Anjiyoyu Devlet Karşılıyor Mu?
Anjiyo, damarların incelenerek herhangi bir problem olup olmadığına bakılması işlemidir. Türkiye’de yaygınlaşan bir hastalık olan kalp-damar hastalıklarında teşhis için yaygın kullanılan anjiyo işlemini ise devlet karşılar. Anjiyonun tıp dilinde anlamı Koroner Anjiyografidir. Lokal anestezi yolu ile kalp ve damarlara bir cihaz yardımıyla girilerek görüntülenme işlemidir.
Devletin Anjiyo Yaparken Karşıladığı Hizmetler
Devlete ait hastanelerde anjiyo ameliyatı olunursa zaten herhangi bir problemle karşılaşılmayacaktır. Hastaneye girişten, taburcu oluncaya kadar tüm hizmetler devlet tarafından temin edilmektedir. Hastanın beslenme ve benzeri ihtiyaçları da devlet hastanelerinde sunulan hizmetlerdendir. Ancak özel hastaneler söz konusu olunca yaygın bir kanaat ücret ödendiği yönündedir. Ancak SGK ile anlaşmalı tüm özel hastaneler kalp-damar hastalıkları ile ilgili herhangi bir ücret alamazlar. Aynı şekilde devlet hastanesindeki tüm hizmetleri özel hastanelerde de alma imkânınız bulunmaktadır. Tüm hizmetler sosyal devlet anlayışının getirdiği avantaj ile SGK tarafından karşılanır.
Anjiyodan Sonra Hastane Para İsterse Ne Yapılmalı?
Öncelikle özel bir hastanede anjiyo yapılacaksa tüm şartları konuşmalısınız. Yatacağınız tahmini süreyi ayrıntılı olarak öğrenmeniz yararınıza olacaktır. Anlaşmalı olan özel hastanelere para ödemeden ameliyatınızı yaptırabilirsiniz.
Anjiyo olduktan sonra eğer çıkışta sizden herhangi bir ücret talep edelerse fatura istemelisiniz. Muhtemelen fatura konusunda size sorun çıkaracaklardır. Böyle bir durumda kesinlikle ödememeniz ve ilgili makamlara bildirmeniz gereklidir. Yatak ücretinden, ameliyathane hizmetlerine kadar tüm tedaviler kalp-damar hastalıklarında SGK’nın güvencesinde karşılanmaktadır. Eğer yetkili devlet mercilerine bildirirseniz özel hastanelere devletin denetimi altında olduğu için müdahale edeceklerdir.
Anjiyodan Sonra Herhangi Bir Hastalık Çıkarsa Ne Yapılmalı?
Anjiyo olduktan sonra tüm testler yapılınca herhangi bir sorun çıkarsa, para ödemenizi gerektirecek bazı durumlar olabilir. Örneğin; hastaya stent takılması kararlaştırıldığında normal stentler devlet tarafından karşılanır. İlave herhangi bir ücret ödemeden özel hastanelerde ameliyat olabilirsiniz. Ancak ilaçlı stent takıldığı zaman SGK karşılamamaktadır. Tamamen hastanın cebinden çıkacak para ile stent takılmaktadır. İkisi arasındaki fark dikkate alınarak karar verilmelidir.
Anjiyo Olacak Hastalara Tavsiyeler
Kalp-damar hastalıkları hafife alınmayacak kadar önemlidir. Önemi nedeniyle tek bir doktorun önerisinden ziyade en az iki doktorun kontrolü ile karar verilmelidir. Doktorların bazılarının gördüğünü diğeri göremeyebilir. Doktorun kötü olduğu anlamı taşımaz. Hastanede anjiyo sonrası tüm hizmetleri devlet sunar. Anjiyo sonrası devletin, bazı tedavilerin yarısını karşılaması gibi imkanlar sunduğu da olabilir. Hizmetlerin ne kadarının karşılandığı konusunda doktorunuzdan detaylı bilgi almanızda fayda vardır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Stent Sonrası Diyet Listesi
- Anjiyo Geçiren Bir Hastanın Yapması Gerekenler
- Anjiyo Sonrası Evde Bakım Nasıl Olmalı?