Hamilelikte Mide Yanması: Ne İyi Gelir?

Gebelik döneminde kadınlar genellikle göğüste yanma hissi semptomları ile birlikte mide yanmasından şikayetçi olurlar.

Gebe kadınlarında neredeyse %50’si hamilelik boyunca mide ekşimesi sorunu ile karşılaşırlar. Mide yanması hamileliğin herhangi bir süresince oluşabilir. Ancak özellikle üçüncü trimester (üçüncü 3 aylık dönem) döneminde bu şikayet daha fazla olur.

Mide Yanması Nedir?

Mide yanmasının ana semptomlardan biri, göğsün ortasında yanma hissidir. Yemek borusunu veya gıda borusunu mideye bağlayan valf zayıflar ve mide asidi ve içerikler gıda borusuna geri döndüğünde mide yanması semptomları oluşur.

Mide asidi tahriş edicidir ve bu göğüste yanma hissi yaratır.

Göğüste yanma dışında, mide yanmasının diğer belirtileri şunları içerir:

  • Geğirme
  • Regürjitasyon (gıdaların ağza gelmesi)
  • Şişkinlik
  • Mide bulantısı

Bu semptomlar yemekten hemen sonra ortaya çıkma eğilimindedir, ancak her zaman görülmeyebilir.

Hamilelerde Mide Yanmasının Nedenleri

Gebe kadınlarda çeşitli nedenlerden dolayı mide yanması olasılığı daha yüksektir.

İlk olarak, gebelik sırasında, progesteron hormonu gebeliği desteklemek için daha yüksek oranlarda salgılanır. Progesteron, gıda borusunu karnından ayıran valfın rahatlamasına ve mide ekşimesine neden olur.

Ayrıca büyümekte olan rahim, gebeliğin ilerleyen aylarında mide ve diğer iç organlara baskı yapmaya başlar. Bu basınç aynı zamanda gıda ve mide asidini gıda borusuna geri itebilir.

Hazımsızlık ve mide ekşimesi, hamilelik öncesinde de mide ekşimesi çeken kadınlarda daha olasıdır.

Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Önlenir?

Mide ekşimesini önlemek için onu yönetmeyi bilmek gerekir. Bazı yiyecekler veya içecekler semptomları tetikleme eğilimindedir. Bu gıdalardan kaçınmak, mide yanması ile ilişkili rahatsızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Hamilelikte mide ekşimesi tetikleyici yiyecekler şunları içerir:

  • Turunçgiller, portakal, greyfurt ve ananas gibi
  • Kafein
  • Karbonatlı içecekler veya soda
  • Yağlı gıdalar
  • Baharatlı gıdalar
  • Domates
  • Çikolata

Mide yanmasına neden olabilen bu gıdalardan kaçınmanın yanı sıra, daha küçük porsiyonlarla yemek ve daha sık öğünlerle yemek faydalı olabilir. Günde üç büyük yemek yerine, beş ya da altı küçük öğün daha iyi olabilir.

Yemek yedikten sonra en az 20-30 dakika dik durursanız, mide içeriğinin gıda borusuna yapışmasını önleyebilirsiniz.

Geceleri, yatmadan en az 3 saat önce bir şeyler yemek daha sağlıklıdır. Başın yüksekliğini korumak için yatağın başını kaldırmak veya ekstra yastık kullanmak, gece meydana gelen mide ekşimesi semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Sigara içmekten ve alkolden kaçınmak da önemlidir. Hamilelik sırasında bunlardan zaten kesinlikle uzak durulmalıdır ve ikisi de mide ekşimesine katkıda bulunurlar.

Bir bardak süt içmek semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Az yağlı ya da yağsız süt daha iyidir, çünkü süt yağ açısından zengindir ve bu mide yanmalarını daha da kötüleştirebilir.

Hamilelikte Mide Yanması Tedavisi

Yaşam tarzı değişiklikleri gebelikte mide yanması semptomlarını önlemeye yardımcı olmazsa,  doktor tarafından ilaç reçete edilebilir.

Proton pompa inhibitörlerinin çoğunun gebelikte güvenli olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, bazı ilaçların kullanımı gebelikte sakıncalı olabilir.

Gebelik süresince kadınların kullanmış oldukları tüm ilaçları doktorlarına bildirmeleri ve doktor gözetiminde kullanmaları önemlidir.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)

Mide yanması, asit reflüsü ve gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) genellikle birbirinin yerine kullanılır, ancak tamamen aynı rahatsızlıklar değildir.

Asit reflü, mide asidinin gıda borusuna geri dönmesidir ve mide yanması semptomuna neden olur. GÖRH, asit reflüsü ve mide ekşimesi için daha ciddi bir türdür.

GÖRH’nin diğer semptomları şunları içerebilir:

  • Kronik öksürük
  • Hırıltı
  • Göğüs ağrısı
  • Yutma güçlüğü
  • Gıda veya mide asidinin regürjitasyonu

GÖRH için yapılan tedaviler asit reflü veya mide ekşimesi tedavilerine çok benzerdir.

Prenatal bakımın iyi bir parçası olarak doktorunuzu düzenli olarak görmek önemlidir. Yaşam tarzı veya diyet değişiklikleri nedeniyle rahatlamayan mide ekşimesi, rutin bir doğum öncesi ziyarette doktora belirtilmelidir. İlaç önerilirse, semptomların tedavide etkili olup olmadığından bahsettiğinizden emin olunuz.

Mide yanması gebelikte yaygın olmakla birlikte, şiddetli veya günlük yaşamı etkileyen semptomları doktorunuza söylemek özellikle önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status