Anjiyo Sonrası Yüzmek

Anjiyo sonrası hasta kişilerin yapması ve yapmaması gereken birçok durum vardır. Bu durumlar anjiyo olan hastaya göre ve anjiyonun ne ile sonuçlandığına göre farklılık göstermektedir. Özellik ile kasıktan yapılan veya bilekten yapılan anjiyo, sonrasında birçok değişik faktör doğurmaktadır. Hasta kişinin normal yaşamına dönme süresi kasıktan ve bilekten yapılmış anjiyoya göre değişkenlik gösterir.

Anjiyo nerden yapılırsa yapılsın o bölgenin zorlanmaması gerekir. El bileğinden yapılırsa çanta veya bavul gibi yükler taşımamak gerekir. Eğer kasıktan yapılmış ise ayakta fazla zaman geçirmemek ve oturmamak, yani yatmak veya uzanmak gerekir. 24 saat geçtikten sonra anjiyo yapılan bölgedeki bant çıkarılır ve banyo yapılabilir.

El bileğinden anjiyo yapılan hasta aynı gün içerisinde işine de gidebilir. Rahatlık ile bilgisayar kullanabilir ve yazı yazabilir. Ağır bir şekilde zorlamadıktan sonra veya yük taşımayı gerektiren işlemler yapılmadığında hasta herhangi bir sorun ile karşılaşmaz.

Anjiyo Sonrası Yüzmek Zararlı Mı?

Kasıktan anjiyo ve bilekten anjiyo sonrasında yüzmek riskli olabildiği gibi bir sorun da çıkarmayabilir. Kasıktan yapılan anjiyo sonrasında suya temas edebilmek için 24 saat geçmesi ve anjiyo yapılan bölgenin yorulmaması gerekir. Bilekten olan için 24 saat beklemek zorunlu değildir fakat o bölge de yorulmamalıdır.

Anjiyo sonrası yüzmek için ilk olarak doktora sorulması gerekir. Anjiyo yapılan damarın ciddiyeti önemlidir. Damarı ciddiyeti yüzülür mü ve yüzülür ise ne zaman yüzülür gibi sorulara cevap verecektir.

Ciddiyeti kötü gözükmeyen ve anjiyosu bilekten yapılmış olan damarın, normal yaşama dönüş süresi kasıktan yapılan anjiyoya göre oldukça daha kısadır. Bu yüzden bilekten yapılan anjiyo ile yüzmek için daha fazla beklemeye gerek kalmayabilir. Kasıktan yapıldığında o bölgenin yorulmaması için yüzmemek şarttır. Tabi bu durum yukarıda da belirtildiği gibi damarın ciddiyetine bağlıdır ve doktora kesinlik ile danışılması gerekir.

El Bileğinden Anjiyo Yapılmasının Avantajları

Bilek damarı cildin yüzeyine daha yakın olduğu için kasık damarına göre daha avantajlıdır. Şişman olan kişilerde de kolaylık ile yapılabilir. Bilekten yapılan anjiyo ile kanama kontrol altına daha kolay bir şekilde alınabilir. Kasık damarından yapılan anjiyoda kanamayı kontrol altına almak daha zordur. Stent takma sırasında kan sulandırıcı ilaçlar yüksek dozda kullanıldığı için, kasık damarına girişi sağlamakta olan kılıf hemen çıkarılamaz. 4-6 saat arası ilaçların etkisi geçtiğinde kasıktan kılıf çıkarılır, 15-20 dakika arası kompresyon yapılır ve 4-6 saat arası tekrar kum torbası ile ağırlık konularak kanama durdurulmaya çalışılır.

Sadece anjiyo yapılan hasta 6 saat, anjiyo ile stent takılan hasta ise 12 saat bacağını hareket ettiremez ve düz bir şekilde yatar. Bunun aksine bilekten anjiyo yapılan kişiden, yüksek doz kan sulandırıcı ilaç kullanılmasına rağmen kılıf hemen çekilir. 2 saat bir süre için hasta bilekliğine benzeyen bir materyal takılır ve kanama bu şekilde kontrol altına alınır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status