Anjiyo ile Damar Yakılması – Ablasyon İşlemi
Anjiyo ile damar yakılması düzensiz bir kalp atışı türü olan atriyal fibrilasyonu (AFİB) tedavi etmek için bir prosedürdür. Kalbinizde ritim bozukluğu ve çarpıntı oluşması gibi sebepler bu işlemin uygulanmasını gerektirebilir. Normalde kalbe bağlı olması gereken damarlar haricinde ekstra bir damarın oluşması durumu ile çarpıntılar meydana gelebilir. Bu fazlalık olan kısmın yakılarak atılmasına ablasyon adı verilmektedir.
Anjiyo ile Damar Yakılması İşlemi Hangi Belirtiler Nedeniyle Yapılmaktadır?
Sürekli devam eden ve kesilmeyen bir yorgunluk, nefes darlığı, sürekli yoğun hareket ediyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olan kalp çarpıntısı veya göğsünüzde sıkışma gibi belirtiler ablasyon işlemi geçirmenize neden olabilir.
Bu hastalık tedavi edilmezse, kan pıhtılaşması, kalp yetmezliği veya inme riskinizi artırabilir. Bu rahatsızlıklar hayatı tehdit edici olabilirler.
Ablasyon Türleri Nelerdir?
Radyofrekans veya pulmoner ven ablasyon olarak da adlandırılan kateter ablasyonu, ameliyat değildir ve en az risk içeren işlemdir. Doktorunuz bacak veya boynunuzdaki bir kan damlasını ince, esnek bir tüpe yerleştirir. Sonrasında bu sıvıyı kalbinize yönlendirilir.
Anjiyo ile Damar Yakılması
Doktorunuz kalbinizdeki düzensiz atımların tetiklendiği bazı dokuları izole etmek için yakma, dondurma veya radyo enerjisini kullanabilir. Tedavi edilen doku, kalp atışlarının düzenli olmasına yardımcı olur.
Anjiyo İle Damar Yakılması Nasıl Yapılır?
Anjiyo temel olarak insan damarlarının saptanması üzerine kurulu bir araştırma yöntemidir. Buna elektrofizyoloji de denmektedir. Kalpte zaman içerisinde oluşan yan yollar anjiyo yöntemi ile saptanarak yakılabilir.
Ablasyon’un klasik anjiyo yönteminden bazı farkları bulunmaktadır. Her anjiyo işleminde olduğu gibi kasıktan vücuda girilir, fakat bu kez damarlara değil de elektriksel sisteme bakılır. Hangi noktada atlama veya kopukluk olduğu tespit edilir ve o nokta bulunarak yakılır. Bu işlemdeki amaç o uzantının gelişerek kalbin ana işlevlerinin önüne geçmesini engellemektir. İşlemler sırasında hasta herhangi bir acı duymaz ve o nokta kurutulur.
Nokta yakıldığı için yeniden o noktadan elektrik geçişi sağlanmaz. Böylelikle kalpte normal yolun kullanımı başlar ve çarpıntı şikâyeti %95 oranında ortadan kalkar. İşlemden 1 gün sonra herhangi bir komplikasyonun gelişmemesi halinde, hasta taburcu edilebilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Anjiyo Geçiren Bir Hastanın Yapması Gerekenler
- Anjiyo Sonrası Evde Bakım Nasıl Olmalı?
- Anjiyo İyileşme Süresi Ne Kadardır?