Anjiyo Uygulaması Nasıl Yapılır?

En sık rastlanan kalp hastalıklarından birisi olan kalp damar sıkışması kişilerde sık görülen bir durumdur. Kalpte olan bu rahatsızlıkta koroner arterler denen kalpte yer alan atardamarlar daralır ya da sıkışarak kalpteki kan akımını durdurur. Bunun sonucunda kişi kalp krizine kadar varan ciddi durumlarla karşılaşır. Kalpte oluşan bu gibi durumlarda müdahale için anjiyo uygulaması genellikle uygulanır.

Kalp krizinin dışında kalpte oluşan bu rahatsızlık sonucu kişiler göğüs ağrısı, sol kolda olan ani uyuşmazlık, çeneye kadar olan ağrı, zor nefes alma, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler de eşlik eder. Bu belirtilerin oluşması neticesinde yapılması gereken şey vakit kaybetmeden doktora başvurmaktır.

Anjiyo Her Zaman Yapılır mı?

Kalp damarlarının tıkanması ya da sıkışması sonucu kalpte meydana gelen kalp damar hastalığı neticesinde anjiyo işlemi uygulanır. Yukarıda belirttiğimiz belirtilerin meydan geliyor olması bu hastalığının kalpte yer aldığını göstermektedir. Doktor tarafından yapılan tetkikler neticesinde bu hastalığın netleşmesi sonucu kişiler anjiyo uygulanır.

Anjiyo tetkik amaçlı kişilere yapılır. Bu açıdan her kalp rahatsızlığında bu yöntemin uygulanması söz konusu olamaz. Anjiyonun uygulanması için kişilerde kalp krizinin olması, şiddetli göğüs ağrısı çekmesi gibi sayılan diğer ek belirtilerinde beraberinde olması gerekir. Kesin tanıyı doktor koyar ve kişide oluşturduğu rahatsızlığa göre anjiyo olup olunmayacağına karar verilir.

Anjiyo İşlemi Nasıl Uygulanır?

Tanısı kesin olarak konan hastalarda anjiyo uygulaması işlemi karar verildiyse bu kişiler anjiyo olmadan önce kişilerin kişisel temizlikleri yapılır. Kasık bölgesindeki tüyler öncelikle temizlenir. Hasta kateter masasına yatırılır. Üzerine bir örtü çekilir. Kasık ya da koldan nereden giriş yapılacaksa orasının uyuşturulması sağlanır. Uyuşma olduktan sonra kişinin atardamarına kanül konulur. Bundan sonra yapılacak işlem ucu kıvrımlı olan kateter yardımı ile kalpteki sol karıncığa girilerek basınç uygulanır.

İyotlu madde verilerek bu bölgenin filmi çekilir. Bundan sonra 4 ya da 5 kez daha sol koroner filmi çekilir. Damardan kanül çekilir. Damarın üstüne baskı yapılarak sıkı bir şekilde bandaj uygulaması yapılır. Bu işlemler genel olarak toplamda yarım saat kadar sürmektedir. Bu şekillerde anjiyo uygulaması hastalara uygulanır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status