Anjiyo Şemsiye Yöntemi
Son zamanlarda ülkemizde de yapılmaya başlanan anjiyo şemsiye yöntemi ile kalp hastalıklarının bir kısmı tedavi edilmeye başlanmıştır. Kalpte delik oluşum, kalp kapakçık sorunları ve kalp damarlarındaki çatlakların tedavi edilmesi kardiyoloji uzmanları tarafından şemsiye uygulaması ile kapatılmaktadır.
Kalp sorunlarının bazıları tetkiklerde çıkmadığından dolayı anjiyo yapılmaktadır. Yani anjiyo hem tedavi hem de tetkik için yapılır. Anjiyo şemsiye yöntemi ise bir çok hastaya tedavi için yapılmaktadır. Anjiyo şemsiye yöntemi genellikle kalp ameliyatı yapılamayan kişiler için bir uygulamadır. Çünkü kalp delikleri veya kalpte bulunan damar çatlakları günümüzde kalp ameliyatları ile de kapatılabilmektedir.
Anjiyo Kimlere Yapılır?
- Kalp krizi geçirerek bypass olmuş kişilerde kalp damarlarının durumunu öğrenebilmek için her 5 yılda bir yapılmalıdır.
- Efor testinde iyi sonuç alınamamış ve kalp hastalığı olabilecek belirtileri olan kişilere
- Kalp hastalıklarından farklı olarak bir ameliyat geçirmesi gereken diyabet hastaları için
- Kalp kapakçığı bulunan hastalarda
- Bilgisayarlı anjiyo yapılmış fakat anjiyoda şüphe görülmüş olan hastalarda
- Koroner arter hastalığı şüphesi olan hastalarda
- Kalp kasılma sorunu olan hastalarda
Kalp Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Kalp hastalıklarının geneli vücutta en fazla ve en çok rahatsızlık verici belirtisi olan hastalıklardır. Bu belirtiler kişiden kişiye değişim gösterse de kalp hastalıklarının belirtileri dudak çevresinde ve ellerde morarma, baş ve ense ağrıları, hıçkırık, yutma güçlüğü, bayılma, hazımsızlık, bacaklarda ve karında şişme, öksürük, yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, nefes alamama ve göğüste ağrı olarak sayılabilir.
Bu belirtiler bazı hastalar üzerinde hepsi birden görülürken bazı hastalarda ise birkaç tanesinin görülmesi doktora başvurması için yeterlidir. Bu belirtilerden en önemlisi göğüs ağrısı ve nefes alamamadır. Fakat göğüs ağrısı ve nefes alamama belirtisi başka hastalıklarla da karışabilir. Bu hastalıkları ayırabilmek için doktora başvurmak önemlidir.
Anjiyo Şemsiye Yöntemi
Belirtilerden bir kaçının görüldüğü hastalara tetkiklerde eğer bir şey görünmez ise doktor tarafından kalp anjiyo uygulaması yapılabilir. Kalp anjiyolarında genellikle hem tetkik hem de tedavi uygulaması birlikte yapılmaktadır. Doktor tarafından anjiyo yapılırken bakılan damar sistemlerinden tıkalı olanlara stent takılarak bu damarlar sürekli açık bırakılmaktadır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Anjiyo İyileşme Süresi Ne Kadardır?
- Anjiyo Olduktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Anjiyo Kalp Krizini Önler Mi?