Atrofik Vajinit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanı ve Tedavisi

Atrofik Vajinit; kızarıklık, kaşınma ve vajinanın kuruluğu ile karakterize bir hastalıktır. Zamanla vajinal açılma ve vajinanın daralması ve büzülmesi olabilir.

Bu sorun, tüm kadınların %75’inde menopoz sonrasında olur ve doğumdan sonra bazı kadınlarda da olabilir. Çok sayıda postmenopozal kadın (topikal östrojen kullanmayan), vajinal atrofinin en az bir derecesine sahiptir; Bununla birlikte, birçok kadında bunun sebebi doğaldır.

Atrofik Vajinit Belirtileri Nelerdir?

Bir kadın vajinal kuruluk, ilişki sırasında ağrı (disparoni), labia ve vajinal görünüm değişikliği (daha soluk ve daha ince görünür), belirli giysiler giyerken rahatsızlık hissi gibi atrofik vajinit semptomlarından bir veya birkaçını yaşayabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında artış olabilir.

Üriner belirtileri ağrılı idrara çıkma, idrarda kan, idrara çıkma sıklığının artması, idrar kaçırma ve enfeksiyon olasılığının artması içerir.

Atrofik Vajinit Neden Olur?

Bu rahatsızlığın en yaygın nedeni menopoz sonrası östrojenin azalmasıdır. Bununla birlikte, bunun nedeni anti-östrojen ilaçlarıyla tedavi gerektiren hastalıklar olabilir.

Bir kadının yumurtalıkları yaklaşık 55 yaşında yaşanan menopoza kadar östrojen yapar. Menopozdan önce, bir kadının kan dolaşımındaki östrojen vajinanın cildini sağlıklı tutmaya yardımcı olur ve vajinal sekresyonları uyarır. Menopozdan sonra, yumurtalıklar östrojen yapmayı bıraktığında, vajina duvarları incelir ve vajinal sekresyonlar azalır. Doğumdan sonra bazı kadınlarda benzer değişiklikler olabilir, ancak bu durumda bu değişiklikler geçici ve daha az şiddetlidir.

Kadınlarda östrojen düzeylerini düşürmek için kullanılan ilaçlar veya hormonlar; meme kanseri, endometriozis, miyomlar veya infertilite (kısırlık) tedavisinin bir parçası olarak atrofik vajinite yol açabilir. Ayrıca, pelvik bölgeye kemoterapi veya radyasyon tedavisi, şiddetli stres, depresyona neden olabilir.

Ameliyatla yumurtalıkları alınan genç kadınlarda atrofik vajinit gelişebilir. Bazı kadınlarda doğumdan hemen sonra veya emzirirken bu rahatsızlık gelişir, çünkü bu zamanlarda östrojen seviyeleri daha düşüktür.

Vajina sabunlardan, çamaşır deterjanlarından, losyonlardan, parfümlerden veya duşlardan daha da hassas olabilir. Bazı ilaçlar, sigara, tamponlar ve prezervatifler vajinal kuruluğa neden olabilir ya da durumu kötüleştirebilir.

Atrofik Vajinit Teşhisi

Ürogenital şikayetleri olan postmenopozal hastada atrofik vajinit tanısı olmaması önemlidir. Hasta öyküsü, semptomlara neden olan veya daha da şiddetlendiren eksojen ajanlara dikkat edilmelidir.

Parfümler, pudralar, sabunlar, deodorantlar, külot astarları, spermisitler ve kayganlaştırıcılar genellikle tahriş edici bileşikler içerir. Buna ek olarak, sıkı oturan giysiler ve pedlerin veya sentetik materyallerin uzun süreli kullanımı atrofik semptomları kötüleştirebilir.

Atrofik epitel; soluk, pürüzsüz ve parlak görünür. Elastikiyet kaybı, cilt turgoru, kasık kılın seyrelmesi, labia kuruluğu, vulvar dermatozlar, vulvar lezyonlar ve labia minörünün füzyonu için dış genital bölge incelenmelidir.

Atrofik Vajinit Tedavisi

Belirtileri kendi kendinize tedavi etmeden önce, bir doktor tarafından azalmış östrojen, bir enfeksiyon, iltihap veya başka bir neden olup olmadığı belirlenmelidir.

Belirtiler hafifse, ilişki sırasında suda çözünen bir vajinal yağlayıcı kullanarak rahatlayabilir. Bazı ürünler enfeksiyon olasılığını artırabilir.

Hormon Replasman Tedavisi (HRT) tüm vücuda östrojen sağlayan bir tedavidir. Uzun vadede bu tedaviyi almanın riskleri konusunda tartışmalar olmasına rağmen etkili olur. Lokalize HRT başka bir seçenektir.

Kan dolaşımını ve genital dolaşımı yüksek tuttuğu için düzenli egzersiz önemlidir.

Cinsel aktivite, esas olarak östrojenlenmiş vajinal epiteli olan menopoz sonrası kadınlar için sağlıklı bir reçetedir. Vajinal esnekliği ve cinsel uyarıma yönelik yağlayıcı tepkiyi teşvik ettiği gösterilmiştir. Cinsel faaliyeti süren kadınların atrofik vajinit semptomları azaldığı ve vajinal muayene sırasında cinsel yolla etkisiz kadınlara kıyasla darlık ve daralma kanıtı daha az olduğu bildirilmiştir.

Atrofik Vajinit Nasıl Önlenir?

Durum şiddetlenmeden önce vajinal östrojenin kullanılması uygundur. Düzenli cinsel aktivite faydalı olabilir. Hafif olgularda suda çözünen bir vajinal yağlayıcı yardımcı olabilir.

Vajinal epitelyum proliferasyonunu stimüle etmek için düşük doz estriol bazlı topikal tedavi (vajinal tabletler veya krem) giderek artmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status