Hamilelikte 23.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin 23.haftasında artık bebeğinizi daha güçlü duygular ile hissetmeye başlamış olabilirsiniz Bu özel duygu kendinizi daha mutlu ve hayat dolu hissetmenizi sağlayacaktır. Artık bebeğiniz için alışveriş yapmak size büyük keyif verecektir.
Hamileliğin 23. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Her kadında hamilelik belirtileri farklı semptomlarla ortaya çıkabilir ve vücut değişiklikleri de çok farklı olabilir. Yaşam tarzı ya da beslenme değişiklikleri yaparken, duyduklarınıza değil doktorunuzun önerilerine kulak asmanızı öneriyoruz.
Vücudunuzda her hafta belirgin değişiklikler olacaktır. Özellikle son birkaç haftadır karnınızın daha belirgin hale geldiğini ayna karşısında görebilirsiniz. Şimdiye kadar ortalama 5 ila 7 kilo almış olabilirsiniz.
Bacaklarınız ve ellerinizin su tutması nedeniyle şişlik olabilir. Ayrıca, el ve ayaklarınızda ağrı ve uyuşma şikayetiniz olabilir. Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. İştahınız da artabilir ve sürekli canınız bir şeyler atıştırmak isteyebilir.
Cildiniz ise, hamilelik öncesindeki gibi görünmeyebilir. Bazı hamile kadınlarda bu haftalar içerisinde hamilelik lekeleri oluşabilir. Tırnaklarınız ve saçlarınızda da gözle görülür değişiklikler vardır. Gebeliğinizin 23.haftasında kabızlık, mide ekşimesi, baş ağrısı, diş eti kanamaları, giderek artan Braxton Hicks kasılmaları, burun kanaması ve vajinal akıntı gibi belirtilerle de karşılaşabilirsiniz.
Hamileliğin 32. haftasında bayanların vücutlarında meydana gelen diğer önemli değişikliklere bir göz atalım:
1. Rahim Büyümesi:
Rahminiz göbeğinizin yukarısında daha belirginleşir. Ancak, rahmin mesane üzerine baskı yapması nedeniyle idrar kaçırma gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu oldukça normal bir durumdur.
2. Kan Hacmi Değişiklikleri:
Daha çok vücudun alt kısmında kan hacminde artış olur ve bu nedenle tuvalete gitmek için daha aceleci olabilirsiniz. Artan kan akışı nedeniyle vajinal akıntı da artabilir ve sık idrara çıkma hissi olabilir. Eğer herhangi bir vajinal kanama olursa, mutlaka doktorunuzla iletişim kurmalısınız.
3. Duygusal Değişimler:
Hamilelikte zihinsel, duygusal, hormonal ve fiziksel değişiklikler ile uğraşmak sizi bitkin düşürebilir. Bazen duygularınızı kontrol etmekte zorlanabilirsiniz ve ani duygu değişimleri olabilir. Özellikle bebeğinizi güvende tutma duygusu sizi daha endişeli yapabilir ve gergin olabilirsiniz. Sadece derin bir nefes alın ve rahatlamaya çalışın.
4. Kaburga Ağrısı:
Rahim büyüdükçe, göğüs kafesi üzerine baskı yapmaya başlayabilir ve bu nedenle kaburga ağrısından şikayetçi olabilirsiniz.
Hamileliğin 23.Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
Bebeğiniz için anne karnı artık gürültülü bir ortamdır. Bebeğiniz o küçücük kulakları sayesinde kalp atışınızı, sesinizi ve diğer sesleri duyabilir. Bebeğinizin işitme yeteneği bir hayli artmıştır.
Hamileliğin 23.haftasında bebeğinizde meydana gelen diğer önemli değişiklikler şöyledir:
- Bebeğinizin hareket algılayan beyin vestibüler sistemi çalışmaktadır. Artık hareketlerinizi algılayabilir.
- Bebeğinizin ciğerleri artık daha hızlı tempoda çalışmaya hazırlanıyor.
- Bebeğiniz amniyon sıvısına idrarını yapmaktadır. Amniyon sıvısı kendini her 6-7 günde bir temizler. Bu nedenle bebeğiniz için endişelenmenize gerek yoktur.
- Gözleri ve dişleri uygun fonksiyonlar için gelişmektedir.
- Bebeğinizin göğüsleri de gelişmeye başlamıştır.
- Önümüzdeki dört hafta içerisinde bebeğiniz daha fazla kilo almaya başlayacaktır ve kilosu iki katına çıkacaktır.
- Bebeğinizin vücudunu kaplayan derisi altında yağ katmanları oluşmaya başlar.
- Tüm iç organları gelişmiştir ve artık doğumdan öncesine kadar olgunlaşmaya ihtiyacı vardır.
Bebeğiniz neredeyse yeni doğmuş bir bebek gibidir, ancak daha küçüktür. Uzunluğu 23 santimetredir ve yaklaşık 500 gram ağırlığındadır. Ama yakında kilosu hızla artmaya başlayacaktır. 23.haftada doğan bebeklerin uygun tıbbi müdahale ile hayatta kalma şansı %25-35 olmaktadır. 26 ile 27.hafta arası doğan bebeklerin hayatta kalma oranı ise %90’dır.
Bu yazımızda 23 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.