Anjiyo Radyasyon Dozu Ve Riskleri
Anjiyo işlemi tomografik yöntemlerle yapıldığından dolayı bir miktar radyasyon alınabilmesi kaçınılmazdır. Fakat bu anjiyoda radyasyon alımı doktor tarafından kar ve zarar göz önünde tutularak yapılan bir işlemdir. Yani hastanın ileriye yönelik radyasyondan etkilenmesi mi yoksa hastanın kalp damar tıkanıklığı sebebi ile kaybedilmesi mi önemlidir.
Anjiyo Sırasında Alınan Radyasyonun Zararı Var Mı?
Kardiyoloji doktorları tarafından yapılan bu hesapta kesinlikle hastanın anjiyo olması ve bir miktar radyasyon alabileceği önerilmektedir. Uzman kardiyologlara göre zaten normal anjiyo yapılırken verilen opak maddenin kalp damarlarından geçerken gözlemlendiği röntgen ve tomografi cihazlarından hastaya verilen radyasyonun hastaya hiçbir zararı dokunmamaktadır.
Tomografik Anjiyo
Bilgisayarlı tomografik anjiyo ismi ile anılan tomografik anjiyo bilgisayar ile damarların içi gözlemlenmek için yapılmaktadır. İlaçlı olarak yapılan normal anjiyodan önce genellikle kapalı damarların tespiti için yapılan bu anjiyo çeşidi bir çok hastanede ön uygulama olarak yapılır.
Tomografik anjiyodan sonra hastane yatışı yapılmamaktadır. Hasta tomografik anjiyo yapıldıktan iki saat sonra evine gidebilir. Fakat bazı tomografik anjiyo yapılan hastalara hemen diğer anjiyo yapılarak stent takılması ve damar açma işlemi yapılması gerektiğinden dolayı hasta bir miktar hastanede gözlem altında tutulabilir.
Tomografik anjiyoda ilaç kollardaki bir tane toplardamardan verilir. Tomografik anjiyo yapılabilmesi için hastanın 4 saat öncesinden aç olması gerekmektedir. Hastanın sürekli kullandığı ilaçları ve anjiyonun etkisini artırmak için alınan ilaçları içmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Tomografik anjiyo yapılırken takılar ve elbiselerin tümünün çıkarılması mecburidir.
Hangi Hastalara Uygulanmaz?
- Tomografik anjiyo, anjiyo yapılma zamanında verilen ilaçlara alerjisi olan kişilere uygulanamaz.
- Böbreklerinde yetmezlik ve ileri derecede böbrek hastalığı bulunan kişilere de uygulanamaz.
- Çok ileri derecede diyabet hastalığı varsa yani diyabet hastalığı organlarına vurduysa bu diyabet hastalarına da tomografik anjiyo uygulaması yapılamaz.
- Hamile veya hamilelik şüphesi olan kişilere tomografik anjiyo uygulaması yapılamaz.
- Genel sağlık durumunda bozukluk olan kişilere tomografik anjiyo yapılması sakıncalıdır
- Cihaz içine girerek yapılan bir uygulama olan tomografik anjiyo cihazın içine girme korkusu bulunan kişilere yapılamaz.
- Fazla kilosu olduğundan dolayı tomografik anjiyo cihazının içine sığama riskinden dolayı çok aşırı kilolu olanlara da yapılamaz.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Anjiyo Sonrası Evde Bakım Nasıl Olmalı?
- Anjiyo Olduktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Anjiyo İyileşme Süresi Ne Kadardır?