Hamilelikte 15.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin 15. haftasında erken hamilelik belirtilerinin azalması ile birlikte kendinizi duygusal ve fiziksel açıdan daha rahat hissetmeye başlarsınız. Rahminiz artık diyaframı yukarı doğru bastırır, akciğerlerinizi tamamen genişletmesi için pek yer bırakmaz. Bu da zaman zaman nefes nefese kalmanıza neden olur.
Siz ve eşiniz gelecek ve hayatınızdaki değişiklikler hakkında stresli olabilirsiniz. Gebelik haberini birkaç hafta önce öğrenmiş olabilirsiniz ve erken gebelik belirtileri ile uğraşmak kendinizi daha huzursuz, stresli hissetmenize neden olmuş olabilir.
Artık fırtınalı günler geride kaldığı için küçük şeyler hakkında endişe ve strese kapılmamalı, enerjinizi korumalı, kendinizin ve bebeğinizin sağlığını düşünmelisiniz.
Hamileliğin 15. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:
Hamileliğin 15. haftasında vücudunuzda herhangi bir büyük değişiklik beklemeyin. Her şey şimdi neredeyse herhangi bir değişiklik fark edemeyeceğiniz hızda gerçekleşecek. Birkaç kilo almış alabilirsiniz ve bu nedenle göbeğiniz şimdi daha belirgin hale gelmiş olabilir. 15 haftalık hamile bayanlarda devam eden bazı belirti ve semptomlar şunlardır:
- Rahmi destekleyen bağların esnemesi nedeniyle 15.haftada da şiddetli karın ağrıları yaşamaya devam edebilirsiniz.
- Vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma yeteneği gebelik sırasında düşer. Düşük bağışıklık sistemi, öksürük ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara normal şartlardan daha yatkın olmanıza neden olur.
- Gebelikte rinit; burun tıkanıklığına neden olur ve soğuk algınlığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bunun da nedeni, mukoza zarlarında artan kan akışıdır.
- Kan hacminin artması ve burunda kan damarlarının genişlemesi, bazı annelerde burun kanamasına neden olur. Gebelik boyunca meditasyon yaparak ve rahat nefes alma teknikleri uygulayarak doğuma hazırlanabilirsiniz.
- El veya bilek ağrısı gibi şikayetleriniz olabilir.
- Hamileliğin 15.haftasından sonra uyku pozisyonunuz sizi rahatsız edebilir ve daha rahat bir uyku pozisyonu bulmanız gerekir. En iyi çözüm ise sola dönük uyumaktır. Çünkü sol tarafta uyumak plasentaya kan ve besin akışını artırır. Bu uyku pozisyonu gelecekte ödemi önler ve vücudun sıvılardan kurtulmasına yardımcı olur.
İkinci trimesterin erken döneminde, doktorlar fetüste herhangi bir anormallik olup olmadığını öğrenmek için bazı testler önerebilirler.
Hamileliğin 15. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:
Şu anda bebeğinizin anne karnındaki aktivitesini hissetmiyor olabilirsiniz. Ancak birkaç hafta sonra bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu haftanın en büyük dönüm noktası ise, bebeğinizin iç kulağındaki üç kemiğin oluşumudur.
Önümüzdeki haftadan itibaren bebeğinizin işitme duyusu fonksiyonunu yerine getirmeye başlayacaktır. Bebeğinizin iç kulağındaki üç kemiğin gelişiminin yanı sıra, bebeğinizde diğer önemli kemikler de gelişmeye başlar. Gebeliğin 15.haftasında bebeğinizde meydana gelen diğer değişiklikler şöyledir:
- Bebeğinizin omurgası ve sırt kasları, başını ve boynunu düzeltmesi için yeterince güç kazanmaya başlar. Bebeğinizin kemik gelişimini desteklemek için kalsiyum takviyeleri almayı unutmayın.
- Bebeğinizin güzel kirpikleri göz kapakları üzerinde uzamaya başlar. Kaşları da şekil almaktadır.
- Vücudu henüz derisi altında yağ tabakası üretmeye başlamıştır. Şeffaf derisi altında kan damarları görünmektedir.
- Bu hafta bacakları kollarına kıyasla daha fazla gelişmiştir.
- Geçtiğimiz haftaya kıyasla anne adayı 2-4 kilo almasına rağmen, bebeğin ağırlığı 70-75 gramdır.
Bu yazımızda 15 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.