Anjiyo Kaç Kere Yapılabilir?
Anjiyo göz, beyin ve kalp gibi organlara yapılan bir damar açma işlemidir. Tıbbi bir işlem olan anjiyo dünyada ve ülkemizde sıklıkla yapılan tıbbi işlemlerden birisidir. Anjiyo kaç kere yapılabilir sorusuna verilecek cevap anjiyonun yapılma sayısı hastanın durumuna göre değişir. Anjiyo tomografi cihazları ile damarlara verilen opak maddenin izlenerek damarların tıkalı olup olmadığına karar verme işlemidir.
Bu işlem sonrasında hastanın bir müddet kendisine dikkat etmesi ve doktor tarafından verilen ilaçları kesinlikle kullanması gereklidir. Anjiyonun çok fazla sık yapılması eğer hastaya bir rahatsızlık verecekse kalp damarlarına yapılan anjiyoların durdurularak açık kalp ameliyatı yapmak kesin bir çözüm olacaktır. Çünkü bazı hastalarda kalp damarlarının tıkanmasına neden olan metebolilk hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar hasta beslenmesine ve sporuna ne kadar dikkat etse de kalp damarlarının tıkanmasına sebep olabilir.
Diyabet Hastalığında Anjiyo
Diyabet hastalığı vücuttaki bir çok organa zarar veren bir rahatsızlıktır. Diyabet iki kısma ayrılmaktadır. Tip 1 diyabet genellikle genetik kökenli ve doğuştan gelen bir diyabet şeklidir. Küçük çocukluk vaktinde başlayarak hayat boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Fakat tip 2 diyabet 40 yaşından sonra oluşur ve bu diyabet çeşidi direkt olarak beslenme ile alakalı bir diyabet çeşididir.
Yani beslenmesine dikkat eden ve düzenli spor yapan kişilerde bu hastalığın geliştiği görülmez. Tip 2 diyabetin oluşumundan sonra sık sık kalp elektroları çektirmek ve arada bir anjiyo yaptırmak gerekmektedir. Çünkü diyabet hastalığının en fazla etkilediği organ, hayati değeri bulunan kalptir.
Kalp Krizleri
Dünyada ölüm nedeni sıralamalarında halen ön sıralarda olan kalp krizleri genellikle 35 – 50 yaşları aralarında geçirilmektedir. Çünkü kalp yaşı ilerledikçe kalp krizlerine daha çok dayanıklı hale gelmektedir. Genellikle 60 yaşın üzerinde kalp krizi çok fazla görülmezken kalp krizinden sonra ölüm olayları da çok fazla görülmemektedir.
Anjiyo Kaç Kere Yapılabilir?
Kalp krizlerinden sonra yapılan anjiyolarda genellikle hastanın çok fazla stres sonrası veya diyabet, kolesterol veya yüksek tansiyondan dolayı kalp krizi geçirdiği anlaşılmaktadır. Bu sebeple yapılan anjiyoların hepsinde mutlaka tıkalı kalp damarlarına rastlanmaktadır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Anjiyo Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Anjiyo Yapılırken Anestezi Yapılır Mı?
- Anjiyo Kaç Dakika Sürer?