Böbrek Üstü Bezi (Adrenal) Tümörü Tedavisi Hakkında Bilgiler
Böbrek Üstü Bezi (Adrenal) Tümörü Tedavisi
Böbrek üstü (adrenal) bezi tümörü tedavisi; tümörün türü ve konuma bağlı olarak planlanır. Hastanın genel sağlığı, yaşı ve tercihleri gibi bir takım faktörler de tedavi planlamasında göz önünde bulundurulur. Böbrek üstü bezi tümörleri için tedavi seçenekleri aşağıda açıklamaları ile birlikte yer almaktadır.
a) Ameliyat
Adrenal kanserin tüm evrelerinde, böbrek üstü bezi ve tümörlerin çıkarılması amacıyla hastalığın tedavisinde cerrahi kullanılır. Bu prosedür adrenalektomi olarak bilinir.
Mümkün olduğunca, küçük veya iyi huylu (kanserli olmayan) adrenal tümörler laparoskop kullanılarak alınır. Adrenal kanser için daha az invaziv tedavide, karında küçük kesiler gerektirir.
Ayrıca Bakınız: Adrenal Tümörü Nedir?
Laparoskopik adrenalektomi aşağıdakilere izin verir:
- Daha az acı
- Daha az skar (yara) izi
- Vücutta daha az travma
- Hastanede daha kısa süreli kalış
- Daha hızlı iyileşme
Ayrıca Bakınız: Adrenal Tümörü Belirtileri
Diğer vakalarda, böbrek üstü bezleri ve tümörleri çıkarmak için daha kapsamlı ameliyat gerekli olabilir. Adrenalektomilere açık cerrahi yaklaşımlar şunları içerir:
Posterior ameliyat: Tümör sırtta, böbreklerin hemen üstünde yapılan bir kesiden çıkarılır. Bu tür bir adrenal kanser ameliyatı; küçük, iyi huylu adrenal tümörlerinin tedavisinde başarılıdır.
Transabdominal ameliyat: Bu prosedür için abdominal insizyon yapılır. Böbrek üstü bezi tümörü ve bezi çıkarılırken, yakın doku ve organlar incelenir. Bu süreçte, tespit edilen diğer kanserli dokular da çıkarılabilir.
Torakoabdominal ameliyatı: Büyük ve kanserli böbrek üstü bezi tümörlerini çıkarmak için göğüsten karına uzanan uzun bir insizyon gerekli olabilir. Bu prosedür, kanserin potansiyel büyüme ve yayılımını değerlendirmek amacıyla çevre doku ve organların daha geniş görüntüsünü sağlar.
Ayrıca Bakınız: Adrenal Tümörü Teşhisi
b) Kemoterapi
Kemoterapi, ileri evre adrenal kanseri tedavisinde ameliyat ve radyoterapi ile birlikte kullanılabilir. Kemoterapi ilaçları, kanser hücrelerinin tamamen yok edilmesi ya da büyüme ve çoğalma yeteneklerini engellemek amacıyla kullanılır. Böbrek üstü bezi tümörü teşhis edilen hastalarda, eğer tümör kanserli ise, kemoterapinin uygun bir tedavi seçeneği olup olmadığı belirlenir.
c) Radyoterapi
İleri evre adrenal kanser için radyoterapi, genellikle ameliyatla kanser çıkarıldıktan sonra verilir. Radyoterapinin amaçları şunları içerir:
- Ameliyat sırasında çıkarılamayan tümörleri tedavi etmek
- Tümör nüksü riskini azaltmak
- Beyin, karaciğer veya kemikler gibi kanserin yayılabileceği bölgeleri (metastaz) tedavi etmek
Ayrıca Bakınız: Adrenal Tümörü Nedenleri
Yoğunluk ayarlı radyoterapi (İMRT), ulaşılması güç tümörlere radyasyon tedavisini kesinleştirir ve çevreleyen sağlıklı doku ve organlara zararı en aza indirger. Ayrıca stereotaktik radyocerrahi ile beyindeki metastatik tümörler hedef alınarak, yoğun radyasyon tedavisi kullanılabilir.