Adetli İken Anjiyo Olmak
Anjiyo bilindiği gibi bir damar açma işlemidir. Anjiyo kalp damarları, beyin damarları ve göz damarları üzerinde tıkalı olduğu düşünülen damarların açılmasına yönelik tetkiklerin yapılmasına ve tedavi uygulamasına denilmektedir. Adetli iken anjiyo olmak kesinlikle anjiyoya engel bir durum değildir.
Çünkü anjiyo sonrasında anjiyo doktorları çoğu hastayı birkaç saat içerisinde evlerine yollamaktadır. Anjiyo yapılma esnasında kan kaybına sebep olabilecek bir durum gelişmemektedir. Bu yüzden adetli bir kişinin beyin anjiyosu, göz anjiyosu ve kalp damarlarının açılması için yapılan anjiyoyu yaptırmasında sağlık açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Anjiyo Neden Yapılır?
Çoğu kişilerde tetkik için yapılan kalp anjiyosu, tıkalı olan kalp damarlarını bulmak için yapılmaktadır. Fakat anjiyo bir taraftan da en iyi damar açma yöntemlerinden birisidir. Tetkike dayalı yapılan kalp damarlarına verilen ilaçlar sayesinde damarlardaki tıkanıklıklar görülerek stent denilen metalik ve halka şeklinde bir nesne damarlara konularak damarlar açık halde bırakılmaktadır.
Kalp damarlarının tıkanması kişide farklı hastalıkların görülmesi ile oluşmaktadır. En fazla kalp damarlarını tıkayan hastalıklar diyabet ve kolesterol yüksekliği olarak bilinmektedir. Bu hastalıklar bazı hastalarda göz ve beyin damarlarına da vurmakta ve kişilere göz anjiyosu ve beyin anjiyosu uygulaması da yapılmaktadır.
Anjiyo Yapılması İçin Sebepler
Şiddetli göğüs ağrısı, nefes alamama hissi ve dudak kenarlarında ve parmak uçlarında morarma en fazla görülen kalp damar tıkanıklığı belirtileridir. Bu belirtilerden sonra mutlaka bir kardiyologa başvurmak ve kardiyolog tarafından verilen tetkiklerin hepsinin yapılması gerekmektedir.
Bazı hastalar anjiyo yaptırmaktan kaçındıklarından dolayı kalp krizinin eşiğine gelirler veya bazıları kalp krizi geçirmektedir. Kalp krizi geçiren hastalara da uygulanan anjiyolar aynen sağlıklı insanlara uygulanan anjiyolar gibi yapılmaktadır. Kalp krizinden sonra yapılan anjiyolarda, anjiyo sonrası bakım normal kişilerden biraz daha farklı uygulamalar yapılarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Günümüzde kalp hastalıklarının bir hayli arttığı bilinmektedir. Kalp hastalıklarının artmasına sebep gösterilen obezite tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kalp hastalıklarına sebep olan ikinci hastalık diyabet olarak sayılmaktadır. Fakat bilinmelidir ki, diyabete sebep olan hastalıkta çoğunlukla obezite olarak görülmektedir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: