Anjiyo Aç Karnına Mı Yapılır?

Anjiyo ameliyatı ya da tıpta daha çok bilinen ismi ile Anjiyografi, insan vücudunda yer alan toplardamarların, atardamarların ve en önemlisi kalbin iç kısımlarının görüntülenmesine imkan veren bir tür tanı ve teşhis tekniğidir. Çeşitli kalp ya da damar rahatsızlığı bulunan hastalarda ya da bu tür hastalıklara yakalanma riski bulunanlarda kasık bölgesindeki damarlardan özel olarak üretilmiş ince teller ile hastanın vücuduna dikkatli bir şekilde girilerek radyoopak maddesi enjekte edilir. Bu maddenin enjekte edilmesinden sonra ise damar ya da kalp bölgesindeki tıkanıklıkların teşhisi sağlanır.

Anjiyo Ameliyatı Hakkında Genel Bilgi

Anjiyo ameliyatı ilk kez 1927 senesinde Portekizli bir bilim adamı olan Egas Moniz sayesinde tıp dünyasına adımlarını atmıştır. O zamandan bu yana bu teknik pek çok sinirsel kaynaklı hastalığın, tümörlerin ve arteriovenöz malformasyonlar gibi rahatsızlıkların teşhisinde kullanılan en önemli tanı aracı haline gelmiştir.

Anjiyo Ameliyatı Aç Karnına Yapılabilir Mi?

Anjiyo ameliyatı damar ve kalp tıkanıklığını teşhis edebilmek için kullanılan yaygın ve başarılı yöntemlerden birisidir. Bu yüzden günümüzde pek çok hastanede uzman doktorlar tarafından hastalara uygulanmaya devam edilir. Ancak diğer pek çok ameliyat türünde olduğu gibi bu ameliyat içinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur.

Ameliyatın sorunsuz geçebilmesi ve hastaların sağlıkları ile ilgili herhangi bir problem yaşanmaması adına bu noktalara özellikle özen gösterilmelidir. Bu hususların başında en önemli konu olarak hastaların ameliyattan önce aç kalmaları ve su dışında herhangi bir gıda almamaları gelir. Ameliyattan önce yenebilecek herhangi bir yemek ameliyat esnasında hastaya ve ameliyatı yapacak olan uzman doktorlara büyük sıkıntılar yaratabilmekte ve hatta hastanın hayati tehlike geçirmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden ameliyattan en az 5 saat önce vücuda gıda alımının kesilmesi gerekir.

Su konusunda ise hiçbir kısıtlama yoktur ve dileyen hastalar ameliyata girmeden önce dahi istedikleri kadar su içebilirler. Ameliyattan önce gıda alımının kesilmesinin temel sebebi ise; vücuda alınan yiyecekler yüzünden hastanın iç organlarının baskı görmesini engellemek ve böylelikle kalpte ya da diğer bölgelerde yer alan damarların çok daha rahat izlenebilmesini sağlamaktır.

Anjiyo Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Şeyler Nelerdir?

Ameliyat öncesi en az 5 saat boyunca aç kalmanın dışında hastaların kullandıkları mevcut ilaçları bir gün öncesinden almayı bırakmaları gerekir. Şeker hastaları ise ameliyata girmeden önce durumlarını mutlaka doktorları ile paylaşmalıdırlar.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status