Başarı İçin Başarısızlık Gerekli Mi?
“Başarının sırrı başarısızlıkta mı?” Bir toplumda rekabet içerisinde yüksek kazanç ve başarı varsa, herkes başarılı olmak istiyor. Başarısızlığı tartışmak, bir şekilde kişisel zayıflığa, eksikliğe veya güçsüzlüğe dönüşmesi nedeniyle zorlaşır. Başarı ile başarısızlık arasındaki tüm ilişkiyi tekrar vurgulamak önemlidir. Böylece her ikisi de tek bir sürecin parçası haline gelecektir: Kişisel gelişiminiz.
Geliştikçe ve büyüdükçe, yolunuzda belirli sorunlar ortaya çıkıyor ve bu şekilde bazı insanlar başarısızlık duygusu yaşarken diğerleri için durum tam tersi olur. Her iki durumda da aynı sonuç meydana gelir:
- Bir engel veya direniş ilerlemeyi engeller.
- Yetersizlik korkusu kişinin güvenini alt üst etmiştir.
- Olumlu olması beklenen bir sonuç yerine negatif olur.
- Güvendiğiniz insanlardan artık destek gelmemektedir.
- Yönetilebilir bir görev ezici ve yönetilemez hale gelmeye başlar.
- Çalışma ortamı ve / veya kilit ilişkiler düşmanca olur.
Evrim başarısızlığı asla kabullenmedi. Bu gibi durumlar herkesin hayatının bir parçasıdır. Önemli olan, neler olup bittiğini yorumlamanızdır ve cevabınız da bu yoruma dayanmaktadır. Her koşul, ne kadar sinir bozucu veya zorlayıcı olursa olsun, evrimsel olarak yorumlanabilir. Korkunuzu ve güvensizliğinizi maskelemek için olumlu düşünmeyi uyguladığınızda anlamı artar.
Bunun yerine, evrimin nasıl çalıştığını inceleyin. Evrim, adapte olmanızı, yeni bir taktik geliştirmenizi ve ilerlemenizi gerektirir. Listelediğimiz tüm durumlarda, evrimci bir tavrınız varsa üç şeyi de yapabilirsiniz. Ancak farkındalık gereklidir.
Farkındalığı kullanarak, kendinize temel sorular sorup uygun yanıtı takip edin. Önceden geçerli hiçbir mükemmel yanıt, herhangi bir formül yoktur. Evrimin bütün noktası, uyum sağlayacak yeni bir şey olmasıdır. Peki adaptasyonun unsurları nelerdir?
- Duygular: Kendinize nasıl hissettiğinizi sorun. Duygularınız ile birlikte hareket edin. Benzeri bir duygu ortaya çıktığında diğer zamanlarla karşılaştırın.
- Kendi kendine destek: Kendinizi değişim aracısı olarak düşünün. Negatif şeylerle karşı karşıyaysanız, kendiniz dışındaki hiçbir şeyi suçlamayın. Kendi duygularınızı ve tepkilerinizi olumlu bir şekilde nasıl ele alacağınıza odaklanın.
- Perspektif: Durumun objektif bir görünümünü elde etmek için ne gerekiyorsa yapın. Bu, bir şeylerin daha da iyileşebileceğini söyleyen arkadaşlarınızdan farklıdır. Bunun yerine, zor da olsa başarı elde eden insanlarla iletişime geçin.
- Sabır: Zihin, endişe, güvensizlik, utanç, şok, kaçma dürüsü gibi çeşitli stres belirtileri ile olumsuz durumlara tepki veririz. Bu cevapların azalması için sabırlı olun. Durulana kadar herhangi bir karar vermeyin.
- Kendine merhamet: Kendinize iyilik ederek yaklaşın. Stresli halinizde bile rahat olun. Kendinizi yargılamayın. Zihniniz kaybolma, başarısızlık ve kaygı düşüncelerine dönüştüğünde, normal olarak kabul edin.
- Karar verme: Listedeki diğer şeyleri uyguladıktan sonra üç şeyden birine karar vermeye hazırsınız: Durumu düzeltmeye çalışmalı mıyım? Onunla başa çıkmalı mıyım? Uzaklaşmam mı gerekiyor? Kendilerini başarılı olarak gören ve dünyada başarılı olarak görülen insanlar iyi karar meraklılarıdır. Zihinsel netliklerinin bulunduğu bir yere yerleşirler, sadece ana hatları verilen üç seçimin ağırlığını koyabilirler. Bunun tersi, kötü karar verici olmak, bir kişi çok dürtüsel, güvensiz, belirsiz veya karışık olduğunda ortaya çıkar. Bunlar bir kriz anında normal durumlardır. Bununla birlikte bunları nasıl ele alacağınızı öğrenirken, gelişir ve iyi kararlar vermenin kazanılmış bir yetenek olduğunu öğrenirsiniz.
- Düzeltmeye karar verme: Düzeltmeyi yapmak için gücünüz ve desteğiniz olduğunda bir durumu düzeltin. Düzeltme yapılabilir ve mantıklı olmalıdır. Aklınızda bulunan amaca ulaşmak için bir zaman çizelgesi belirleyin.
- Uzaklaşmaya karar verme: İlk iki alternatif gerçekçi olmadığında yaptığınız bir karardır. Uzaklaşmak çok güçlendirebilir. Kendin için ayakta duruyorsun ve şahsen daha fazla değer taşıyan bir yere gitmeye çalışıyorsun. Bunun tersi korku ve güvensizlikten kaçmaktır. Bunu yapan insanlar ciddi olarak diğer seçeneklerini düşünmemiştir.
Az önce bahsettiğimiz yaklaşım, kişisel deneyimlerden biri olarak direnç, engeller ve hayal kırıklıklarıyla karşı karşıya kalmış olduğunuzda ortaya çıkar. Ancak gelişme taahhüdü ile başarısızlığa uğrayan her olasılık, yenilenme ve ilerlemenin önemli bir anı haline getirilebilir.