Alkolik Karaciğer Hastalığı (Alkolik Hepatit) Sebepleri ve Komplikasyonlar

Alkolik Hepatit Nedenleri

Alkolik hepatit, alkol kullanımından kaynaklı karaciğer hasarı ile ortaya çıkan bir alkole bağlı karaciğer hastalığıdır. Bununla birlikte, alkol kullanımının karaciğere nasıl hasar verdiği ve neden sadece aşırı alkol kullanan kişilerde görüldüğü henüz netlik kazanmamıştır. Bilinen nedenler şunlardır:

  • Vücudun alkolü yıkım sürecinde büyük ölçüde toksik kimyasallar üretmesi
  • Bu kimyasalların karaciğer hücrelerini yok eden karaciğer iltihabını tetiklemesi
  • Zamanla, yaraların (skar) sağlıklı karaciğer dokusunun yerini alması, karaciğer fonksiyonlarını engellemesi
  • Bu geri dönüşü olmayan skar (siroz) alkolik karaciğer hastalığının son evresi olması

Ayrıca Bakınız: Alkolik Karaciğer Hastalığı Nedir?

Alkolik hepatit riskini artırabilecek diğer faktörler şunları içerir:

Diğer hepatit türleri: Eğer Hepatit C hastasıysanız ve alkol kullanıyorsanız, hatta orta derecede alkol kullanıyorsanız, alkol içmeseniz dahi siroz gelişmesi daha olasıdır.

Yetersiz beslenme: Aşırı alkol içen birçok kişi yetersiz beslenmektedir. Kötü beslenme alışkanlıkları ve alkol, vücudun besin maddelerini düzgün bir şekilde emmesine engel olur. Besin eksikliği veya besin yetersizliği,  karaciğer hücre hasarına katkıda bulunur.

Ayrıca Bakınız: Alkolik Karaciğer Hastalığı Evreleri

Komplikasyonlar

Alkolik hepatit komplikasyonları şunları içerir:

Karaciğerde yüksek kan basıncı: Skar (yara) dokusu karaciğer yoluyla kan akışını yavaşlatabilir. Bu da majör kan damarındaki (portal ven) basıncın artmasına neden olabilir.

Varis (genişlemiş damarlar): Portal ven yoluyla serbestçe akmayan kan, midede ve yemek borusunda diğer kan damarlarına geri dönebilir. Bu kan damarlarının ince duvarları vardır ve çok fazla kanla doldurulursa kanama ihtimali yüksektir. Üst mide veya yemek borusundaki ağır kanamalar hayatı tehdit edicidir ve derhal tıbbi bakım gerektirir.

Karın boşluğunda sıvı toplanması (asit): Karında biriken sıvı enfekte olabilir ve antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Asit hayatı tehdit edici nitelikte değildir. Ancak, genellikle ileri alkolik hepatit veya sirozun bir işaretidir.

Sarılık: Hasar görmüş bir karaciğer, kandaki eski kırmızı kan hücrelerinin (bilirubin) kalıntısını kaldıramaz. Bilirubin artışına bağlı olarak, cilt ve göz akı sarımtırak bir renk alır.

Kafa karışıklığı, uyuşukluk ve konuşma bozukluğu (hepatik ensefalopati): Hasar görmüş bir karaciğer, vücuttan toksinlerin atılmasında güçlük çeker. Şiddetli hepatik ensefalopati koma ile sonuçlanabilir.

Siroz: Karaciğerde geri dönüşü olmayan bu skar dokusu sıklıkla karaciğer yetmezliğine yol açar.

Böbrek yetmezliği: Hasar görmüş bir karaciğer, böbreklere doğru kan akışını etkileyebilir ve bu organların zarar görmesine neden olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status