Akut ve Kronik Sinüzit Belirtileri
Sinüzit Nedir?
Sinüslerin iltihaplanması ve şişmesine bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlığa sinüzit denir. Alın ve burun çevresinde, burun arkasındaki sinüzlerde meydana gelen iltihaplanma; sık aralıklar ile tekrar ermeye başlar ve buna bağlı olarak da üst solunum yolları enfeksiyon kaparak hastalık ilerlemeye başlar.
Sinüzit rahatsızlığı en çok çocuklarda rastlanmaktadır. Bunun da nedeni; zayıf bağışıklık sistemleri ve gribal enfeksiyon ardından sinüzlerde meydana gelen iltihaplanmadır. Bu kanallardaki boşlukların mukoza ile kaplanması, sinüzit başlangıcına neden olur.
Yaklaşık 15 ila 25 gün boyunca devam eden sinüzit akıntısına “akut sinüzit” denir. Eğer bu süre 3 aya kadar uzarsa “subakut sinüzit” olarak adlandırılır. 3 ayı da aşan sinüzit rahatsızlığı ise; “kronik sinüzit” olarak adlandırılmaktadır.
Akut Sinüzit Belirtileri
Halsizlik, ateşlenme, sürekli baş ağrısı ve burunda dolgunluk hissi; akut sinüzit belirtileri arasındadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan ateşlenme de bu rahatsızlığın belirtilerinden biridir. Geniz akıntısı, hemen yorulma, burun kanaması da belirtileri arasındadır. Yine, çocuklarda öksürük şikayeti de görülmektedir.
Kronik Sinüzit Belirtileri
Rahatsızlığın ilk haftalarında baş ağrısı gözlemlenmezken; ilerleyen dönemlerde artan baş ağrıları meydana gelir. İltihaplı geniz akıntısı, halsizlik ve çabuk yorulma, burun akıntısı, ağız kokusu gibi belirtiler gözlemlenir. Kronik sizünit durumunda bireyler hemen yorulur ve aşırı yorgunluk hissi ortaya çıkar. Bu durum, kronik sinüziti akut sinüzitten ayıran belirtilerden biridir.