Beyin Anjiyosu Nasıl Ve Neden Yapılır?
Beyin anjiyosu genellikle beyinde bir hasarın olup olmadığı ve beyin hastalıklarının teşhisini koyabilmek amacı ile yapılmaktadır. Beyin anjiyosu operasyonlarında uzman radyologlar tarafından yapılmaktadır. Beyin anjiyosu yapılırken bilgisayar ortamından izlenerek damarların durumu gözden geçirilir.
Beyin anjiyosu yapılırken hastaya kontrast madde verilmektedir. Anjiyo başlamadan önce bu maddeye hastanın alerjisi olup olmadığı doktor tarafından alerji testleri ile birlikte bakılmalı, hastanın anjiyonun yapılmasına engel olabilecek gebelik durumu, böbrek hastalığı veya kanında pıhtılaşma sorunu olup olmadığı iyi gözlemlenebilmesi gerekmektedir.
Beyin Anjiyosu Neden Yapılır?
Beyin hastalıklarının oluşumundan sonra veya geçirilmiş olan kafadan yara alınmış kazalardan sonra beyinde bir hasar olup olmadığının tespiti için yapılabilen beyin anjiyosu beyninde rahatsızlık olan ve ilaç kullanan kişilerin iyiye doğru mu kötüye doğru mu gidip gitmediğinin kontrolü için de yapılmaktadır. Beyin anjiyosu hangi hastalıklardan şüphelenildiği için yapılmalıdır?
Nörolojik rahatsızlıkların saptanabilmesi için yapılan beyin anjiyoları, bu anjiyolarla birlikte ilaç belirleme aşamasına geçebilmek için uzman hekimler tarafından beyin anjiyosu yapılmaktadır. Bazı zamanlarda beyin kanamalarının sebeplerini belirlemek amacı ile yapılan beyin anjiyosu beyin kanamasının beyne verdiği zararları saptamaya yaramaktadır.
Beyin Anjiyosunun Aşamaları Nelerdir?
- Hasta en az 4 saatlik açlıktan sonra beyin anjiyosuna alınmaktadır.
- Beyin anjiyosu sırasında doktora hemşire ve radyoloji teknisyeni yardım etmelidir.
- Tüm anjiyo ortamı hazırlandıktan sonra, anjiyo olacak kişinin kasık bölgesine lokal anestezi uygulaması yapılır.
- Kasık bölgesinden veya kol bölgesinden hastanın damarı bulunarak kataterin ulaşacağı bölgelere kontrast madde gönderilir.
- Kasık veya kol bölgesinden iğne ile girilerek anjiyo işlemi başlatılır.
- Verilen ilaç hastaya elle veya makine ile verilir.
- İlaç verildikten sonra bazı hastalarda baş dönmesi, bulantı, yanma hissi sıcaklık hissi gibi etkiler oluşabilir.
- Bu işlemler yapılırken röntgen makinesi mutlaka çalıştırmalı ve bir çok sayıda film çekmesi sağlanmalıdır.
- Beyin anjiyosu bittikten sonra açılan damar baskı uygulanarak sargı ile kapatılır.
Beyin Anjiyosunun Yan Etkileri Nelerdir?
Son yıllarda küçük nörolojik rahatsızlıkların tespitinde bile kullanılan beyin anjiyosunun eğer hastanın belirli kronik bir rahatsızlığı veya çok fazla yaşı yoksa hiçbir yan etkisi görülmeden beyin anjiyosu işlemi yapılmaktadır.
Fakat böbrek yetmezliği veya ağır böbrek hastalığı bulunan hastalarda kalp anjiyosunu, göz anjiyosu ve beyin anjiyosunu dikkatli bir şekilde yapmak gereklidir. Eğer çok ilerlemiş akciğer hastalığı ve böbrek hastalığı olan hastalar için beyin anjiyosu yapılacaksa doktor tarafından hastaya anjiyonun karı veya zararı hesaplanarak yapılmalı hastanın hayati tehlikeye sokulmaması gereklidir.
Beyin anjiyosundan sonra bazı hastalarda nefes darlığı ve geçici felç görülebilmekte fakat birkaç saat içinde bu belirtiler tamamen ortadan kalkmaktadır. Bazı beyin anjiyosu olan hastalarda ise bir hafta kadar hatırlama zorluğu görülmektedir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: