Hamilelikte 37.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Dokuz ay önce başlayan yolculuk, yakın zamanda son bulacaktır. Heyecan, korku ve endişe duyguları hissedebilirsiniz. Son birkaç gündür gerçek ve yalancı kasılmalar arasındaki farkı ayırt etmekte güçlük çekebilirsiniz. Doğum heyecanının yanı sıra, eşinizle birlikte bebeğinizi göreceğiniz anı düşünmek de sizi mutlu edecektir.
Hamileliğinizin 37.haftasında sizi ve bebeğinizi bekleyen değişimleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Hamileliğin 37. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
37.hafta ile 40.hafta arası, gebelik tamamlanmış olarak değerlendirilir. Eğer sezaryen doğum veya erken müdahale gerekmezse, gebelik 39.haftaya kadar devam edebilir. Anne adayının ve bebeğin kilosunda artış sürer.
37 haftalık gebelikte vücudunuzu bekleyen bazı önemli değişimler şöyledir:
- Vücudunuz doğuma hazırlanmaya devam ettikçe, Braxton Hicks kasılmaları sıklığında artış olduğunu fark edebilirsiniz. Öncesine göre daha sık ve daha rahatsız edici olabilir. Bunlar sahte kasılmalardır ve gerçek kasılmalar ile ayırt edemeyebilirsiniz. Eğer hamileliğinizin 37.haftasında bir saat içinde dörtten fazla kasılma oluyorsa, hemen doktorunuza başvurunuz.
- Hamileliğin 37.haftasında doktorunuz doğum belirtilerini anlamak için haftalık muayeneye çağırabilir. Bu belirtilerden biri servikal dilatasyondur. Servikal genişleme, bebeğin rahimden doğum kanalına geçmesine izin vermek için en az 10 santimetre açılır. Doktorunuz serviks dokusunu kontrol eder.
- Bebeğiniz aşağı doğru harekete devam ettikçe, başı pelvis ve kalçanıza sert baskı uygular. Pelvik çevresine basıncın fazla olması nedeniyle uyurken rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ilık bir banyo yapmak, sırt kaslarını yatıştırır ve ağrıları azaltabilir.
- Kalçalarınızı, göğüslerinizi ve karnınızı her zamankinden daha büyük hissedebilirsiniz. Bu değişikliklerin hepsinin geçici olduğunu unutmayın. Doğumdan sonra uygun bir diyet ve aktif yaşam tarzı ile eski vücut şeklinizi geri kazanabilirsiniz.
- Göğüslerinizde ve karın çevresinde çatlaklar artabilir. Bunun nedeni, hızlı kilo almanızla birlikte cildin gerginleşmesidir.
- Hamileliğin üçüncü trimester döneminde, bacak krampları yaygın görülür. Bazen yanlış beslenme de bacak kramplarına neden olur. Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bir beslenme programı, bacak kramplarını önleyebilir. Germe egzersizleri de ağrıları hafifletebilir.
Hamileliğin 37. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
- Hamileliğinizin 37.haftasında, bebeğinizin gelişim süreci neredeyse tamamlanmıştır. Artık bebeğinizin kilo alımı devam eder. Ciğerleri ve beyni de olgunlaşmasını sürdürmektedir. Bebeğiniz amniyon sıvıyı emerek nefes uygulamaları yapmaktadır. Parmaklarını emebilir ve gözlerini açıp kapayabilir. Bazen bebeğinizde hıçkırık olabilir. Sindirim sistemi artık tamamen işlevseldir. Bazen, mekonyum (özellikle uzun gebeliklerde) amniyotik sıvının içine sızabilir. Bu gibi durumlarda, doktorunuz bebeğiniz durumu yakından izler.
- Bebeğinizin fetal hareketleri düzenli olmasa da, belirgin ve önceki haftalara kıyasla daha güçlüdür. Eğer bebeğinizde alışılmadık bir sessizlik olursa, annelerin dokuzuncu ayda bebeğin tekme sayılarını doktorlarına rapor etmelerini öneriyoruz. Doktorunuz bebeğinizde stres belirtilerine bakmak için muayene edebilir. Bebeğinizin başı servikse doğru döndüğünden, rahme yakın konumda keskin bir yumru hissedebilirsiniz.
- Bebeğiniz her gün yaklaşık 15 gram almaktadır. 37.haftada bebeğiniz yaklaşık 250 gram alır. Kilosu 2.5 ile 3 kilo arası olabilir. Ortalama 50 santimetre uzunluğundadır.
Bu yazımızda 37 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.