Adet Öncesi Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Evde yapılan gebelik testlerini denemeden önce vücudunuzda gözlemleyeceğiniz bazı belirtiler ile hamile kalıp kalmadığınız konusunda şüpheye düşebilirsiniz. Hamile kalmak isteyen ve adet gecikmesi öncesinde hamile olup olmadığını öğrenmek isteyen bayanlar için bu yazımızda yaygın olarak görülen adet öncesi hamilelik belirtilerini paylaşacağız.
Bazı hamilelik belirtileri, aynı zamanda diğer sağlık koşullarının ortaya çıkardığı semptomlar ile karıştırılabilir. Aşağıda yer alan belirtiler kesin hamile olduğunuzu göstermez. Erken hamilelik belirtileri gözlemleseniz bile, öncelikle gebelik testi yapmalı ve negatif çıkarsa, belirtilerin bir hastalığın semptomu olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.
Regl Öncesi Gebelik Belirtileri
Regl öncesi gebelik belirtilerini aşağıda açıklamalarıyla birlikte bulabilirsiniz:
1. İmplantasyon Kanaması ve Kramp:
Eğer yumurtlama zamanında korunmasız ilişkiye girdiyseniz, hamile kalma olasılığınız vardır. Regl döneminden bir ya da iki hafta önce menstrüel kramp, hafif lekelenme ve kanama olabilir. Ancak her bayanda aynı belirtiler yaşanmayabilir. Eğer regl öncesi kanama olursa, gebeliğin erken belirtilerinden biri olabilir.
Döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleştiği zaman implantasyon gerçekleşir. Ardından lekelenme ve kramp gibi belirtiler ile karşılaşabilirsiniz. İmplantasyon kanamasında iç çamaşırınızda çok hafif lekelenme olabilir. Bu durum birkaç saat veya birkaç gün sürebilir. Kanama fazlaysa, düşük ya da regl işareti olabilir. Bir doktora danışmanız en iyi seçenektir.
2. Yükselen Bazal Vücut Isısı:
Bazal vücut ısısının yükselmesi, regl dönemi belirtisi veya hamileliğin erken belirtilerinden biri olabilir.
3. Ağrıyan, Şiş ve Ağır Göğüsler:
Göğüs değişiklikleri, gebeliğin erken belirtilerinden biridir. Gebe kaldıktan sonra, hormonlar göğüslere sinyal gönderir ve göğüslerde büyüme, hassasiyet olabilir.
Başlangıçta, göğüslerdeki kan damarları genişler ve büyümeye başlar. Göğüsleriniz daha büyük görünür. Göğüs uçlarındaki daireler daha koyu renkli ve büyük hale gelebilir. Hamile kaldıktan bir ya da iki hafta sonra göğüslerde değişiklikler fark edilebilir. Ayrıca, şişlik ve ağrı da olabilir. Göğüsleriniz rahatsızlık verebilir ve hantal hissedebilirsiniz. Adet gecikmesi olursa ve göğüslerinizde değişiklikler gözlemlerseniz, hamilelik testi almanızı öneriyoruz.
4. Yorgunluk:
Sebepsiz yere yorgunluk ve halsizlik de adet öncesi hamilelik belirtisi olabilir. Kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz. Erken gebelik döneminde progesteron hormonu seviyelerinde değişiklik de yorgunluk yapabilir. Bunlara ek olarak, fetüs gelişimini desteklemek için vücudunuzda kan üretimi artar. Yeterli miktarda mineral, vitamin, demir ve sıvı alınmıyorsa, yorgunluk artabilir. Kendinizi enerjiniz tükenmiş hissedebilirsiniz.
5. Bulantı:
Mide bulantısı ya da sabah bulantısı, gebeliğin erken aşamalarında ortaya çıkan klasik gebelik belirtilerinden biridir. Regl öncesi haftada bulantı, baş dönmesi, güçsüzlük ve kusma gibi şikayetleriniz olabilir.
Günün herhangi bir saatinde bulantı oluyorsa, sabahın erken saatlerinde bulantı daha şiddetli hale geliyorsa, gebelik belirtisi olabilir. Kadınların yaklaşık %75’i erken hamilelik belirtisi olarak bulantı sorunu yaşamaktadır.
6. Gerginlik Ve Şişkinlik Hissi:
Pantolonlarınız artık daha sıkı, dar gelmeye başlayabilir. Vücudunuzda şişkinlik hissedebilirsiniz. Midenizde ağırlık ve şişkinlik duygusu olabilir. Ancak bu regl belirtisi de olabilir. Hamileyseniz, progesteron hormonu nedeniyle sindirim sistemi yavaşlayarak şişkinlik ve kabızlık sorunuyla karşılaşmanıza neden olabilir.
7. İdrara Çıkma Sıklığı:
İdrara çıkma sıklığında artış olması, regl öncesi erken gebelik belirtisi olabilir. Özellikle geceleri sık sık idrara çıkma dürtüsü olabilir. Sık idrara çıkma, en yaygın erken hamilelik belirtilerinden biridir.
8. Gıdalardan Tiksinme:
Bazı yiyeceklerden tiksinme, bir başka yaygın hamilelik belirtisidir. En sevdiğiniz yiyeceklerin tadı veya kokusu artık midenizi bulandırabilir. Kadınların yaklaşık %85’i hamileliğin ilk 3 aylık döneminde gıdalardan tiksinme sorunu yaşarlar.
9. Baş dönmesi:
Baş dönmesi ve sersemlik, düşük kan basıncıyla ortaya çıkar ve gebeliğin erken belirtilerinden biridir. İlk üç aylık gebelikte kan damarları gevşediği için kan basıncı azalır.
Eğer başka bir semptom olmadan sadece baş dönmesi olursa normaldir. Ancak buna vajinal kanama ve karın ağrısı eşlik ederse dış gebelik belirtisi olabilir. Derhal doktora başvurulmalıdır.
10. Ruh Hali Değişiklikleri:
Hormonal değişiklikler nedeniyle ruhsal halinizde değişimler olabilir. Duygularınızda ani değişiklikler söz konusu olabilir. Bir anda öfkelenebilir ya da ağlamaya başlayabilirsiniz.
11. Kabızlık:
Hormonal değişiklikler, özellikle yüksek progesteron seviyeleri sindirim sistemini etkileyebilir. Gebelik hormonları nedeniyle sindirim sistemi yavaşlayabilir ve kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Adet öncesi gebelik belirtileri arasındadır. Kabızlık sorununun hamilelikten kaynaklandığını düşünüyorsanız, gebelik testi alarak teyit edebilirsiniz.
12. Baş Ağrısı Ve Sırt Ağrısı:
Düşük kan şekeri seviyesi baş ağrısına neden olur. Eğer sık sık başınız ağrımaya başladıysa, östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonları bebek için rahmi hazırlamaktadır ve erken gebelik işaretidir.
Vücudun bebeğin ağırlığını rahatça taşıması için gebelikte bağlar gevşer ve bel ağrısı sorunu ortaya çıkar. İmplantasyon kramp, şişkinlik ve kabızlık gibi erken hamilelik belirtileri de sırt ağrısına neden olabilir.
13. Tükürük Artması:
Yaygın erken gebelik belirtilerinden biri değildir. Ancak bazı gebe bayanları etkiler. Bazı kadınlarda gebe kaldıktan sonra tükürük üretimi artar. Aşırı tükürük üretimi mide ekşimesi ve sabah bulantıları ile ilgilidir.
14. Ağızda Metalik Tat:
Ağzınızda metalik bir tat olabilir. Bu his gün boyu devam edebilir. Uzmanlar gerçek nedenini bilmemekle birlikte, gebe kaldıktan sonra hormon düzeylerindeki dalgalanmaların buna neden olabileceğini düşünmekteler. Adet öncesi yaygın görülen gebelik belirtileri arasındadır.
15. Aşırı Susuzluk:
Hamileliğin erken aşamalarında kadınların kan hacmindeki artış nedeniyle çok sık susayabilirler. Ağız kuruluğu ve aşırı susuzluk, ortak erken hamilelik belirtileri arasındadır.
16. İştahsızlık:
Mide bulantısı ve kusma gibi hamilelik belirtileri nedeniyle iştah kaybı olabilir. Turşu gibi gıdalara özlem çekmeye başlayabilirsiniz.
17. Nefes Darlığı:
Vücudunuz büyüyen fetüs ile paylaşmak için daha fazla oksijen ve kana ihtiyaç duyması, gebeliğin ilk birkaç haftasında nefes darlığı sorununa yol açabilir.
Eğer gebe kaldığınızı düşünüyorsanız ve henüz adet gecikmesi olmadıysa, gebe kalma ihtimaline karşın aşağıdaki uyarılara dikkat etmenizi öneriyoruz.
- Sigara ve alkolden uzak durun.
- Kafein tüketimini sınırlandırın.
- Taze meyve ve sebzeler yiyin. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
- Sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarla yemek yiyin.
Yukarıda bahsettiğimiz adet öncesi hamilelik belirtilerin bir ya da daha fazlası sizde de varsa, gebelik testi alarak hamileliğinizi teyit edebilir ve ardından doktor randevusu alarak gebeliğinizi kesin olarak onaylayabilirsiniz. Aşağıda yer alan yorum bölümünden yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.