Adet Öncesi Sendromu (PMS) Neden Olur?

Premenstrüel sendrom (PMS), adet döngüsünün geç luteal fazında ortaya çıkan ve tam adet kanamasının sonunda kaybolan semptomların döngüsel bir takımyıldızıdır;

Premenstrüel sendrom, kadınların yaklaşık %2,5-5’ini etkiler.

Premenstrüel sendrom (PMS), adet döngüsünün luteal fazında veya adet başlangıcından 1 ila 2 hafta önce başlayan fiziksel ve psikolojik semptomların bir takımyıldızıdır. Semptomlar genellikle adet başlangıcında azalır. PMS semptomları şiddetli hale geldiğinde, hastalara adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) teşhisi konur.

PMS ne demek?

Premenstrüel sendrom (PMS), adet döneminizden birkaç gün önce ila iki hafta önce ortaya çıkan çok çeşitli şiddetli, tekrarlayan semptomları tanımlar.

Premenstrüel sendrom (PMS), adet döneminizden birkaç gün önce ila iki hafta önce ortaya çıkan çok çeşitli tekrarlayan semptomları tanımlar. PMS, doğurganlık çağındaki kadınların yüzde 75’ini etkilemektedir, ancak bunun sonucunda sadece yüzde 20 ila yüzde 40’ı zorluk çekmektedir.

PMS semptomları ergenlik ve menopoz arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak sorun olmaya başlaması için en yaygın yaş 20’li yaşların sonlarından 30’ların başlarıdır.

Pms Nedenleri Neler?

Altta yatan nedenler tam olarak anlaşılmasa da, PMS semptomları yaş ve stresle daha da kötüleşebilir. Histerektomi geçiren kadınlarda bile en az bir fonksiyonel yumurtalık kalmışsa PMS olabilir. Depresif hastalık, panik bozukluk, diğer psikiyatrik bozukluklar veya kronik tıbbi durumlara karşı savunmasız kadınlar da PMS’ye duyarlı olabilir, ancak bu durumlar PMS’si olmayan kadınlarda da ortaya çıkabilir. Kalıtım da bir rol oynayabilir: eğer anneniz veya kız kardeşiniz PMS’den muzdaripse, sizde de deneyimleyebilirsiniz.

PMS’ye 150 kadar fiziksel ve davranışsal semptom atanmıştır, ancak çoğu kadının yaşadığı PMS semptomlarının sayısı çok daha sınırlıdır. En yaygın semptomlar arasında sinirlilik, şişkinlik, duygudurum dalgalanmaları, anksiyete, depresif ruh hali, yorgunluk, iştah değişiklikleri, su tutma ve göğüslerde hassasiyet yer alır.

Menstrüel kramplar veya dismenore, PMS semptomu olarak kabul edilmez, ancak PMS’li birçok kadın da adet krampları yaşar.

PMS’nin, ruh hali üzerinde güçlü bir etkisi olan bir madde olan serotonin de dahil olmak üzere beyin kimyasallarını etkileyebilen östrojen ve progesteron hormonlarının yükselen ve düşen seviyelerine duyarlılıktan kaynaklandığı görülmektedir. Bazı kadınların neden PMS veya PMDD geliştirdiği ve diğerlerinin olmadığı açık değil, ancak araştırmacılar bazı kadınların hormon seviyelerindeki değişikliklere diğerlerinden daha duyarlı olduğundan şüpheleniyor.

Nedeni belirsiz kalsa da kalsiyum PMS’de rol oynayabilir. Bir çalışmada, günde iki kez 600 mg kalsiyum alan kadınlar, plasebo alan kadınlardan daha az PMS semptomu yaşadı.

Beslenme değişiklikleri ve egzersiz de PMS semptomlarının rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilir. Semptomlar şiddetli olduğunda, serotonerjik antidepresan ilaçlar reçete edilebilir. Serotoninin artmasının PMS semptomlarını azalttığı düşünülmektedir.

Adet öncesi rahatsızlıkla başa çıkmanın en önemli stratejilerinden biri, semptomlarınızın izlediği herhangi bir modelin farkında olmaktır. Belirtilerinizin ne kadar farkında olursanız – ne zaman başlayıp dururlarsa ve onları rahatlatmak için en iyi neyin işe yaradığı – ne kadar olursa olsun, onları tanımak ve onlarla başa çıkmak için o kadar iyi stratejiler geliştirebilirsiniz.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status