Böbrek Üstü Bezi (Adrenal) Tümörü Nedir?
Böbrek Üstü Bezi ( Adrenal) Tümörü Nedir?
Böbrek üstü bezi tümörü, böbreklerin üstünde konumlanan böbreküstü bezlerinde gelişen nadir bir kanser türüdür. Bu tümörler, ayrıca adrenal tümörleri olarak da adlandırılır. Küçük bezlerin çalışması iki ayrı kısımdan oluşur: adrenal korteks (bezin dış katmanı) ve adrenal medulla (bezin iç bölgesi). Böbrek üstü bezleri, vücuttaki neredeyse her organ ve dokuyu yönlendiren hormonlar üretirler.
Böbrek üstü bezi tümörleri, ayrıca adrenokortikal karsinom olarak adlandırılırlar ve herhangi bir yaşta ortaya çıkabilirler. Fakat çoğunlukla 5 yaşından küçük çocukları ve 40-50 yaş grubundaki yetişkinleri etkilemektedirler.
Adrenal tümörleri genellikle agresiftir. Erken teşhis edilirlerse, tedavi şansı daha yüksektir. Ancak kanser adrenal bezin ötesindeki alanlara yayılırsa, tedavinin başarı şansı düşer. Tedavi, kanserin ilerlemesi veya nüksetmesini geciktirmek amacıyla kullanılabilir.
Böbreküstü bezlerinde oluşan tüm tümörler kanserli (malign) değildir.
Adenom veya feokromasitoma gibi kanserli olmayan (benign) adrenal tümörler de adrenal bezlerde gelişebilir. Adenomların çoğu adrenal kortekste gelişir.
Böbrek Üstü Bezi ( Adrenal) Tümörü Türleri
Adrenal kanserleri hem adrenal kortekste, hem de adrenal medulada bulunur. Böbrek üstü bezi tümörlerinin üç yaygın tipi şunlardır:
Adrenokortikal karsinom: Adrenal kortikal karsinom (ACC) veya adrenal korteks kanseri olarak da adlandırılır. Adrenal kanserlerin en yaygın türüdür. Genellikle korteksin dış katmanında oluşur. Bu tümörler çoğunlukla daha büyük boyutlara ulaştıklarında tespit edilirler. Ağrıya veya dolgunluk hissi vermeye başlayarak, kilo kaybına neden olurlar. Bu tümörler aynı zamanda kilo alma, yüzde aşırı tüylenme veya erken ergenliğe neden olabilecek aşırı hormonlar da üretebilirler. Bir adrenal tümörü 5 ila 6 santimetre’den büyükse, genellikle kanser olduğu varsayılır.
Feokromasitoma: Genellikle medulla’nın orta bölümünde oluşan bu tip adrenal kanseri tipik olarak adrenalin üreten hücrelerden kaynaklanır. Adrenalin, kalp hızı ve kan basıncı da dahil olmak üzere önemli vücut fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur. Bu tip tümörün belirtileri sıklıkla artan adrenalin seviyeleri ile ilişkilidir. Yüksek kan basıncı, aşırı terleme ve anksiyete (kaygı) gibi semptomlar içerebilir.
Nöroblastom: Medulla’nın gelişmekte olan sinir hücrelerinde bulunan bu tip adrenal kanseri, genellikle bebekleri veya 10 yaşın altındaki çocukları etkiler. Bu tür hücrelerin doğası nedeniyle, erken teşhis edildikleri zaman kökenlerinin belirlenmesi kolaydır. Bununla birlikte, nadir durumlarda hızlı yayılabildikleri için kökeni belirlemek zor olabilir.
Önerilen Makaleler:
- Böbrek Üstü Bezi (Adrenal) Tümörü Tedavisi Hakkında Bilgiler
- Böbrek Üstü Bezi (Adrenal) Tümörü Tanısı Nasıl Yapılır?
- Böbrek Üstü Bezi (Adrenal) Tümörü Nedenleri Nelerdir?
- Böbrek Üstü Bezi (Adrenal) Tümörü Belirtileri Nelerdir?