Baş Ağrısı ve Menopoz Arasındaki İlişki
Bir kadın, menopozun erken evrelerine girdiğinde veya tamamen menopoza girdiği vakit çeşitli belirtiler menopoz belirtileri görmesi normaldir. Baş ağrısı, bazı kadınların hayatlarının bu aşamasında şikayet ettiği semptomlar arasındadır.
Menopozun kendisi gibi, çoğu semptomu da bir kadının vücudunda meydana gelen doğal değişimlerin doğrudan veya dolaylı sonuçlarıdır. Bununla birlikte, tüm kadınlar menopoza ait aynı semptomları veya aynı derecede yaşamayacaklardır.
Menopoz Nedir?
Kısacası, menopoz, bir kadının menstruasyonu durdurduğu zamandır. Yumurtalıkları yeni yumurta üretmeyi bırakacağından, bir kadın vücudun uyumu ile diğer semptomlara yol açabilecek hormonal değişiklikler yaşayacaktır. Menopoz, bir kadının hayatında artık hamile kalamayacağı zamanı da işaretler.
Çoğu kadın, 40-58 yaşları arasında menopoza girer. Bir kadının son adet dönemine sahip olduğu ortalama yaş, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Gelişmiş ülkelerde, kadınların adet görmeme ortalama yaşı 51.4’tür.
Bir kadının ırkı, etnisitesi, sağlık öyküsü ve yaşam tarzı gibi faktörler de menopoza girme yaşında rol oynar.
Menopoz genellikle üç geçiş periyoduna sahiptir, genellikle birkaç yılda olur. Menopoz evreleri şöyledir:
-
Perimenopoz
Menopoza geçiş dönemi de denilebilir. Bu aşamada, bir kadın ilk kez değişiklikler yaşamaya başlar. Perimenopoz, bir kadının son adet döneminden 8 ila 10 yıl önce başlayabilir. Cleveland Clinic’e göre, yaklaşık 4 yıl sürer.
Perimenopoz genellikle bir kadının 40’lı yaşlarında başlar. Menstruasyon halen devam etmekle birlikte, adet kanamaları düzensiz olabilir. Kadınların perimenopoz sırasında hala hamile kalabileceğini unutmamak önemlidir.
Bu süre zarfında, vücudun östrojen ve progesteron üretimi değişir ve aşağıdaki menopoz semptomlarının ortaya çıkmasına neden olabilir:
- Göğüslerde hassasiyet
- Adet öncesi sendromun kötüleşmesi
- Normal periyotlardan daha ağır veya daha hafif kanama
- Baş ağrısı
-
Menopoz
Bu aşama, bir kadının adet kanamasının tamamen durduğu aşamadadır. Yumurtalıklar artık yumurta üretmiyordur ve vücutta daha az östrojen ve progesteron üretilir.
Bu evre, en çok menopoz ile ilişkili olan evredir. Aşağıdaki bir dizi belirtiye rastlamak yaygın bir durumdur:
- Sıcak basması
- Gece terlemeleri
- Soğuk basması
- Vajinal kuruluk
- İlişki sırasında ağrı ya da rahatsızlık
- Uyku güçlüğü
- Daha sık veya acilen idrar yapma ihtiyacı ve idrar kaçırma
- Ruh hali değişiklikleri, kaygı (anksiyete) veya depresyon
- Eklem ağrıları
- Baş ağrısı
- Cildin kızarması
- Kilo alımı veya kaybı
-
Postmenopoz
Bir kadının regl kanamalarının en az 1 yıl kesilmesi ve artık hamile kalamayacağı aşamadır.
Sıcak basması gibi bazı semptomlar bu süre içinde hafifler. Aynı zamanda vücuttaki östrojen miktarının düşük olması nedeniyle kemik kırılması ve kalp rahatsızlığı gibi sağlık sorunları riski artar.
İlaç tedavisi veya yaşam tarzı değişiklikleri bu riski azaltmaya yardımcı olabilir, bu nedenle bir doktora danışmak önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopozda Baş Ağrısı ve Migren
Baş ağrısı genellikle menopozla ilişkili olabilecek ilk semptom olmamasına rağmen, kadınlar bu süre zarfında sıklıkla bu şikayeti bildirirler.
“Menopozda baş ağrısı olur mu?” 2014 yılındaki bir araştırma, kadınların hormon düzeylerinin dalgalanmasından dolayı menopozun ilk yıllarında daha fazla migren baş ağrısı çektiğini doğruladı.
Bazı kadınlar için, migren adet kanaması dönemleri bittikten sonra iyileşir, ancak gergin baş ağrısı daha da kötüleşir. Perimenopoz veya menopoz sırasında hormonal replasman tedavisi gören kadınlar, migrenlerinin daha iyi veya kötüye gittiğini bildirdi. Bazıları farklı hissedebilir.
Baş ağrısı ve menopozu birbirine bağlayan son bilimsel araştırmalar göz önüne alındığında, baş ağrısı genellikle bunlardan muzdarip olmayan ileri yaştaki kadınlar için erken menopoz sinyali verebilir. Ancak, menopozda baş ağrılarının sadece yüzde 10’unda bilinen bir nedeni var gibi olmakla birlikte, menopozun açık bir belirtisi olduğunu söylemek güçtür.
Menopozda Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Çoğu baş ağrısı, ağrı kesici ile tedavi edilebilir. Ağrı devam ederse veya kötüleşirse, doktor randevusu almak önemlidir. Baş ağrısı, birinin günlük aktivitelerini yapma kabiliyetini bozuyorsa, tıbbi müdahale gerekir.
Ayrıca Bakınız: Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısı, başka bir ciddi hastalığın işareti olabilir. Birisi aşağıdaki diğer uyarı işaretlerinden herhangi birini fark ederse, hemen bir doktora görünmelidir:
- Başa darbe alındıktan sonra baş ağrısı olması
- Baş ağrısı ile birlikte göz kızarıklığı varsa
- Öksürük veya hareket edildiğinde daha da kötüleşen baş ağrısı
- Ateş, konfüzyon (kafa karışıklığı), tepki azalması veya hafızada düşüş ile birlikte baş ağrısı
- Sinir ile ilgili semptomlar (görme değişiklikleri, konuşma bozukluğu, halsizlik, uyuşukluk veya nöbetler) ile birlikte baş ağrısı
- Hormonal terapi tedavileri sonrası baş ağrısı
- Ağır ve aniden ortaya çıkan baş ağrısı
Semptomlar şiddet, risk faktörleri ve komplikasyonlar baş ağrısının her türü için değişiklik gösterebilir. Bazıları yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçlarla engellenebilir iken, diğerleri kolayca engellenemez.