Anjiyo Hemşiresinin Görevleri Nelerdir?
Anjiyo, kalp damarlarının tıkanıklığı nedeni ile kalpteki damarları açma işlemine verilen isimdir. Bu işlem kardiyoloji doktor ve anjiyo hemşiresi tarafından yapılmaktadır. Anjiyo hemşireleri normal hemşirelerden farklı olarak aldıkları eğitimleri ile normal hemşire statüsünde çalışan hemşirelerden farklı olarak isimlendirilir.
Anjiyo laboratuarında çalışan anjiyo hemşireleri, anjiyo yapılacak olan hastaların tanı ve tedavilerinde ve muayene işlemlerinin öncesinde ve sonrasında gerekli olan hemşirelik hizmetlerini vermektedirler. Hastaya yapılacak anjiyo hususunda anjiyo öncesi bilgi vererek hastayı psikolojik olarak da anjiyo yapımına hazırlamakla görevlidir.
Anjiyo Hemşiresinin Görevleri
Hastanede düzenlenen tüm anjiyo işlemlerinde yer alır.
- İşlem öncesi hastanın kaydını kabul eder.
- Hastayı ilk olarak anjiyoda neler hissedeceği doğrultusunda bilgilendirir.
- Hastayı anjiyo yapılması için güvenli bir şekilde anjiyo masasına alır.
- Hastanın tüm anjiyoya başlanma işlemleri bitince hastanın monitörize edilmesini tamamıyla kendisi yapar.
- İşlem için kullanılması gereken ilaçların tümünün hazırlığını ve kontrolünü sağlar.
- Anjiyo işlemi yapılacak olan alanı uygun bir şekilde boyar.
- Hastaya anjiyo sonrasında yapılması gereken tüm işlemleri yapar.
- Anjiyo hemşireleri anjiyo yapılan hastalarda anjiyo işlemi bittikten sonra hastayı hasta odasına güvenle götürülmesini sağlar.
Anjiyo yapılan hastaya evine gittikten sonra doktor tarafından verilen ilaçları nasıl kullanacağı ve tekrar anjiyo doktoruna ne zaman kontrole gelmesi gerektiği hakkında bilgi verir.
Anjiyo Hemşiresi
Anjiyodan Sonra Bakım
Anjiyo yapılan hasta anjiyo işleminden sonra hızlı bir şekilde işine geri dönebilse de mutlaka bir süre anjiyodan sonra bakım önemlidir. Hastaların birçoğu anjiyo yapıldıktan hemen hemen 2 saat kadar sonra evlerine gönderilebilmektedir. Fakat bazı hastaların bir süre hastanede de kalması gerekebilir. Bu hastalar genellikle kalp krizinden dolayı veya kalpte bir başka sorundan dolayı anjiyo yapılan hastalardır.
Anjiyo eğer kasıktan yapılmış ise hasta bir müddet yürümemelidir. Eğer anjiyo kol bileğinden yapılmış ise o zaman hasta bir müddet kol bileğindeki damarlara yük binmemesi için ağır yük kaldırmamalıdır. Anjiyo sonrası bakım mutlaka hastaya anjiyo hemşiresi tarafından anlatılmalı ve hasta ve hasta yakınları muhtemel olasılıklara karşı uyarılmalıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: