Hamilelikte Bakteriyel Vajinozis: Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Hamilelikte Bakteriyel Vajinozis

Tebrikler! Yakında anne olacaksınız. Çocuk sahibi olacağı müjdesini alan anne adaylarının aklına bir dizi soru takılmaktadır. En önemli endişelerden biri ise kendilerini ve bebeklerini hastalıklardan nasıl güvende tutacaklarıdır.

Hamilelikte bakteriyel enfeksiyonlara karşı kadınların bilinçli olması gerekmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar hamilelik boyunca birden fazla kez geçirilebilir. Özellikle doğum öncesinde ve doğum sonrasında bu enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.

Bakteriyel Vajinozis Nedir?

Bakteriyel enfeksiyon nedeniyle vajina içinde aşırı bakteri oluşmasına bakteriyel vajinozis denir. Acil tıbbi müdahale gerektiren klinik bir sendromdur.

Bakteriyel vajinozis özellikleri şunlardır:

  • Bu enfeksiyon ile ilgili temel organizmalar; Gardnerella vaginalis ve anaerob bakterilerdir.
  • Bu enfeksiyonun polimikrobial bir doğası vardır.
  • PH değeri 4,5 üzerindedir.
  • Asemptomatik olmanın dışında, bu enfeksiyondan muzdarip olan kadınlar çoğunlukla ilişkiden sonra olağan dışı bir vajinal akıntı yaşarlar. Bu akıntı balık kokusu gibi olabilir.
  • Vajinal akıntı genellikle gri ya da beyaz olur. Kaşıntı ya da idrar yaparken yanma hissi gibi belirtilere neden olabilir.

Bakteriyel Vajinozis ve Hamilelik

Eğer erken gebelikte bakteriyel enfeksiyon varsa, hamilelik boyunca daha fazla sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Bakteriyel vajinozis anne ve fetüs üzerinde çeşitli etkilere neden olur. Bu etkiler şöyledir:

  • Bakteriyel vajinozis erken doğum, düşük ya da çocuğun doğumundan sonra pelvik enfeksiyon (yumurtalık iltihabı)  gibi sorunlara yol açabilir.
  • Bakteriyel enfeksiyonların gebelik sorunları ile doğrudan ya da dolaylı bir ilişkisi olduğunu gösterir hiçbir kanıt olmamasına rağmen, genel bir gözlem ile erken doğum döneminde tokolitik tedaviye yanıtsızlık veren enfeksiyonu taşıyan gebe kadınlar arasında yaygın olduğunu göstermektedir.
  • Bazı uzmanlara göre, enfeksiyon fetüse plasenta yoluyla bulaşır ve intrauterin bebek ölümlerine neden olabilir.

Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?

Hamile kadınlarda bakteriyel vajinozis tanısı için gerekli bir tarama yapılmalıdır. Çoğunlukla tedavi kararı semptomlara dayalı olarak belirlenir.

  • Eğer vajinal akıntı ya da acı varsa ve akıntı çok kokuyorsa bakteriyel enfeksiyon için test yapılmalıdır.
  • Bakteriyel enfeksiyon olduğuna dair açık bir belirti olmasa bile, daha öncesinde vajinal enfeksiyon geçirilmişse doktor tarafından vajinozis için tarama tavsiye edilebilir.
  • Bu hastalığa dair hiçbir tıbbi geçmişi olmayan hamile kadınlarada doktor rutin testler önerebilir.

Bakteriyel Vajinozis Tanısı

Bakteriyel enfeksiyon gram boyama ya da klinik kriterler kullanılarak doğrulanır. Klinik kriterler için, aşağıdaki dört koşullardan en az üç tanesi test sırasında gözlenmelidir.

  1. Vajinal duvarda beyaz ve homojen akıntı olması
  2. Vajinal sıvı pH değeri 4.5 ve daha fazla olması
  3. Üre nefes testi (vajinal akıntıda yoğun balık kokusu olması)

Hamilelikte Bakteriyel Vajinozis Tedavisi

Hamilelikte bakteriyel vajinozis tanısı sonrası doktorların tedavi aşamasında farklı görüşleri olmaktadır. İşte bu görüşler şunlardır:

  • Bazı doktorlar reçeteli topikal krem ve antibiyotik tedavisinin önemli olduğunu savunmaktadırlar. Ancak hamilelikte erken doğumu önlemek için antibiyotik tedavisinin bazı risklerini de unutmamak gerekir.
  • Bazı görüşlere göre antibiyotik kullanımı erken membran rüptürü riskini düşürebilir, ancak erken doğum ve enfeksiyon riski de olabilir.
  • Daha önce erken doğum ile çocuk sahibi olan kadınlarda antibiyotik tedavisi ile düşük doğum ağırlığı riskinin azalabileceği bazı hekimlerin görüşleri arasındadır.
  • Fetüsün riske girmemesi için çoğunlukla klindamisin ve metronidazol içeren antibiyotikler önerilir.

Eğer hamile iseniz ve bakteriyel vajinozis hastalığından muzdaripseniz ya da bununla ilgili tıbbi bir geçmişiniz varsa, bu konuda doktorunuza karşı dürüst olmalı ve aklınıza takılan tüm soruları danışmalısınız. Hamilelikte herhangi bir bakteriyel enfeksiyon hastalığı geçiren bayanlar tecrübelerini ve görüşlerini aşağıdaki yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status