Anjiyoda Stent Takılması Hakkında Bilgiler

Kalp damar hastalıkları, yaşam şartlarının ve beslenme koşullarının değişmesi ile günden güne yaygınlaşan hastalıklardan birisidir. Anjiyo işlemi kalp ve damarlarda herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek için yapılan işlemdir. İki türlü kalp ve damarlara giriş sağlanır. Birincisi koldaki atardamarlardan ikincisi kasıktaki atardamarlardandır. Stent ise dar olan damarların genişletilmesi ve sabit kalabilmesi için damarlara takılan ince tellerle örülmüş bir kafestir. İki işlem birleştirilerek damarlara tıbbi müdahale yapılır.

Stent Takılmasına Nasıl Karar Verilir?

Anjiyo yapıldıktan sonra doktorlar herhangi bir sorun ile karşılaşırlarsa stent takmaya karar verirler. Tek bir doktorun tavsiyesi ile stent takmaya hasta karar vermemelidir. Birkaç doktorun ortak görüşü ile hareket etmeleri gerekmektedir. Ayrıca MR çekilerek hastalara stent takılmasına karar verilmesi de söz konusudur.

Stent Nasıl Takılır?

Anjiyoda yapılan işlem gibi stent takmak için de kasıktan ya da koldan giriş yapılır. Girişte damarlar incelenerek sorunlu damara gelindiğinde örülmüş kafes gibi olan stent yerleştirilir. Yerleştirme işleminden sonra giriş yapılan küçük borucuğun diğer ucundan hava verilerek damarın içindeki balonun şişmesi sağlanır. Damar normal halini alınca hava basıncı verme işlemi sona erdirilir. Damarın içinde bulunan borucuktaki tel örgü şeklindeki stent böylece damara tamamen yerleşir. Amacı daralan damarın balonla genişletilerek stent sayesinde sabit kalmasını sağlamaktır. Stent takıldıktan sonra damarla tamamen iç içe geçer ve kalıcı olur. Monitör sayesinde tüm bu işlemler adım adım görüntülenir.

Stent Çeşitleri ve Stentler Arasındaki Farklar

Takılan stentler ilaçlı ve ilaçsız olarak iki kısma ayrılır. Hemen belirtmek gerekirse ilaçsız stentler devletin tamamını karşılaması ile yapılır. İlaçlı stentlerde ise özel hastahaneleri SGK karşılamamaktadır. Parası tamamen hastanın cebinden çıkmaktadır. İlaçsız stentelerde hastaların bazılarında ilk 6 ay-1 yıl içinde tekrar daralma meydana gelir. İşte daralmayı engellemek için ilaçlı stentler geliştirilmiştir. İlaçlı stentler takılmadan evvel stent takılacak bölgeye bir ilaç verilir. Böylece tekrardan daralma olması engellenir.

İlaçlı stentlerde tekrardan damarda daralma olma oranı ilaçsıza göre azalma göstermiştir. Ancak ilaçlı stentlerin avantajlarının yanında negatif yönleri de bulunmaktadır. İlaç kaplı stentlerde en ufak bir sorunda tekrar daralma yaşanabilir. Hastanın düzenli olarak ilaçlarını kullanması gerekmektedir. Eğer kan sulandırıcı ve benzeri ilaçları aksatırsa daralma yaşanma ihtimali yüksektir. İlaçsız stentte ise ilacı kesme durumunda sorun yaşanması yalnızca ilk 6 haftadır. İlaçlı stent taktıracak kişilerin kan sulandırıcı hapını kesmelerini gerektirecek bir rahatsızlıkları varsa iki kez düşünerek karar vermelidirler.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status