Anjiyo Yapılırken Anestezi Yapılır Mı?
Damar açma işlemi olarak bilinen anjiyo günümüzde damarları tıkalı olan bir çok hastaya yapılmaktadır. Kalp, beyin ve göz damarlarında tıkanıklık olan hastalara anjiyo yaparken bir kısım anjiyo olan hastaya lokal bir kısım anjiyo hastasına ise genel anestezi yapılmaktadır. Lokal ve genel anestezi neye göre yapılır?
Günümüzde kasıktan ve koldan yapılan kalp anjiyoları için anestezi genellikle lokal olarak verilmektedir. Fakat kalp anjiyolarında hastanın durumu lokal anestezi yapılmaya uygun değilse o zaman genel anestezi de yapılabilir. Mesela bebekler için ve çocuklar için yapılan anjiyolarda genel anestezi uygulaması yapılmaktadır. fakat yetişkin hastalarda kasık bölgesi veya bilek bölgesi lokal olarak uyuşturularak anjiyo işlemi yapılmaktadır.
Göz Anjiyosunda Anestezi
Anjiyo; kalp, beyin ve göz anjiyosu olarak yapılmaktadır. göz anjiyosunda anestezi genellikle lokal olarak yapılsa da hastanın durumu göz anjiyosunda da önemlidir. Biraz acı ve ağrı hassasiyeti bulunan hastalarda genel anestezi de yapılabilir. Yani anjiyo yapılırken bir hastaya anestezi yapmak hastanın durumuyla direkt olarak alakalıdır.
Göz anjiyosunda anestezinin durumu önemlidir. Doktor tarafından hastanın kesinlikle hareket etmesi kısıtlanması gerekmektedir. Hareket halinde görüntüleme sistemlerinin yanılması ve iyi bir tetkik yapılamaması konusu gündeme gelmektedir. Bu yüzden hastaların hareket etmelerindeki oran hesaplanarak bazılarına lokal bazılarına ise genel anestezi uygulaması yapılmaktadır.
Beyin Anjiyosu Anestezi
Çok sıklıkla yapılmayan bir işlem olan beyin anjiyosu günümüzde bir çok hastanede hasta tamamen genel anestezi ile bayıltılarak yapılmaktadır. Çünkü beyin anjiyolarında hastanın kesinlikle doktor tarafından hareket etmesi kabul edilemez bir durumdur. Hasta hareketleri sebebi ile anjiyonun yarım bırakılmasına sebep olabilir.
Anjiyo Yapılırken Anestezi Yapılır Mı?
Anjiyo yapılırken en fazla hissedildiği organ beyin anjiyosu yapılırken kafada hissedilmektedir. Bu yüzden hem hastanın hareket kabiliyetini kısıtlamak yani hiç hareket etmemesi için hasta genel olarak anestezi altına alınarak uyuşturulur. Uyuşturulan hastanın beyin anjiyosu bittikten bir zaman sonra uyanması beklenir. Çünkü hemen anesteziden uyandırılan hastanın da beyin anjiyosundan sonra çok fazla hareket etmesi istenmez. Beyin anjiyosundan sonra dinlenme süresi diğer anjiyolara göre biraz uzun tutulmalıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: