Hamilelikte 3.Hafta: Belirtileri, Bebek Gelişimi, İpuçları Ve Vücut Değişiklikleri
Bir önceki ayın adet döngüsünün ilk gününden itibaren 14 günden fazla gecikme varsa, gebeliğin 3.haftasına girmişsiniz demektir. Bu zamana kadar yumurtanın döllenmesi gerçeklemiştir ya da gerçekleşmesi çok yakındır. İkinci haftanın sonu ve üçüncü hafta bayanlar için oldukça verimli bir dönemdir.
Yaklaşık 250 milyon sperm arasında şanslı olan bir tanesi fallop tüpü içinde yumurta ile döllenir. Döllenmeden sonra gerçek gebelik 38 hafta sürer. İlk 3 hafta ise gebeliğin asıl başlangıcı olarak kabul edilir.
Hamileliğin 3. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Vücudunuzda henüz belirgin bir değişiklik olmaz. Aslında birçok bayan 3 haftalık gebe olduğunun farkında bile olmayabilir. Ancak bu süreçte bebeğinizin sağlıklı gelişimi için vücudunuzda birçok değişiklik olur. Gebeliğin bu aşamasında yumurtlama, döllenme, germinal dönem ve implantasyon aşamaları sırasıyla gerçekleşir.
Yumurtlama Sırasında Ne Olur?
Gebeliğin 3.haftası içerisinde rahimde bebek için hazırlıklar devam eder. Oogenez sürecinin ardından, nihayet olgunlaşmış yumurta yumurtalıktan ayrılır ve fallop tüpü içerisine doğru yönlendirilir. Yumurtalık ve fallop tüpleri doğrudan bağlı değildir. Dolayısıyla yumurtalıktan yumurtanın fallop tüpüne taşınmasında fimbriyumlar adı verilen fallop tüplerinin ucundaki saçaklı çıkıntılar önemli bir rol oynar.
Yumurtlama sırasında, fimbriyumlar yumurtayı hafifçe süpürme hareketi ile fallop tüpüne taşırlar. Eğer yumurtanın fallop tüpüne taşınması başarılı olmazsa, gebelik de mümkün olmayacaktır.
Öte yandan, rahim döllenmiş yumurtayı beslemek ve korumak için hazırlık aşamasındadır. Endometriyum, yani rahim duvarı embriyonun yerleşmesi için kalınlaşır. Tüm bu süreçte FSH (folikül uyarıcı hormon) ve hipofiz bezi tarafından salgılanan LH (lüteinleyici hormon) artmaya başlar.
Yumurtanın Döllenmesi
Bu aşama çok sessiz bir şekilde işler. Sperm ile yumurtanın döllenmesiyle birlikte gebelik de gerçekleşir. Sadece 24 saat ömrü olan yumurta spermin gelmesi için hareketsiz bekler. Milyonlarca spermin vajinadan tüplere ulaşma seyahatinde sadece birkaçı şanslıdır. Diğerleri yarışı kaybeder.
Döllenme için bekleyen yumurtanın dış katmanını aşmak spermler için zor bir aşamadır. Spermler bu rekabette bir enzim bırakarak dış katmanı kırmaya çalışırlar. En nihayetinde yumurta zarı bozulur ve tek bir sperm yumurtaya başarılı şekilde nüfuz eder. Spermlerden biri nihayet yumurtaya girdiğinde hamilesiniz. Bu inanılmaz fertilizasyon süreci yaklaşık 18 saatte tamamlanır.
Germinal Dönem
Döllenme sonrası geçen ilk iki haftalık süreye denir. Döllenmeden yaklaşık 30 saat sonra zigot çift hücreli bir organizma olmak için ilk mitoz bölünmesini gerçekleştirir. Bu bölünerek çoğalma süreci geminal dönem boyunca hızla devam eder. Germinal dönem, ilk başta sadece tek hücreli olan organizma olan bebeğinizin anne karnında gelişmesini sağlayacak aşamadır.
Yaklaşık 72 saat boyunca zigot birçok hücreli aşamaya ulaşmak için hızla kendini yeniden üretir. Bu aşama genellikle morula olarak adlandırılır. Bunu takiben, hücre bölünmesi 4 günde hızla gelişir ve hücreler Blastosist olarak bilinen bir küme oluşturur. Bu aşamada bebek rahim içine rahatça yerleşir.
Rahim İçinde İmplantasyon
Döllenmeden sonra, zigot güvenle rahme ulaşmak için yolculuğa çıkar. Kendi başına hareket etmeden fallop tüpünün dış hattı olan kirpikli yapılar tarafından itilir. Zigotun fallop tüpünden rahme seyahat etmesi yaklaşık bir günü alır. Zigotun rahim içerisine düzgünce yerleşme şansı %40’tır.
Bazen döllenmiş yumurta fallop tüpünden rahme ulaşamayabilir. Buna duruma dış gebelik denir ve hayatı tehdit eden bir durum ortaya çıkar.
3. hafta sonuna kadar veya döllenmeden yaklaşık 5-6 gün önce; blastosist emin bir şekilde rahim kalınlaşmış duvarlarına nakledilir. Nihayet tehlikeli yolculuk sona erer ve bebeğiniz rahimde güvendedir. Vücudunuzda tüm bu prosedür işlerken sizler gebe olduğunuzun farkına varamayabilirsiniz. Ancak bebeğiniz için en önemli dönem olduğunu bilmelisiniz. Fallop tüpünden rahme yapılan bu hassas yolculuk sonrasında bebeğiniz gerekli besinleri almaya ve hızla gelişmeye başlar.
Kortikal Reaksiyon
Kortikal reaksiyon, tek spermin yumurtayı döllemesini sağlayan vücudun doğal bir sürecidir. Spermin hücre zarına girmesinden sonra, yumurta sinyaller yayar ve bu sinyaller kortikal granül olarak bilinen yumurtayı çevreleyen küçük keselerin serbest kalmasını sağlar. Böylelikle başarısız spermler yumurtadan uzaklaştırılır ve spermler 48 saat içinde ölür.
Hormonal Değişiklikler
Bebeğiniz henüz zigot aşamasında olmasına karşın, hipofiz bezi varlığını belli etmek için beyne gerekli sinyalleri yollamaya başlar. Döllenmiş yumurtaya gelen sinyaller ile birlikte hipofiz bezi adet döngüsünü bitirip, hCG (insan koryonik gonadotropin) olarak bilinen hamilelik hormonunu üretmeye başlar. HCG salgısı ile progesteron ve östrojen hormonları yüksek düzeyde üretilir.
Hamileliğinizin güvenli bir şekilde ilerlemesi için çok önemli olan progesteron üretiminde artış olur. Progesteron rahim içinde bebeğin büyüme ve gelişiminden sorumludur. Gebeliğin 3.haftasında, blastosist hala kendi hormonlarını yapma yeteneğine sahip değil iken bu hormonlara bağlıdır.
3 Haftalık Hamilelik Belirtileri
Kadınların çoğu aylık regl düzenlerinde gecikme olduğunu fark ettikten sonra gebe olduklarının farkına varsalar da, bazı kadınlar implantasyon sürecinin bazı tuhaf işaretlerini anlayabilirler. 3 haftalık gebelik belirtileri şöyledir:
- Kadınların %30’unde lekelenme olur.
- Sırt ağrısı ve kramplar başlar.
- Şişkinlik, baş ağrısı ve ruh hali değişimleri gözlenir.
- Sık idrara çıkma isteği olur.
- Göğüslerde hassasiyet başlar.
Gebeliğin 3.Haftasında Bebeğinizde Değişiklikler
Bebeğiniz bu haftada zigot olarak anılır. Her iki ortak DNA türetilir ve spermle yumurta 23’er kromozom içerir. Elde edilen diploid hücre 46 kromozom içerir. Tüm genetik bilgiler yeni bireyin gelişimine yardımcı olacak hücre tarafından gereklidir. Bebeğin özelliklerinin çoğu zaten belirlenmiştir ve gelişme aşamasına doğru ilerler. Zigot ikiye bölündükten sonra, 2- hücre aşamasına ulaşır ve bu bebeğin hayatında ilk adımıdır. İki hücre sonrasında 4 hücre olur ve bu bölünme devam eder. Gebeliğin 3.haftasında sadece hücre bölünmesi ile büyüme devam eder.
Tavsiyeler:
Gebeliğin 3.haftasında anne adaylarının yapabileceği pek bir şey yoktur. Zaten çoğu bayan hamile olduğunun henüz farkına varmamış olabilir. Gebe olduğunuzu öğrendikten sonra bebeğinizi rahmin içinde güvende tutmak için yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeli, yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmalısınız. Böylelikle bebeğiniz rahim içerisinde güvenle büyür ve gelişir. Gebelikte seçimlerinizin bebeğiniz üzerinde büyük etkisi olacağını unutmayın. Zihinsel ve fiziksel olarak sağlığınıza dikkat edin.
Gebe olduğunuzu öğrendikten sonra aşağıda yer alan tavsiyeleri dikkate alın.
- Sağlıklı beslenin ve bol bol su için.
- Hafif egzersizler yapın.
- Stresten uzak durmaya çalışın ve kesinlikle ağır işlerle uğraşmayın.
- Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar, aynı zamanda doktorunuzun önerisi dışında ilaç kullanımından kesinlikle kaçının.
- Kaygı ve stresi kontrol altına almaya çalışın.
Bebek rahimde iyi korunuyor olsa da, dış çevredeki tehlikelere karşı tamamen korunmuş değildir. Bebeğiniz ve dış dünya arasında bağlantı kurarak gebeliğinizi tehlikeye atacak her faktörden uzak durun. Fiziksel ve duygusal olarak kendinizi gebeliğin ilerleyen aşamalarına hazırlayın.
Döllenmeyi takiben 38 hafta boyunca fiziksel, zihinsel, nörolojik veya duygusal yaptığınız her şey bebeğinizin gelişiminde büyük rol oynayacaktır. Bu etkilerin kalıcı olacağını unutmayın. Eğer gebelikte doğru şeyler yaparsanız; sağlıklı bir bebeğin karnınızda büyüdüğünü hissetmek sizlere mutluluk verir.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.