Aspir Yağı Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Aspir yağı, mutfak genelinde kullanılabilen kalp sağlığı için sağlıklı bir yağdır. Mağaza raflarında tekli doymamış aspir yağları ve çoklu doymamış aspir yağları bulabilirsiniz Her yağ türü farklı faydalar sağlar.
Aspir Yağı Beslenme Değerleri
Aşağıdaki beslenme bilgileri bir yemek kaşığı (14 g) aspir yağı için verilmiştir:
- Kalori: 120
- Yağ: 5g
- Sodyum: 0mg
- Karbonhidratlar: 0g
- Elyaf: 0g
- Şekerler: 0g
- Protein: 0g
Aspir Yağı Nedir? İçerikleri
Aspir yağında üç farklı yağ türü vardır.
Bu yağda çok az miktarda doymuş yağ vardır. Doymuş yağlar, kalp hastalığına katkıda bulunabildikleri için daha az sağlıklı yağlar olarak kabul edilir. Aspir yağı, çorba kaşığı başına sadece bir gram doymuş yağ sağlar.
Ayrıca bir çorba kaşığı aspir yağı tükettiğinizde iki gram çoklu doymamış yağ alırsınız. Çoklu doymamış yağ asitlerinin kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu bir etkisi vardır, bu nedenle sağlıklı yağlar olarak kabul edilirler
Aspir yağı içindeki yağın çoğu tekli doymamış yağ, özellikle oleik asittir. Yağ üreten iki farklı aspir çeşidi olduğunu belirtmek önemlidir. Biri oleik asit (tekli doymamış yağ) ve diğeri linoleik asit (çoklu doymamış yağ) bakımından yüksektir.
Tekli doymamış yağların, “iyi” kolesterol olarak da bilinen HDL kolesterolünüzü arttırdığına inanılmaktadır. Bu nedenle sağlık uzmanları daha az sağlıklı yağları (doymuş yağlar ve trans yağlar gibi) tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlarla değiştirmenizi önerir. Uzmanlar, kalori alımınızın yüzde 15 ila 20’sinin tekli doymamış yağ asitlerinden gelmesini önerir.
Aspir Yağı İçindeki Karbonhidratlar
Aspir yağında karbonhidrat yoktur. Aspir yağının tahmini glisemik yükü sıfırdır.
Aspir Yağı İçindeki Protein
Aspir yağında protein yoktur.
Aspir Yağı İçinde Mikrobesinler
Aspir yağı beslenmenize E vitamini katıyor. Bir çorba kaşığı aspir yağı tükettiğinizde 4.6 mg vitamin veya önerilen günlük alımın yüzde 23’ünü alacaksınız.
E vitamini veya alfa-tokoferol, hücre metabolizmasında önemli bir rol oynar ve yaşlanma karşıtı faydaları olduğuna inanılmaktadır. Bu önemli vitamin ayrıca kanser, kardiyovasküler hastalık, katarakt ve diyabet gibi bazı hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Ayrıca Bakınız: Macadamia Yağı Ne İşe Yarar?
Aspir Yağının Sağlığımıza Faydaları
Tekli doymamış aspir yağı oleik asit bakımından yüksek olduğundan, tükettiğinizde kalp sağlığı açısından faydalı faydalar elde edersiniz. Oleik asidin, kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için LDL kolesterolü (“kötü” kolesterol olarak da bilinir) düşürdüğüne inanılmaktadır.
Kadınlarda yapılan ön çalışmalar, aspir yağının kilo kaybına ve glisemik kontrole yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Bununla birlikte, aspir yağının, tüm yağlar gibi, hala yağ olduğunu hatırlamak önemlidir. Yağlar, karbonhidratlar ve protein için gram başına 4 kalorinin aksine gram başına 9 kaloriye katkıda bulunur. Bu nedenle, aspir yağı sağlıklı bir yağ olarak kabul edilmesine rağmen, sağlıklı bir ağırlığa ulaşmak ve korumak için hala ılımlı olarak tüketmelisiniz.
Aspir Yağı Hakkında Merak Edilenler
Aspir yağı kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
Nasıl kullanmayı planladığınıza bağlı olarak aspir yağı satın alın. Mağazada gördüğünüz aspir yağının çoğu tekli doymamış aspir yağı olacaktır. Bununla birlikte, birçok aşçı, salata soslarında kullanmak için daha az yaygın çoklu doymamış aspir yağını tercih eder.
Aspir yağı nasıl saklanır?
Çoğu yağ, doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Tekli doymamış aspir yağı (oleik aspir yağı) satın alırsanız, daha az rafa dayanıklı çoklu doymamış aspir yağı (linoleik aspir yağı) daha uzun sürer.
Aspir Yağı: Alerjiler ve Etkileşimler
Herhangi bir tohum alerjiniz varsa, aspir yağı tüketirken dikkatli olmak isteyebilirsiniz. Bu yağ, aspir bitkisinin tohumlarından ekstrakte edilir. Özel aspir tohumu veya aspir yağı alerjileri hakkında çok az bilgi olmasına rağmen, Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi uzmanları tohum alerjileriyle çapraz reaktivitenin mümkün olduğunu bildirmektedir. Gıda etiketlerini, yağın fındık, tohum veya diğer alerjenlerle aynı ortamda üretilip üretilmediğini gösterecekleri şekilde kontrol edin.
Ek olarak, fındık alerjisi olan kişilerin bile tohumlara veya tohum ürünlerine maruz kaldıklarında semptomları olabileceğini belirtirler. Tıbbi kuruluş, tedaviye gerek olup olmadığını belirlemek ve bir bakım planını tartışmak için alerjistinizi takip etmenizi önerir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: