Hamilelikte 20.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Tebrikler! Nihayet hamileliğinizin yarısına geldiniz. Şimdi 20 haftalık hamilesiniz. Ne kadar heyecanlı değil mi? Büyüyen karnınızla birlikte karın ağrıları, sırt ve bacak krampları, huzursuzlukla başa çıktınız ve zaman hızla ilerliyor.
Yakında bebeğinizi kollarınıza alacaksınız. Hamileliğiniz ilerledikçe, vücudunuz değişmeye devam ediyor. Artık çevrenizdeki herkes hamile olduğunuzu fark ederek, size sempatik tepkiler vermeye başlamıştır. Hatta birçok tavsiye duymaya başlayacaksınız. Ancak bu tavsiyelerin bazıları yanlış bilgiler olabilir ve sizi yanıltabilir. Başkalarının tavsiyelerini dikkate almadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Hamileliğin 20. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Gebelik ile ilgili çevrenizdekilerin size vereceği tavsiyelerden biri hamile bir kadının iki kişilik yemek yemesi gerektiğidir. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Ne yazık ki, pek çok hamile kadının doğumdan sonra obezite ile uğraştığını hatırlatmak isteriz.
Hamile kaldıktan sonra ihtiyacınız olan günlük kalori, gebe kalmadan önce aldığınız kaloriden 300 kalori daha fazla almaktır. Doğru miktarda beslenmek, bebeğiniz için önemlidir. Alınan fazla ve gereksiz kaloriler aşırı kilo almanıza neden olur.
Hamileliğin 20.haftasında anne vücudunda meydana gelen değişikliklere bir de yakından göz atalım:
1. Kilo:
Kilonuz arttıkça bel çevreniz de genişleyecektir. Artık belinize tam oturan kıyafetler giymek yerine, daha rahat ve bol kıyafetler tercih etmelisiniz. Hamile kadınlar için ideal kilo, bireysel vücut şekli ve yüksekliğine göre değişir. Gebelikte almanız gereken ideal kilo için doktorunuza danışınız.
2. Karın Çevresinde Kaşıntı:
Karnınızın genişlemesi ile birlikte ilk çatlaklarınız oluşmaya başlayabilir. Karnınızda kaşıntı olabilir. Karnınız büyüdükçe bu kaşıntı artabilir ve sizi fazlasıyla rahatsız edebilir. Hamilelikte karın çevresindeki kaşıntıdan kurtulmak ve cilt kuruluğunu önlemek için nemlendiriciler ve kremler sürebilirsiniz.
3. Çatlaklar:
Cilt yüzeyinde meydana gelen çatlaklar, hamileliğin doğal bir parçasıdır. Bu nedenle endişe etmeyin ve moralinizi bozmayın. İlk başta bu çatlaklar pembe mor renkte olabilir; ancak sonradan gümüş veya beyaz rengi alır. Karın, göğüsler ve baldırlarda çatlaklar olabilir.
4. Kan Hacminin Genişlemesi:
Hamilelikte rahim, karın ve göğüslerin yanı sıra kan hacmi de genişlemeye devam eder. Bunun nedeni, gelişmekte olan bebeğe yeterli miktarda kan gitmesini sağlamaktır.
5. Nefes Darlığı:
Her zamankinden daha fazla nefes nefese kalabilirsiniz. Hamile iken solunum hızı da artar. Büyüyen rahim iç organlara ve diyaframa baskı yapar. Bu nedenle, zaman zaman nefes darlığı şikayetiniz olabilir.
6. Şişmiş Bacaklar:
Hamileliğin ortak özelliklerinden biri de bacaklarda şişliktir. El ve bacaklarınızın şişmesi sizi rahatsız edebilir, ancak yakında geçecektir.
7. Derin Ven Trombozu:
Eğer bacaklarınızda şişmenin yanı sıra kızarıklık ve ağrı varsa, bu durumu kesinlikle göz ardı etmeyin. Bu belirtiler, kan damarlarındaki kan pıhtılaşması sonucu derin ven trombozu nedeniyle olabilir. Hamile kadınlarda bu rahatsızlık riski yüksektir ve herhangi bir uyarı işareti göz ardı edilmemelidir.
Pıhtının bacakta olması riskli olmasa da, kalp veya akciğere doğru hareket etmesi ölümcül kardiyopulmoner hastalığına neden olabilir. Herhangi bir risk almadan, eğer şüpheleriniz varsa, mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hamileliğin 20. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
Bebeğiniz büyüme atağının artık sonuna gelmiştir ve bu süreçten sonra daha yavaş bir hızda büyümeye devam edecektir. 20 haftalık hamile olduğuz zaman karnınızdaki bebeğinizde meydana gelen değişiklikler şöyledir:
- Bebeğiniz rahim içerisinde koyu yeşil ve yapışkan bir madde olan mekonyum üretir. Bu madde, ilk dışkı olarak adlandırılır.
- Bebeğiniz her gün 20 saat uyumaktadır. Kulakları tamamen gelişmiştir ve işlevini yerine getirmektedir. Bu nedenle, yüksek ses ya da gürültü bebeğinizi rahatsız edebilir. Çevrenizdeki her gürültü bebeğinizin iç kulaklarına ulaşır.
- Bebeğinizin akciğerleri tamamen gelişmiş olmasa da, nefes almasına izin verecek kadar gelişmiştir.
- Bebeğiniz daha fazla amniyon sıvısı yutmaya başlar. Bebeğinizin doğum sonrası süt içmeye hazırlanması için yutma yetenekleri gelişmektedir.
- Vernix tabakası rahim içerisinde bebeğinizin cildini korumaktadır.
- Bebeğiniz artık bir muz boyutuna ulaşmıştır ve yaklaşık 16-17 cm uzunluğundadır. Ağırlığı ise 310 gram civarıdır.
Bu yazımızda 20 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.