Aşı, Meme Kanseri İle Mücadelede Umut Vaat Ediyor!
Araştırmacılar, bireyselleştirilmiş bir aşı oluşturmak için her bir hastadan elde edilen dendritik hücreler denilen bağışıklık hücrelerinden aşı oluşturdu.
Bağışıklık hücresi aşısı, meme kanseri hücreleri üzerindeki HER2 proteinini hedef alır. HER2 proteini tüm göğüs kanseri tümörlerinin %20-25’inde aşırı eksprese edilir ve agresif hastalık ve kötü prognoz ile ilişkilidir.
Araştırmacılar daha önce bağışıklık hücrelerinin, meme kanserinde daha ileri evre ve invaziv bir evrede ilerledikçe HER2’yi ifade eden kanser hücrelerini daha az tanıyıp hedef alabildiklerini göstermişti. Bu, bağışıklık sistemini, kanser gelişiminde erken dönemde HER2’yi tanımaya ve hedeflemeye yeniden canlandıracak stratejilerin etkili tedavi seçenekleri olabileceğini düşündürmektedir.
HER2-dendritik hücre aşılarının güvenli ve etkili olup olmadığını belirlemek için Florida’daki araştırmacılar Moffitt Kanser Merkezi, HER2 erken evre meme kanseri olan 54 kadında bir klinik araştırma yaptı. Dendritik hücre aşıları, her bir hastanın kandaki dendritik hücrelerinin izole edilmesi ve HER2 proteininin parçalarına maruz bırakılmasıyla hazırlanmıştır. Hastalara haftalık olarak altı hafta süreyle kişisel bir dendritik hücre aşı dozu bir lenf nodu, göğüs tümörü veya her iki bölgeye enjekte edildi.
Clinical Cancer Research dergisinde yayınlanan bir araştırmada, araştırmacılar dendritik hücre aşılarının iyi tolere edildiğini ve hastaların sadece düşük dereceli toksisiteleri olduğunu bildirdiler.
En sık görülen yan etkiler; yorgunluk, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve titreme olmuştur. Ayrıca, aşıların hastaların çoğunda bir bağışıklık tepkisi uyandırabildiği sonucuna vardılar.