Hamilelikte 40.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Hamileliğinizin 40.haftasına girmiş bulunmaktasınız ve birkaç gün içerisinde doğumunuzun gerçekleşme ihtimali olabilir. Yine de, bebeğin beklenen doğum tarihinden geç dünyaya gelme olasılığı sizi endişelendirebilir. 9 aylık macera sona ermek üzeredir ve bebeğinizi kucaklayacağınız o mutlu ana artık çok yakınsınız.

Doğum için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Merak etmeyin. Birkaç gün sonra küçük meleğiniz gerçek dünya ile tanışacaktır. 40 haftalık hamilelikte meydana gelen değişimleri merak ediyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Hamileliğin 40. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Bebeklerin büyük yüzdesi, tahmin edilen doğum tarihinden önce veya sonra doğarlar. Sadece çok az bir yüzdesi tahmin edilen tarihte doğar. Bebeğiniz hazır olduğunda dünyaya gelecektir. Endişe etmenize gerek yoktur.

Doğum belirtileri için artık doktorunuzu düzenli olarak kontrol etmeniz gerekebilir. Ayrıca doktorunuz bebeğinizin anne karnında iyi olup olmadığını öğrenmek için ultrason muayene yapabilir. Ultrason ile bebeğin kalp atışı, kilo ve boyunu inceler. Bebeğinizin yeterli amniyotik sıvı içerisinde olup olmadığını kontrol eder.

40 haftalık gebelikte vücudunuzda karşılaşabileceğiniz değişikliklerden bazıları şöyledir:

  • Bebeğiniz pelvis içinde daha da aşağı iner ve doğum kanalına doğru hareket eder. Bu da, yakın zamanda doğumun gerçekleşeceğinin habercisidir. Bebeğiniz pelvisi bastırmaya devam eder. Bu nedenle alt karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık söz konusu olabilir. Kalça, karın ve pelvis bölgesinde de ağrı olabilir. Bazen kasık bölgenizde keskin bir ağrı gözlemleyebilirsiniz. Bu ağrı genelde bebeğiniz başını yana hareket ettiğinde olur.
  • Yalancı kasılma sıklığı artabilir. Doğum yaklaşırken, yalancı kasılma sıklığı ve şiddetinde artış gözlenir. Gerçek doğum kasılmalarının aksine, sahte kasılmalar düzensizdir ve güçlü değildir. Ama bazen, ikisi arasındaki farkı ayırt etmek zor olabilir ve anlamanın tek yolu vajinal muayene olabilir.
  • Hamilelik boyunca rahimde kalın bir mukus tabakası birikir. Bu mukuslu akıntı vajina yoluyla dışarı atılır. Akıntı bazen kanlı olabilir. Genellikle beyaz ve açık renklidir.
  • Bazen, doğum başlamadan önce bağırsak hareketleri artabilir; ishal ve mide bulantısı şikayeti olabilir. Endişelenecek bir şey yoktur. Vücudunuz doğuma hazırlanmaktadır. Su kaybını önlemek için bol su içmeyi unutmayın.
  • Bebeğiniz artık tamamen büyümüştür ve dış dünyaya hazırdır. Doğum başlamadan önce vücudunuzda bazı sinyaller olur. Bu doğum belirtilerinin bazıları; vajinal akıntı, amniyon kesesinin patlaması ve doğum kasılmalarıdır. Doktorunuz, bu belirtilerle karşılaştığınızda neler yapmanız gerektiğini söylemiş olabilir. Sakin olmalı ve bir an önce sağlık kuruluşuna götürülmelisiniz.

Hamileliğin 40. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

40 haftalık hamilelikte, bebeğiniz anne karnında tamamen gelişmiştir ve dış dünyaya hazırdır. Bebeğiniz kilo almaya devam eder. Vücut sıcaklığını kontrol eden yağ tabakası derisi altında oluşumunu sürdürür. 40.haftanın sonunda bebeğiniz yaklaşık 250 gram daha almış olabilir. Erkek bebekler, kız bebeklere göre daha fazla kilo alma eğilimindedir.

Üç yaşına kadar sürecek beyin gelişimi, gebeliğinizin 40.haftasında da hızla gelişimini sürdürür. Bebeğiniz doğum kanalına doğru ilerler ve doğum pozisyonunu almış olabilir. Yaklaşık olarak 2.8-3 kilogram ağırlığındadır; uzunluğu ise, 50-55 santimetre arası olabilir.

Bu yazımızda 40 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status