Baş Ağrısı Çeşitleri Ve Nelerin Sebep Olabileceğini Öğrenelim!
Her insan hayatının belirli dönemlerinde geçici de olsa baş ağrısı ile karşılaşıyor. Etkili bir Amerikan Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, araştırmaya katılan her dört kişiden üçünün son bir yıl içinde bir kez de olsa baş ağrısından şikayet ettiği tespit edildi. Baş ağrısı dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır şikayet ve ilgisiz olunması durumunda ciddi hastalıkları doğurabilmektedir. Baş ağrıları farklı sebeplerden oluşur ve sağlık için tehlike derecesi de bu sebeplere bağlıdır. Tekrar eden bir baş ağrısı şikayetiniz varsa, bilinçsizce hap kullanmadan doktora görünmeniz gerekir.
Baş Ağrısının Türleri Nelerdir?
Baş ağrıları semptomatik ve birincil olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Semptomatik baş ağrısı deyince herhangi bir hastalığın semptomu olarak meydana çıkması öngörülüyor. Örneğin, genel nezlenin belirtilerinden biri de baş ağrısı olabilir. Birincil baş ağrısı ise herhangi bir semptoma bağımsız bir hastalığı işaret eder ve bu hastalığın tedavisi için spesifik yaklaşım gereklidir. Birincil baş ağrılarına tipik örnek olarak “migren” sayılabilir.
Gerilim baş ağrıları birincili baş ağrılarının en sık rastlanan türlerinden biridir. Bu tür şikayetlerde şakak veya ense bölgesinde, bazen de komple baş bölgesinde orta şiddetli ağrılar tespit ediliyor. Ağrı 30 dakikadan birkaç güne kadar uzayabilir. Bazı durumlarda baş ağrısı ile birlikte bulantı, ışıktan rahatsız olma, gürültüye tahammül edememe gibi belirtiler de görülüyor. Gerilim tipi baş ağrılarının nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Migren genel olarak endişe yaratan ve başın yarı bölümünü kapsayan düzenli baş ağrılarıdır. Migren sırasında ağrılar genelde başın bir yarısında olur ve bulantı, kusma, ışıktan korkma gibi belirtilerle devam eder. Bazı durumlarda migren sırasında görme bozukluğu, felç gibi durumlar da yaşandığı bilinmektedir. Migrenin tedavisi ile nörologlar daha sık uğraşıyorlar ve tedavi sürecinde kişisel yaklaşım tercih ediyorlar.
Küme (primer) baş ağrıları periyodik olarak gerçekleşir ve genellikle 15 dakikadan 90 dakikaya kadar etkili olur. Bu tip baş ağrısı çok keskin ve dayanılmaz olur. Ağrı göz arkasında hissedilir ve gözlerde ciddi bir baskı hissi yaratır. Küme baş ağrılarının tedavisinde Oksijen desteğinin büyük yardımı oluyor. Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar küme baş ağrılarında da kullanılabilmektedir.
Bazı insanlarda belli bir yaştan sonra boyun bölümünde dejeneratif süreçler oluşur. Birçok durumda, bu süreçler baş ağrılarının temel nedeni olarak teşhis edilmektedir. Eğer bölgedeki sorun temel neden olarak tespit ediliyorsa kas gevşeltici, ağrı kesici içeren ilaçlar ve özel jimnastik hareketleri ile tedavi edilebilir.
Ağrı kesicilerin uzun süre kullanılması rutin baş ağrılarının oluşmasına yol açabilir. Böyle durumlarda ilaç almadan önceki ağrı ile daha önce mevcut olan ağrıyı ayırmak zor olur.
Baş ağrılarının en sık rastlanan nedenlerinden biri de arteriyel tansiyonun değişmesidir. Arteriyel basıncın yükselmesi baş ağrılarının daha çok rastlanan sebeplerindendir. Tansiyonun azalması da baş ağrısına neden olabilir.
Doktora ne zaman başvurmalı?
Sık, sık tekrar eden baş ağrılarında doktora başvurmak önemlidir. Aşağıdaki durumlarda hemen doktora başvurmak gerekir:
- Şiddetli başlayan keskin baş ağrıları
- Hafıza zayıflamasına sebep olan baş ağrıları
- Ateşin yükselmesi ile eşlik eden baş ağrıları
- Bölgesel felce sebep olan baş ağrıları
- Bulantı ile eşlik edilen baş ağrıları
- 50 yaşından sonra ortaya çıkan baş ağrıları
Yukarıda listelenen belirtiler ciddi bir hastalığın ilk göstergesi olabilir ve bu doktor tarafından muayene edilmelidir.
Kendinizin alabileceği önlemler:
Tesadüfen ortaya çıkan ve tekrar etmeyen baş ağrıları sırasında herhangi bir ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz. İlacın kullanım talimatlarını herhangi bir eczaneden ya da ilaç kutusunda bulunan kılavuzdan öğrenebilirsiniz. İlaç alımı sırasında dikkatli olmalısınız. Bazı ilaçlar mideye zararlı olabildiği için yemekten sonra alınmalıdır. Bunlara Aspirin ve voltaren, gibi ilaçları örnek verilebilir. Parasetamol baş ağrılarına karşı güçlü bir etki gösterse de fazla kullanılması karaciğer için zararlıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Regl Ağrısını Azaltmanın 10 Doğal Yolu
- Baş Ağrısı ve Menopoz Arasındaki İlişki
- Stresle Nasıl Başa Çıkılır?