Anal Fistül (Makat Apsesi) Teşhisi ve Tedavisi Hakkında Bilgiler
Anal Fistül Tanısı Nasıl Yapılır?
Anal fistül tanı prosedürleri, en etkili tedavi seçeneğinin belirlenmesinde önemlidir. Anal kanal açıklığı sıklıkla iltihaplı ve kızarık bir alan olarak görülür, akıntı ve kan olabilir. Bu dış açıklık genellikle kolayca tespit edilir.
Anüs içindeki fistül teşhisi daha karmaşıktır. Aşağıdakileri içeren tanı testleri kullanılabilir:
- Endoskopik ultrasonografi
- Fistülografi
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
Diğer tanı seçenekleri şunlardır:
- Fistül probu
- Anoskopi
- Esnek sigmoidoskopi
Ayrıca Bakınız: Anal Fistül Belirtileri Nelerdir?
Anal Fistül Tedavisi
Anal fistül tedavisi, fistül konumu ve karmaşıklığına bağlıdır. Anal fistül iyileşmesinin yanı sıra, onarımla birlikte tekrarlamayı önlemek ve sfinkter kaslarını korumak da hedefler arasındadır. Bu kasların hasar görmesi, dışkı kaçırma sorununa yol açabilir.
Anal fistül tedavi seçenekleri aşağıda listelenmiştir:
Fistülotomi: Makat fistülünün iç açığı kesilir, kazınır ve enfek olmuş doku çıkarılır. Ve ardından kanal düzleştirilerek yerine dikilir. Daha karmaşık bir fistül tedavisinde, kanalın bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Fistülotomi, eğer önemli miktarda sfinkter kası kesilmeliyse veya tüm kanal bulunamazsa, iki aşamada yapılabilir.
Endorektal ilerletme flebi: Fistülün iç ağzını çıkarmadan önce rektal duvardan bir flep oluşturulur. Daha sonra, flep fistülün iç ağzının kapatılması onarımı için kullanılır. Bu prosedür, kesilen sfinkter kasının miktarını azaltabilir.
Seton tekniği: Enfeksiyonun boşaltılmasına yardımcı olması amacıyla seton yerleştirilir.
Fibrin yapıştırıcı tekniği: Kanal temizlenmesi ve iç açıklık dikişleri kapatılması prosedürüdür. Fibröz proteinden yapılmış özel yapışan daha sonra fistülün dış açığından enjekte edilir. Anal fistül kanalı ayrıca kollajen proteini tamponu ile mühürlenebilir ve daha sonrasında kapatılabilir.
İntersfinkterik fistül traktı ligasyonu (LİFT): İki aşamalı bir tedavidir.
Komplike anal fistül vakalarında daha invaziv prosedürler önerilebilir, bunlara aşağıdakiler dahildir:
- Ostomi ve stoma: Atıkları toplama torbasına aktarmak, anal bölgenin iyileşmesine izin vermek için karına geçici bir açıklık oluşturulur.
- Kas flebi: Çok komplike anal fistüllerde; kanal uyluk, labia veya kalçadan sağlıklı kas dokusu ile doldurulabilir.