Anjiyo Ameliyatı Ölüm Riski
Koroner anjiyografi ismiyle anılan anjiyo ameliyatı kalp ve damar hastalıklarında kullanılan bir çeşit tıbbi tanı biçimidir. Tanı konulduktan sonra anjiyo yöntemi ile konulan balon ve stent yöntemi ile kapalı damarlar açıldığında bir yönden de tedavi sistemi olarak tanınabilir. Çok fazla kalp damarı tıkanıklığı olan kişilerde anjiyo yapıldıktan sonra mutlaka açık kalp ameliyatı yapılmalı ve kalp damarları bu ameliyat eşliğinde tedavi edilmelidir.
Genellikle kalp krizlerinden sonra ihtiyaç duyulan anjiyoda ölüm riski bulunmamaktadır. Anjiyo kol damarlarından veya kasıktaki damarlardan girilerek yapılan bir damar işlemidir. Yani ortada ameliyat işlemi yapmak gibi açılan bir organ olmadığından risk de bulunmamaktadır.
Anjiyo Nasıl Yapılır?
Anjiyonun şimdiye kadar görülen bir yan etkisi bilinmemektedir. Bazı hastalarda anjiyoda verilen ilaçlar ve anjiyo sonrası ilaçlara karşı alerjisi olanlar dışında hemen hemen anjiyodan dolayı ölüm görülmemiştir. Anjiyo yapılmadan birkaç saat önceden yemek yeme bırakılmalıdır. Birkaç saat açlıkla yapılan anjiyo için kasık bölgesi veya kol bölgesi uygun bulunur.
Kasık ve kolda el bileğinden 2 mm kalınlığında olan tıbbi bir boru sokularak damara özel bir madde salınması ile gerçekleştirilir. Bu madde kalp damarlarında gezdirilerek tıkalı yerlerde durması tomografi cihazlarla izlenmektedir. Damara verilen madde tıkalı olan yerlerde durarak anjiyo doktoruna tıkalı damar hakkında bilgi verir. Bu işlem devam ederken damar içerisine balon sistemi ile stent konulabilir. Balon işlemi ile stent konulma işlemine ise anjiyo ile damar açma yöntemi ismi verilmektedir.
Kolda Morluk Ve Ağrı Oluşabilir!
Anjiyo sonrasında hastanın işlem yapılan kolu veya kasık bölgesinde bir miktar işlemin yapılma yöntemine göre morluk oluşabilir. Koldan yapılan anjiyolarda kolda ağrı ve kol üzerinde açılan damar başında bir miktar morarma gözlemlenebilir.
Anjiyo Ameliyatı Ölüm Riski
Bu morarma kesinlikle ciddiye alınacak bir morarma çeşidi değildir. Kısa bir süre içerisinde doktorun uygun gördüğü merhemler ve pansuman sistemi ile morluk ve ağrı geçer. Anjiyodan sonra morluk oluştuğunda kesinlikle telaş etmemeli ve doktorun anjiyo sonrasında kullanılmak üzere verdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Anjiyo Ameliyatı Tehlikeli Mi?
- Anjiyo Yapılırken Anestezi Yapılır Mı?
- Anjiyo Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi