, ancak daha erken de olabilir.
Menopoz Sırasında Ne Olur?
Menopoz, yaşlandıkça başınıza gelen doğal ve normal bir süreçtir. Menopoz genellikle 45 ila 55 yaşları arasında gerçekleşir ve 51 en yaygın yaştır.
Menopoz, yumurtalıklarınız östrojen üretmeyi bıraktığında ve progesteron gibi diğer üreme hormonlarını yavaşlattığında başlar. Bu hormonlar olmadan regl döneminizi ve hamile kalmayı bırakırsınız.
45-55 arasındaysanız ve bir yılda adet görmediyseniz, hamile değilsiniz ve ciddi bir hastalığınız yoksa, menopoza giriyor olabilirsiniz.
Yaşlanma nedeniyle herkes menopoza girmez. Bazen diğer sağlık sorunları menopozu başlatır. Yumurtalıklarınız ameliyatla alınırsa, genellikle meydana gelen kademeli değişim yerine ani menopoz semptomları yaşayabilirsiniz. Kemoterapi ve radyasyon gibi tıbbi tedaviler de menopozun erken veya aniden gerçekleşmesine neden olabilir.
Doktorunuz menopoza girip girmediğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Menopoz semptomlarını yönetmenize de yardımcı olabilirler.
Perimenopoz Nedir?
Perimenopoz, semptomların olabileceği menopoza giden süre anlamına gelir. Bu aşama birkaç aydan 10 yıla kadar sürebilir ve başlayabilen, durabilen ve yeniden başlayabilen bir süreçtir.
Perimenopoz genellikle 40’lı yaşlarda başlar, ancak daha erken de başlayabilir. Sigara içenler genellikle sigara içmeyenlerden 2 yıl önce perimenopoza başlarlar.
Yumurtalıklarınızın ürettiği östrojen miktarı 30’lu ve 40’lı yaşlarda değişmeye başlar – yukarı ve aşağı gidebilir. Regl dönemleriniz değişmeye başladığı için bunun olduğunu fark edebilirsiniz. Perimenopoz sırasında dönemlerdeki değişiklikler yaygındır ve tamamen normaldir.
Fark edebileceğiniz bazı değişiklikler şunları içerir:
- Bir det dönemi ile diğeri arasındaki süre (daha uzun veya daha kısa)
- Tamamen bir adet dönemini atlamak
- Adet döneminiz boyunca değişen kanama modelleri (daha ağır veya daha hafif)
- Adet dönemleri arasında kanama
Adet kanamasındaki değişiklikler perimenopoz sırasında oldukça normaldir, ancak yine de doktorunuzla bunlar hakkında konuşmak iyi bir fikirdir.
Perimenopoz sırasında hala hamile kalabilirsiniz. Hamile kalmak istemiyorsanız, son adetinizi geçirdikten sonra en az bir yıl süreyle doğum kontrol yönteminizi kullanmaya devam edin. Doktorunuz sizinle doğum kontrol yönteminizin durdurulması hakkında konuşabilir ve perimenopozla ilgili diğer sorularınızı yanıtlayabilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Benzer Yazılar:
- Baş Ağrısı ve Menopoz Arasındaki İlişki
- Menopoz Nasıl Anlaşılır?
- Menopoz Öncesi ve Sonrası Belirtileri