Hamilelikte Stres Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamile olduğunu öğrenen bayanları hayatının geri kalan aşamasında çok daha farklı günler beklemektedir. Ancak hayatınızın bu aşamasında çeşitli faktörlere bağlı olarak çok kırılgan olabilirsiniz. İçinizde başka bir hayatın varlığı sizleri mutlu ederken, bir yandan da kendinizi stresli hissedebilirsiniz. Hamilelik döneminde bayanların ortak sorunlarından biri stresli olmaktır. Bazen panik yapabilir, hayal kırıklıkları yaşayabilir ve hatta depresyonda olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Stresli bir hayatın doğmamış bebeğinize zarar verebileceğinden korkuyor olabilirsiniz. Yalnız değilsiniz. Çoğu hamile kadın bebeğini olumsuzluklara karşı güvende tutabilmek için ekstra çaba harcar ve dönem dönem endişeler duyar. Yazımızın devamında hamilelikte stres ve bebek üzerindeki etkilerini okuyabilirsiniz.
Stres Anne Karnındaki Bebeği Etkiler Mi?
Stresli bir durumla karşılaştığınızda, vücudunuz mücadele moduna geçer. Bu durum stres hormonlarında dalgalanmalara neden olur. Normal durumlarda bu hormonların hiçbir zararı yoktur ve stres azalınca normale gelir. Eğer stres devam ederse, bu hormonlar bebeğinizi de etkileyebilir. Stresin anne karnındaki bebek üzerindeki etkileri şöyledir:
1. Erken Doğum
Hamilelik sırasında stres birçok durumda erken doğuma neden olabilir.
2. Düşük Doğum Ağırlığı
Hamilelikte stresin bir diğer etkisi düşük doğum ağırlığıdır.
3. Uyku Bozuklukları
Araştırmalar, hamilelik sırasında kronik stresten muzdarip kadınların uyku bozuklukları olan bebekler dünyaya getirme olasılığının olduğunu göstermektedir.
4. Davranış Sorunları
Hamilelikte aşırı stres yaşanması, doğum sonrası bebeklerde davranışsal sorunlara neden olabilir.
5. Beyin Gelişimi
Hamilelik sırasında stres de anne karnındaki bebeğin beyin kimyasını değiştirebilir ve daha sonra komplikasyonlara neden olabilir.
Hamilelik Sırasında Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
Hamilelik döneminde stresle başa çıkmanızda sizlere yardımcı olabilecek bazı kolay ipuçları şöyledir:
1. Sağlıklı Beslenmek
Stres nedeniyle abur cubur yemekten uzak durun. Aynı zamanda düzensiz yeme gibi kötü beslenme alışkanlıkları daha fazla strese neden olabilir. Bu yüzden bir beslenme programına sadık kalın. Sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulayın.
2. Düzenli Egzersiz
Eğer sağlıklı bir gebelik istiyorsanız düzenli egzersiz yapın. Gebelikte yürüyüş, yüzme ve yoga gibi egzersizler sizlerin dostudur.
3. Meditasyon
Meditasyon hamilelik döneminde stresten uzak kalmanın harika bir yoludur. Sizlere yardımcı olabilecek bazı meditasyon tekniklerini öğrenerek hamilelikte stresle başa çıkabilirsiniz.
4. Hobi Edinin
Bir hobinizin olması pozitif kalmanıza yardımcı olabilir ve stresi yenmeniz için harika bir yoldur.
5. İletişim Kurun
Eğer bir sorununuz varsa, bu konuda sevdiklerinizle konuşun.
6. Bir Profesyonel İle Konuşmak
Eğer hayatınızda stres ile baş edemediğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Bir profesyonelle konuşmak stresinizi yenmenizde daha etkili olabilir.
Hayatın mücadele ile dolu olduğunu unutmayın. Kimse kolay bir hayat sürmüyor. Herkes bazı alanlarda zorluklar yaşıyor ve stresle mücadele ediyor. Bu yarışta çok iyi mücadele eden insanlar gerçek kahramanlardır. Bu yüzden hamilelik boyunca pozitif kalmaya özen gösterin ve gülümsemeyi ihmal etmeyin. İyi şanslar!
Hamilelik sırasında stresle nasıl başa çıktınız? Bizimle aşağıdaki yorum bölümünden bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.