Beyin Tümörü Tanısı Nasıl Yapılır?
Beyin Tümörü Teşhisi
Beyin tümörü tanısı için aşağıda açıklamaları ile birlikte yer alan testler veya prosedürler önerilebilir:
Nörolojik muayene: Görme, işitme, denge, koordinasyon, kuvvet ve refleksleri de içeren bir muayene gerçekleştirilir. Bir veya daha fazla alanda güçlük, beynin beyin tümöründen etkilendiği alan hakkında bilgi verebilir.
Görüntüleme testleri: Manyetik rezonans görüntüleme (MR); beyin tümörlerinin teşhis edilmesinde sık kullanılan bir prosedürdür. Fonksiyonel MR, perfüzyon MR, MR spektroskopi (MRS) gibi bir takım MR taramaları tümörün değerlendirilmesine ve tedavinin planlanmasına yardımcı olabilir.
Ayrıca Bakınız: Beyin Tümörü Belirtileri
Diğer görüntüleme testleri bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve pozitron emisyon tomografisi (PET) içerebilir.
Metastaz tanısı: Beyin tümörünün vücudun başka bir bölgesinden yayılmış bir kanserden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek ve eğer yayılmışsa, kanserin başladığı yeri saptamak için tanı testleri ve prosedürler önerilebilir. Örneğin; akciğer kanseri belirtileri aramak için göğüs BT taraması yapılabilir.
Biyopsi: Eğer mümkünse, kanserli dokunun tam cerrahi rezeksiyonu yapılır. Böyle bir rezeksiyon nörolojik fonksiyonu tehdit ederse, az miktar rezeksiyon ya da basit biyopsi yapılmaktadır.
Ayrıca Bakınız: Beyin Tümörü Sebepleri
Beyin kanseri biyopsisinde, beyinden kanserli dokunun az bir miktarı alınması gerekir. Bu prosedür, beyin kanseri tedavisinin planlamasında tümörün değerlendirilmesine yardımcı olur. Beynin ulaşılması güç ya da kritik bölgelerindeki tümörler için iğne biyopsisi yapılabilir.
Anjiyografi: Beyin kanseri anjiyografisi sırasında, beyindeki kan damarlarının ayrıntılı, üç boyutlu görüntüsü elde edilir. Bu test, birçok kan damarı ile beynin bir bölgesi yakınındaki tümörün cerrahi rezeksiyonunu planlamak için kullanılabilir.
Kemik taraması: Nükleer tıp kemik taraması, beyin kanserinin kemiğe yayılıp yayılmadığını ve kanserin bulunduğu konumu gösterebilir.