Apandisit Nedenleri ve Teşhisi
Apandisit Sebepleri
Apendiks astarında enfeksiyona neden olan tıkanıklık, apandisitin olası nedenlerinden biridir. Bakteriler hızla çoğalarak; apendik iltihaplanmasına, şişmesine ve irin dolmasına sebep olur. Acil tedavi edilmezse, apendiks (apandis) patlayabilir.
Komplikasyonlar
Apandisit aşağıdakiler gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir:
Apandisit yırtılması: Apendiksin yırtılması ile enfeksiyon karın bölgesine (peritonit, karın zarı iltihaplanması) yayılabilir. Bu durum, hayatı tehdit eden ciddi sorunlara yol açabilir. Apendiksin çıkarılması ve abdominal boşluğun temizlenmesi için acil ameliyat gerektirir.
Karın boşluğu içerisinde apse gelişmesi: Apandisit patlaması, karında apse gelişmesine neden olabilir. Çoğu vakada, apse cerrahi yöntemle temizlenir ve enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik verilir.
Enfeksiyon temizlendikten sonra, apendiksin alınması için ameliyat yapılır. Bazı vakalarda, apse temizlendikten sonra apandis hemen çıkarılır.
Ayrıca Bakınız: Apandisit Nedir?
Apandisit Teşhisi
Apandisit tanısı için belirtiler ve semptomlar incelendikten sonra, fizik muayene ile karın bölgesi kontrol edilir. Apandisit teşhisi için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
Fizik muayene ile ağrının değerlendirilmesi: Muayene sırasında, ağrılı bölgeye hafif baskı uygulanabilir. Basınç aniden serbest bırakıldığında, apandisit ağrısı genellikle daha da kötüleşir. Bu durum, bitişik peritonun (karın zarı) iltihaplandığına dair sinyal verir. Karın sertliği ve iltihaplı apandis üzerindeki baskıya tepki olarak karın kaslarında sertleşme eğilimi olup olmadığı kontrol edilir.
Rektumun alt kısmının incelenmesi amacıyla dijital rektal muayene yapılabilir. Doğurganlık çağındaki kadınlarda, ağrıya neden olabilecek olası jinekolojik problemlerin kontrol edilmesi için pelvik muayene yapılabilir.
Kan testleri: Yüksek beyaz kan hücre sayısı kontrol edilerek, enfeksiyon belirtisi olup olmadığına bakılır.
İdrar tahlili: Ağrıya idrar yolu enfeksiyonları veya böbrek taşı gibi rahatsızlıkların neden olup olmadığından emin olmak amacıyla idrar tahlili istenebilir.
Görüntüleme testleri: Apandisit tanısı veya ağrının diğer nedenlerini öğrenmek amacıyla abdominal röntgen, abdominal ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapılması tavsiye edilebilir.