Hamilelikte 39.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin 39.haftasına girdikten sonra, doğum heyecanı başlamış olabilir. Doğum hazırlıklarınızı tamamladıysanız, artık geriye sadece bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü beklemek kalıyor. Bebeğin akciğerleri ve beyni 39.haftaya kadar gelişmeye devam eder.
39 haftalık gebelikte vücudunuzda neler olup bittiğini öğrenmek isterseniz, anne ve bebekte meydana gelen değişimlere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Hamileliğin 39. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Doktorunuz doğum belirtilerini incelemek için her hafta sizi muayeneye çağırabilir. Ultrason muayenesinin yanı sıra servikal muayene de yapabilir. 39 haftalık hamilelikte vücudunuzda gerçekleşmesi muhtemel değişikliklerden bazıları şunlardır:
- Braxton Hicks kasılmalarının sıklığı ve şiddetinde artış yaşanabilir. Bu yalancı kasılmaları bazen gerçek doğum kasılmalarıyla ayırt etmekte güçlük çekebilirsiniz. İkinci trimesterden itibaren, rahim kaslarınız doğum için hazırlığa başlar. Başlangıçta kasılmalar hafif olsa da, doğum yaklaştıkça sık ve şiddetli hale gelebilir. Ancak, gerçek doğum kasılmaları daha güçlü ve daha uzun süreli olur. Eğer gerçek doğum kasılmaları yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurunuz.
- Pelvik alanı çevresinde rahatsızlık olabilir. Bebek pelvik bölgeye inmişse; mesane, kalça ve pelvis gibi iç organlara baskı uygulama olasılığı yüksektir. Sonuç olarak, alt karın etrafında rahatsız edici bir ağrı olabilir.
- Kendinizi genel olarak rahatsız hissedebilirsiniz ve ağrılarınız artabilir. Fiziksel ve duygusal hamilelik belirtileri bazen kendinizi bitkin ve yorgun hissetmenize yol açabilir. Eğer kendinizi sürekli tükenmiş hissediyorsanız, derhal doktorunuza başvurunuz. Muhtemelen bunun nedeni kansızlık olabilir ya da yeterli uyku alamamaktan kaynaklanabilir. Ve bazı durumlarda, yorgunluk yaklaşan doğumun habercisi olabilir.
- Eğer rahme tutunan mukus 38.haftada vücuttan atılmadıysa, bu hafta olabilir. Vajinal akıntınız olabilir. Bazen bu mukus akıntısı kan ile renklendirilmiş şekildedir. Ancak akıntı genellikle beyaz renktedir. Aslında, doğumun erken belirtilerinden biridir. Doğumdan bir ya da iki gün önce de vajinal akıntı olabilir.
- Kabızlık veya ishal sorunlarınız devam edebilir.
- Bacaklarınızda varisli damar görünümü artabilir ve bacak krampları şikayetiniz devam edebilir.
- Sırt ağrınız devam edebilir. Baş ağrısı ve sersemlik gibi genel rahatsızlıklar da görülebilir.
Hamileliğin 39. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
Anne karnındaki bebek artık doğum için hazırlanıyor. Bebeğiniz pelvis içine daha da aşağı ilerler ve doğum pozisyonunu alır. Bebeğinizin dizleri ve omuzları çevresinde yağ dokusu oluşumu devam eder. Bu yağ dokusu bebeğinizin rahim dışında vücut ısısını kontrol etmesine yardımcı olur. Ciğerleri ve beyni, 39.haftada da gelişimini sürdürür.
Bebeğiniz bu hafta da kilo alımını devam ettirir. Bebeğinizin cildini kaplayan, koruyan ve doğal nemlendirici olan vernix tabakasında dökülme olur. Bebeğinizin kan damarları üzeri kalın bir yağ tabakasıyla kaplanır ve böylece cildi normal rengine döner.
Bebeğiniz yaklaşık olarak 2.8-3 kilogram ağırlığındadır. Tepeden tırnağa ölçüldüğünde, yaklaşık 50 santimetre uzunluğundadır.
Bu yazımızda 39 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.