Anjiyo Geçiren Bir Hastanın Yapması Gerekenler

Anjiyo tıbben basitçe uygulansa da hastaların işlem sonrası birçok şeye dikkat etmesi gerekmektedir. Hastaların işlem sonrası hastaneden çıktıktan sonra her türlü harekette yavaş olmaları önemlidir. Tüm bunlar hassas olan dokunun zarar görmesini engellemek, hastanın tekrar hastanelik olmasının önüne geçmek için dikkate alınması gereken konulardır.

Anjiyo Yapılan Damara Göre Dikkat Edilecekler

Anjiyo özellikle kol ve bacak bölgesinde yapılmışsa hasta hareketliliği bir dönem kısıtlamalıdır. Ancak bu tamamen hareketsiz kalmayı gerektirmiyor. Aksine hafif egzersizler gibi hareketleri doktorun önerisi dâhilinde yapabilirsiniz. El bileği ya da kol kısmından anjiyo olanlar ağır şeyler kaldırmamalıdır. Bacak bölgesinden işlem geçirenler yürüyüş esnasında yavaş hareket etmeli, oturup kalkarken dikkatli olmalıdır. Kasık bölgesi anjiyolarında hastanın uzun sure ayakta durmaması önemle belirtilmektedir.

Anjiyo Sonrası Kanamalara Dikkat!

Anjiyo işlemi sonrası hastada yerine göre şişmeler görülebilir. Bu şişmeler çoğu zaman normal kabul edilir. Şişlerin birkaç hafta içinde kaybolması beklenir. Aksi halde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Anjiyo geçirmiş hastalar 24 saat sonrasında banyo yapabilmektedir. Bunun dışında en sık görülen sıkıntı anjiyo bölgesinde ağrılar görülmesidir.

Ağrılar işlem sonrası olasıdır ve genellikle zaten ağrı kesici verilir. Mutlaka doktorun tavsiye ettiği ağrı kesiciler tercih edilmelidir. Kanama beklenen bir semptom değildir ve kanama başladığında mutlaka doktora gidilmelidir. Bu durumda kanamanın şiddeti önemli değildir.

Anjiyo Geçirenlerin Günlük Yaşantısında Yapması Gerekenler

Damar tıkanıklığı, daralması sağlık açısından önemli mevzulardır. Tedavi edildikten sonra hastaların günlük yaşantısında bazı değişiklikler yapması şarttır çünkü hastalığın tekrar etme olasılığı oldukça yüksektir. Anjiyo sonrası hasta her ihtimali göz önünde bulundurarak araç kullanmaktan sakınmalıdır.

İlk birkaç haftayı yatarak geçirmek, ara ara hareket etmek gerekir ama uzun süreli oturmalar ve uzun süre ayakta durmak sakıncalı olabilir. Gün içinde mutlaka kilosuna yeterli gelecek oranda sıvı tüketmeleri gerekir. Bu hastalarda en önemli konu ise yeme alışkanlıklarıdır. Bu noktadan sonra sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli; zararlı yağlar içeren yiyeceklerden ve şekerli, asitli içeceklerden özellikle alkolden ve sigaran uzak durulmalıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status