Hamilelikte 2.Hafta: Bebek Gelişimi, Vücutta Değişiklikler ve Tavsiyeler
Gebeliğin ikinci haftasında mısınız? İkinci haftada henüz hamilelik tanısı konulmamış olabilir. Bazı gebelik belirtilerini bayanlar yeni yeni fark edebilirler.
Yumurtanın döllenmesi 2.haftanın sonunda veya 3.hafta başlarında adet döngüsüne bağlı olarak gerçekleşir. Doğum tarihi ise son normal adet tarihinden itibaren 40 hafta olarak hesaplanır. Gebeliğin ikinci haftasında vücutta pek bir değişiklik olmaz. Bu süreçte anneler gebeliğe kendilerini psikolojik olarak hazırlamaya başlar.
Bebek planlaması yapan bayanlar gebelik belirtilerini izlemeye devam ettikleri takdirde iki haftalık hamile olduklarını anlayabilirler. Regl gecikmesinden sonra belirtilerin farkına varırsanız gebeliğiniz ikinci haftayı geçmiş olabilir. Bunun için de doktora giderek gebelik tanısı için testler yaptırabilir ve düzenli bir adet döngünüz varsa doktor tarafından doğum hesaplaması yapılabilir.
2 Haftalık Hamilelik Belirtileri
Bildiğiniz gibi, yumurtlama döneminde eşinizle düzenli ilişkiye girmeniz gebelik şansını arttırır. Bunun için de adet döngüsünü sürekli takip etmeli ve en verimli dönemleri değerlendirmelisiniz.
Pek çok gebe bayan iki haftalık gebe olduğunun farkına varamasa da bu yazımızda gebeliğin 2.haftasında ne gibi belirtiler görüldüğünü sizlerle paylaşacağız.
- Servikal mukus kalitesi ve miktarında gözle görülür değişiklikler olur.
- Yumurtlamaya yakın süre içerisinde libido artışı ve isteklilik artabilir. Yumurtlama döneminde olduğunuzu anlamanın en doğal yolu da ilişkiye daha istekli olmaktır.
- Yumurtlama döneminde vücut ısısında artış olabilir.
- Rahim ise döllenmeye uyum sağlayacak hale gelir.
- Hormon seviyesindeki değişiklikler nedeniyle yumurtlama döneminde vücudunuzda bazı değişiklikler olabilir. Bu değişikliklere göğüs hassasiyetini örnek verebiliriz. Göğüsleriniz oldukça hassaslaşabilir.
Hamilelik Şansını Arttıran En Verimli Dönem
Adet döngüsünde yumurtlamadan önceki 5 günü kapsayan dönemden yumurtlama sonrası 1-2 güne kadar doğurganlık şansının en yüksek olduğu süre olarak bilinir. Bir yumurta hücresi sadece 24 saatlik bir ömre sahip olsa da, diğer yandan bir sperm 5 güne kadar hayatta kalabilir. Eğer bir kadın bu süre boyunca ilişkiye girerse, gebe kalma şansı çok yüksektir. Ne yazık ki birçok kadın gebe kalma şansının yüksek olduğu dönemleri hesaplamakta zorluk çekmektedir.
Hamileliğin 2.Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Gebeliğin ikinci haftasına girildiğinde adet döngüsü durur. Eğer hamile iseniz, her şey bu süreçte vücudunuzda çok sessiz olur. Adet döngüsü sırasında vücudunuzda birçok fizyolojik ve hormonal değişiklikler olur. Değişiklikler aşağıdaki 3 evreye ayrılabilir:
1. Menstrüel Aşama
Regl süresi genelde 3 ila 7 gün aralığında olur. Kadınların fizyolojisi ve yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu dönem vücudunuzdaki östrojen ve progesteron seviyelerinin çok düşük olduğu aşamadır. Bir kadının bu aşamada hamile kalma şansı çok azdır, ama göz önüne alınmalıdır. Hiçbir şey hamilelik ve doğum konusunda da %100 tahmin edilebilir değildir.
2. Proliferatif Aşama
Proliferatif faz; hipofiz bezi folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılamaya başladığında başlar. Bu aşama foliküler faz olarak da bilinir. FSH hormonu yumurtalıklarla folikülün olgunlaşıp gelişmesini tetikler. Böylece tam olarak gelişmiş olgun yumurta yumurtlama sırasında döllenme için serbest bırakılabilir. FSH düzeyleri proliferatif faz sırasında kanda yükselmeye devam eder.
Östrojen seviyesi yükselmeye başlar, hipofiz bezi FSH hormonu üretimini azaltır ve yerine lüteinleyici hormon gelir. Adet döngüsünün ikinci haftası sonuna kadar, lüteinleyici hormon folikül çatlaması ile yumurtanın serbest kalmasını sağlar ve serbest kalan yumurta spermle döllenmek için fallop tüpüne doğru ilerler. Bu çok önemli bir aşamadır.
3. Salgı Aşaması
Yumurtanın serbest kalmasından sonra, vücudunuz yeni bir adet döngüsü salgı dönemine geçer.
Hamileliğin 2.Haftasında Bebeğinizde Değişiklikler
- Gebeliğin 2.haftasında bebeğiniz hipofiz bezi tarafından üretilen FSH hormonunun tetiklediği foliküllerden biri olarak büyümeye başlar. Daha sonra lüteinleyici hormon (LH) dalgalanması ile birlikte yumurtalıkta folikül duvarı zayıflar.
- Tam gelişmiş folikül şimdi duvarların kırılması ile beraber ikincil oosite bırakılır.
- Olgun bir yumurtanın içinde olgunlaşmamış folikül gelişimi olur. Bu noktada sadece tek bir hücre olan bebeğiniz bu dönemde hayat şansı yakalar.
- Sonunda baskın foliküllerden biri olgunlaşır ve fallop tüpü içine yumurta bırakılır. Bebeğinizin çapı yaklaşık 0,2 mm ölçü olacaktır. Çıplak gözle neredeyse görünmez bir boyut diyebiliriz.
- Döllenmemiş yumurta fallop tüpü içinde parçalanarak erir ve burada bir gün kadar kalır. Eğer yumurta şanslı ise, sperm ile burada karşılaşır.
- Yumurta ve sperm bir araya başarıyla geldikten sonra yeni bir hücreye (zigot) dönüşür ve bebeğiniz gelişmeye başlar.
Eğer eşinizle bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, bir kadının doğurganlık şansının 30 yaşından sonra azalmaya başladığını bilmelisiniz.
Gebeliğin 2.haftasında bebeğinizin yaşam şansı artar. Bu nedenle ilk iki hafta çok önemlidir. 2 haftalık hamile olduğunuzu öğrendiğinizde daha sağlıklı ve güvenli yaşamaya özen gösterin.
Yorum bölümünden bizlerle görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.