Böbrek Taşı Düşürmek İçin Ne Yapılır?
Bazı semptomlar ve şikayetler sonrasında böbrek taşı tanısı konduysa, böbrek taşı düşürme tedavisi çoğunlukla bu taşların verdiği ağrı ve acıya bağlıdır. Bu ağrı ve acı böbrek taşının boyutuna göre değişiklik gösterebilir ve böbrek taşı boyutuna göre tedavi uygulanabilir.
Böbrek taşları tedavisi için doktora başvurduktan sonra sizin için en ideal tedavi seçeneklerini önerecektir. Küçük böbrek taşları sıklıkla tedaviye gerek duyulmadan, idrar yolundan geçerek vücut dışına atılır. Bunun yanı sıra böbrek taşlarının verdiği sancıyı azaltmak amacıyla kişilere ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Böbrek taşlarını düşürmek için bol su içilmesi de önerilir. Ancak çeşme suyu içmemeye gayret edin. Temiz su için. Doktorunuz günde ne kadar su içmeniz gerektiğini size önerecektir.
Ayrıca Bakınız: Böbrek Taşı Neden Olur?
Böbrek taşı ağrısı süresi ve şiddetine bağlı olarak, bu ağrıyı kontrol altına almak amacıyla oral veya intravenöz (IV), yani damar yoluyla ilaçlar doktor tarafından reçete edilebilir. Eğer böbrek taşı büyük ise, bu durum idrar akışını engelleyebilir ve hastada büyük bir acıya sebep olur. Şiddetli ağrı çeken hastalara acil tedavi uygulanması gerekebilir.
Böbrek taşı küçükse, hastaların vücudundan birkaç gün içerisinde idrar yolu ile atılabilir. İdrar akışını arttırmak ve daha sık idrara çıkmak amacıyla bol su içilmesi tavsiye edilir. Böylelikle küçük böbrek taşlarının idrarla dışa atılması sağlanır. Güçlü ağrı kesiciler çoğunlukla böbrek taşı geçene kadar ağrıyı dindirmeye yardımcı olması için reçete edilirler. Hastalarda sıklıkla başka bir tedaviye gerek duyulmaz.
Böbrek Taşı Düşürme Yolları
Şok Dalga Tedavisi
Litotriptör olarak adlandırılan bir makine kullanılarak böbrek taşı parçalama prosedürüdür. Bu prosedür ayakta tedavi ile ürolog tarafından yapılır ve anestezi gerektirir. Litotriptör adlı cihaz şok dalgaları üreterek böbrek taşının küçük parçalar halinde kırılmasını sağlar. Ardından bu küçük taş parçaların idrar yolundan çok daha kolay geçmesine yardımcı olacak bir tedavi yöntemidir.
Üreteroskopi (URS)
Böbrek taşı kırma operasyonu olarak bahsedebiliriz. Üreteroskop olarak adlandırılan uzun ve tüp bir mercek bulunan cihaz ile böbrek taşları lazer enerjisi kullanılarak kırılır. Böylelikle böbrek taşı idrar yolundan kolayca geçerek düşürülür. Üteroskopi prosedürü hastanede bir ürolog tarafından anestezi altında yapılır.
Ürolog, hastanın üretrası içine üreteroskopı yerleştirir. Üreter ve mesane yoluyla böbrek taşına ulaşır. Böbrek taşı büyükse, ürolog tarafından taş küçük parçalara parçalanır. Bu cerrahi operasyonun ardından kırılan taş idrar yolundan kolaylıkla geçer. Hastalar sıklıkla aynı gün hastaneden taburcu olurlar.
Perkütan Nefrolitotomi (PNL)
Bu böbrek taşı düşürme yönteminde, ince bir tel görünümündeki alet taşı çıkarmak için kullanılır. Hastanede ürolog tarafından anestezi altında yapılan bir prosedürdür. Bu cerrahi yöntem sırasında, hastanın sırt kısmında küçük bir kesi oluşturulur ve tüp doğrudan böbreğe eklenir.
Doğal yollarla böbrek taşı nasıl düşürülür?
Böbrek taşı düşüren bireylerin neredeyse %50’sinin 10 yıl içerisinde tekrar böbrek taşı riski taşıdığı ve tekrarlanabildiği bilinmektedir. Böbrek taşını düşürmek amacıyla evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler ise şöyledir:
Eğer böbrek taşı düşürmeye çalışıyorsanız, uzmanların da önerdiği gibi bol su içmeye özen gösterin. Gün boyu ve geceleri bol sıvı alımına dikkat edin. Börek taşı olanlara bol su içmesi önerilmesinin amacı, idrarı sulandırmak ve taşın idrar yollarından çok daha kolay bir şekilde geçmesini sağlamaktır. Doktorlar tarafından günde iki veya üç litre su içilmesi tavsiye edilir.