Hamilelikte 36.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin 36. haftasında, artık basit ev işlerini bile yapmakta zorlanabilirsiniz. Vücudunuzdaki değişimler nedeniyle bazı fiziksel aktiviteleri yapmakta güçlük çekebilirsiniz. 36 haftalık gebelikte anne ve bebekte meydana gelen değişiklikleri merak ediyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Hamileliğin 36. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
36. haftadan sonra vücudunuz neredeyse doğuma hazır hale gelir. Bebeklerin çoğu 37. hafta ile 40. hafta arasında doğar. Ruhsal değişimler olabilir. Bazen kendinizi mutlu, bazen mutsuz hissedebilirsiniz. Bazen cesaretiniz de azalabilir.
36 haftalık hamilelikte vücudunuzda meydana gelecek bazı önemli değişiklikler şunlardır:
- Tuvalete çıkma sıklığınız her zamankinden daha çok olacaktır. Mesane üzerindeki baskının fazla olması, sık idrarın yanı sıra idrar kaçırma sorunlarına da yol açabilir. Ancak, vücudunuzda ödem ve idrar enfeksiyonlarını önlemek için bol su içmeye özen gösterin.
- Eğer bebeğiniz bu haftaya kadar pelvikte ters konuma gelmediyse, artık doğuma hazırlık için baş aşağı konuma gelecektir. Bu süreçte diyafram ve akciğerlerinize baskı artabilir ve nefes darlığı şikayeti de devam eder. Yine, mide ekşimesi sorunu da devam eder.
- Pelvik bölgesindeki kaslar gevşer. Hamilelik hormonu olan hCG pelvis etrafında eklemleri gevşetir ve yürüyüş tarzınızda değişiklikler olabilir. Karın ve pelvis bölgesinde ağrı ile karşılaşabilirsiniz.
- Bazen, kırmızımsı kahverengi renkte akıntı olabilir. Östrojen hormonu pelvik bölgeye kan akışını artırır. Vajinal akıntı hafif kokulu olmasına rağmen, vajinal akıntı doğum kanalından enfeksiyonları tutar ve iyi bakterilerin dengesini korur. Vajinal bölgeyi kuru tutmaya özen gösterin.
- Vücut ağrısı ve genel rahatsızlık söz konusu olabilir. Büyüyen karın, gevşeyen kaslar ve uykusuzluk gibi semptomlar kendinizi genel olarak rahatsız hissetmenize yol açar. Özellikle alt karın bölgesinde, bel ve kalçada ağrıların olması, fiziksel aktivitelerinizi engelleyebilir. Yatak istirahati yapmak, bu ağrılarla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.
- Hamileliğin son haftalarında uykusuzluk sorunları artar. Ne karın üstüne ne de sırt üstü yatmanız mümkün değildir ve rahat uyku pozisyonu bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Uykusuzluk, strese yol açabilir. Aynı zamanda, mide ekşimesi de uykusuzluğa yol açabilir ve stresi artırabilir.
Hamileliğin 36. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
36 haftalık hamilelikte, bebeğiniz doğuma neredeyse hazırdır. Önceki haftalara göre daha aktif büyümektedir. Artık tekmeleri ve hareketleri belirgindir. Diğer önemli değişiklikler şöyledir:
- Bebeğinizin kafatası kemikleri yumuşaktır. Kafatasının yumuşak olması sayesinde, doğum kanalı şekline uyum sağlar. Ancak, bebeğiniz büyüdükçe kemikleri sertleşmeye başlayacaktır.
- Bebeğiniz baş aşağı pozisyona gelir. Eğer doktor kontrolüne gittiğinizde doktorunuz bebeğin baş aşağı konuma gelmediğini görürse, baş aşağı pozisyonuna geçmesi için uygun yöntemi uygulayacaktır.
- Bebeğiniz daha önce olduğu kadar aktif değildir. Çünkü çok fazla yer yoktur. Ayrıca doğum için hazırlanmaktadır.
- Hamileliğin 8.ayından itibaren göğüslerde sarımsı renkte sızıntı olabilir. Bunun nedeni göğüslerin bebeği emzirmeye hazır hale gelmesi ve kolostrum sıvısının sızmasıdır.
- Bebeğiniz yaklaşık 51 santimetre uzunluğunda ve ağırlığı 2.5 kilogram civarıdır.
Bu yazımızda 36 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.