Anjiyo Sonrası Yolculuğa Çıkılır Mı? Seyahat Edilir Mi?
Tıkanan damarlarda yapılan anjiyo ameliyatı beraberinde birçok kısıtlı ve yapılması gereken şeyler de getirmektedir. Beslenme, kötü alışkanlıklar, fiziksel aktiviteler gibi yapılması ve kaçınılması gereken durumlar vardır. Bunun yanı sıra çoğu kişinin aklına anjiyo sonrası yolculuk yapılır mı sorusu da takılmaktadır.
Bilekten ve kasıktan olmak üzere 2 çeşit anjiyo vardır. Bilekten yapılan anjiyo, kasıktan yapılan anjiyoya göre daha rahattır ve sonrasında normal yaşamı diğeri kadar etkilemez. Normal yaşama geri dönme süresi daha kısadır.
Örneğin sabah saatlerinde bilekten anjiyo yapılan hasta iş hayatına geri dönebilir. Tabi bilek bölgesini fazla zorlamaması gerekir. Bilgisayar kullanabilir, yazı yazabilir; fakat ağır şeyler taşıyamaz. Bilekten anjiyo olup hastaneden taburcu raporuna alan hasta yolculuk yapabilir. Tabi yolculuk yapacağı aracı kendisi kullanacak ise bunu doktoruna belirtmesi gerekir. Anjiyo yapılan damarın ciddiyetine göre kullanıp kullanmayacağını doktor belirleyecektir.
Kasıktan anjiyo olan kişinin ayağa kalkması veya oturması 24-48 saat süre zarfı içinde yasaktır. Kısa bir süre zarfında ayakta durabilir veya yatabilir. Geri kalan zamanı uzanarak ve ayağını hareket ettirmeden geçirmesi gerekir. Bu yüzden araba kullanamaz, yolculuk edecek ise de uzanarak ve ayağını hareket ettirmeden gerçekleştirmesi şarttır.
Anjiyo ameliyatı olup, doktorun belirlediği süre zarfı geçtikten sonra hem bilekten hem de kasıktan anjiyo olan hastalar rahatlık ile yolculuk yapabilir ve araba da kullanabilir. Belirlenecek olan süre zarfı hastanın, damarın ve anjiyonun gerçekleştiği yerin durumuna göre farlılık gösterecektir.
Anjiyo Sonrası Gerçekleşen Şikayetler
Anjiyo yapılan bölgede küçük şişmeler veya kızarıklar olabilmektedir. Bu şikayetler birkaç gün içerisinde geçer ve korkmaya gerek yoktur. Ancak yumurta veya yumurtadan daha büyük bir şekilde şişme gerçekleşir ise doktora danışıp bu durumu aktarmak gerekir.
Anjiyo yapıldıktan en az 48 saat sonraya kadar herhangi zorlayıcı hareketlerin yapılmaması gerek. Doktorun bilgisi dışında araba veya ayak ile kullanılması gereken bir makine kullanılmamalıdır.
Anjiyo Sonrası Seyahat Etmek
Aksi bir şikayet oluşmaması için doktorun vermiş olduğu diyet programı, fiziksel aktiviteler kullanılmalı ve en önemlisi de günde az 2,5 litre su içilmelidir.
Anjiyo işleminden sonra baş ağrısı olur ve ortalama 24 saat sürer. Ağrı kesici kullanmak bunun için çözüm olacaktır ve doktor zaten ağrı kesici ilacı size söyleyecektir. Lakin ağrı kesici kullanırken kanama gibi bir problem oluyor ise doktora başvurulması gerekir.
Anjiyo Sonrası Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar
Anjiyo sonrası doktora gidilmesi gereken bazı ciddi durumlar vardır. Bu sayede gerekli tedavi bulunacak ve uygulanacaktır:
- Nefes darlığı olması
- Ateş yükselmesi ve birkaç gün boyunca geçmemesi
- Göğüste yeni bir ağrının oluşması ve bu ağrının giderek artar bir şiddette olması
- Anjiyo yapılan bölgede büyük derecede şişlik olması, durmayan bir kanama gerçekleşmesi ve morarma olması
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Anjiyo ve Anjiyo Sonrası Yapılacaklar
- Anjiyo Sonrası Kolda Uyuşma Olur Mu?
- Anjiyo Sonrası Bacakta Uyuşma Olur Mu?