Bebeklerde Yapılan Anjiyo Riskli Mi?
Bazı bebekler doğuştan kalbinde bir takım hasarlarla doğmaktadır. Bebeğin kalbindeki bu rahatsızlıkların tespiti için kalp anjiyosu gereklidir. Bebeklerinin anjiyo olacağını duyan ebeveynler bir takım kötü düşüncelere kapılabilir. Genellikle halk tarafından yaşlı ve hasta insanların anjiyo olduğu sanılsa da her yaştan kişi anjiyo olmaktadır.
Bebeklerde anjiyo yapılacağında ebeveynlerin telaş etmesi için hiçbir neden yoktur. Çünkü bebeklerde anjiyo işlemi aynı yetişkin kişilerdeki gibi güven içinde bebeğe hiçbir zarar verilmeden yapılabilmekte ve kalbindeki sorun tespit edilebilmektedir.
Anjiyo olacak olan bebeğin yemek düzeni anjiyo saatine göre uygulanır. Bebeğe anjiyo yapılacağı zaman bebeğin bir miktar aç olması anjiyonun daha hızlı sonuç vermesine sebep olur. Bu yüzden doktor tarafından verilen talimatların hepsi kesinlikle uygulanmalıdır.
Bebeklere anjiyo işleminden sonra da iki saat kadar yemek yedirilmemelidir. Bebeklere anjiyodan sonra yemek yedirmek mide bulantısı, kusma ve bebeğin bilincinde bulanıklık oluşturabilir.
Bebeği Anjiyoya Hazırlamak
Bebeğini anjiyoya götüren anne babalar her zaman telaşlıdır. Aslında bebek anjiyosu yapan doktorlar bu işlemin riskli bir işlem olmadığını bebeğin üzerinde hayati bir risk oluşturmayacağını açıklasalar da anne babalar yine de büyük bir telaşa girerler.
Bebeğe yapılacak olan anestezi için yetişkin insanlardan farklı bir şekilde lokal değil bebeklere genel anestezi yapılmaktadır. Çünkü bebeğin az da olsa hareket etmesi veya bu işlemin yapılmasına izin vermemesi anjiyo işleminin yarım kalmasına sebep olabilir. Anjiyo işlemi bitene kadar bebek uyutulur ve anjiyo bebek hiçbir şekilde acı ve ağrı hissetmeden bu şekilde bitirilir.
Bebeklerde her zaman anjiyo kasık kısmından girilerek yapılmaktadır. Bebeklerde anjiyo işlemi uzman kardiyologlar tarafından yapılır. Anjiyo işlemi bittikten sonra anjiyodan önce çekilen filmler ve tahliller tekrardan yapılarak bebekte anjiyonun ne derece işe yarayıp yaramadığı gözlenebilir.
Bebeklerde Anjiyo Sonrası Nasıl Olmalıdır?
Bebek anjiyo esnasında anestezi ile uyutulduğundan dolayı bir müddet daha uyku vaziyetinde kalacaktır. Bebek uyandıktan sonra bebeğe yemek yedirmek için bir müddet beklenilmeli daha sonra bebeğe yemek yedirilmelidir.
Bebeklerde anjiyo yapıldıktan sonra mide bulantısı, kusma, yüksek ateş ve bir miktar ağrı oluşabilir. Bu yan etkiler görüldüğünde doktor tarafından verilen tedavi yöntemlerinin hepsi uygulanmalı ve doktor tarafından bir günlük de olsa bebeğin hastanede yatışı sağlanmalıdır.
Bebeğin takibi evde devam ederken üç gün kadar bebeğin tüm hareketleri ve yeme içme durumu takip edilmeli ve anjiyodan sonra kısa aralıklarla doktora kontrole götürülmelidir. Çocuk kardiyologunun takip ettiği bebeklerde anjiyodan sonra çok fazla uzun süreli yan etki görülmemektedir.
Çocuk kardiyologu anjiyodan ortalama iki gün sonra tüm film ve tetkik sonuçları ile anne babalara bilgi vermek için hastaneye çağırarak bebeğin sorunları hakkında yapılabilecek tedavi yöntemlerini konuşur. Doktorun ve anne babanın karar verdiği doğrultuda tedaviye geçilir.
Önerilen Makaleler:
- Yeni Doğan Bebeğe Anjiyo Sürecine Dair
- Anjiyo Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Anjiyo Yapılırken Anestezi Yapılır Mı?