Böğürtlen: Besin Değerleri ve Kalorisi
Böğürtlen, düşük karbonhidratlı bir meyvedir. Parlak, lezzetli ve yoğun renkle birlikte büyük bir beslenme değeri olan süper gıda olarak kabul edilirler. Böğürtlenler kalp hastalığına, kansere ve diyabete karşı koruma sağlayabilir. Hücreleri serbest radikallerden koruyabilen antosiyaninler adı verilen fitokimyasallar içerirler
Koyu mor tonları antioksidan güçlerini arttırır. Böğürtlen ayrıca mükemmel bir lif, C vitamini ve manganez kaynağıdır.
Ayrıca Bakınız: Böğürtlen Faydaları
Böğürtlenin Besin Değerleri
1 bardak (144 g) böğürtlen için beslenme bilgisi aşağıdadır.
- Kalori: 62
- Yağ: 0,80g
- Sodyum: 1mg
- Karbonhidratlar: 13.8 g
- Lif: 7,6 g
- Şekerler: 7g
- Protein: 2g
Karbonhidrat
Bir fincan böğürtlen, 7.6 gram lif olan 13.8 gram karbonhidrat içerir. Böğürtlendeki karbonhidratların çoğu, basit karbonhidratlardan, yani fruktoz, glikoz ve sükroz gibi şekerlerdeyken, yavaş yavaş metabolize olan ve kan şekeriniz üzerinde daha az etkisi olan karmaşık karbonhidratlar içerirler. Bu, böğürtlenlerin sadece 25’lik bir glisemik indeksine (GI) sahip olduğu anlamına gelir.
Daha da etkileyici olan, bir porsiyon böğürtlen günlük diyet lifi ihtiyaçlarınızın %31’ini karşılar. Bazıları dışkınıza hacim katan ve düzenli sindirime yardımcı olan çözünmez lif şeklindedir ve diğerleri sindirime yardımcı olan ve kan ve şekere yağın emilimini yavaşlatan çözünür liftir.
Yağlar
Böğürtlen neredeyse yağsızdır. Biraz böğürtlen içeren yağlar, tekli doymamış ve çoklu doymamış, vasküler inflamasyonu azaltan ve kalp sağlığını iyileştiren sağlıklı yağlardır.
Protein
Böğürtlen, protein yolunda çok fazla şey sunmaz. Protein alımınızı artırmaya yardımcı olmak için, yoğurt (170 gram porsiyon başına 17 gram) veya yulaf ezmesi (fincan başına 6 gram, pişmiş) ile yaban mersini yemeyi deneyin.
Vitaminler ve Mineraller
Tek bir böğürtlen porsiyonu, günlük önerilen C vitamini alımının yaklaşık yarısını ve mineral manganezini sağlar. Her ikisi de serbest radikallerin vücudunu atarak hücrelere oksidatif stresi azaltan oldukça güçlü antioksidanlardır. Bunu, serbest radikaller ile hücrelere zarar verebilecek ve zarar verebilecek diğer moleküller arasındaki bağı kopararak yaparlar.
Böğürtlen de mükemmel bir K vitamini kaynağıdır ve az miktarda potasyum, magnezyum, A vitamini, demir ve kalsiyum sunar.
Böğürtlen Saklama Koşulları ve Gıda Güvenliği
Böğürtlen satın aldıktan sonra, bir gün içinde yemeye çalışın. Soğutmak suretiyle yaşamlarını uzatabilirsiniz, ancak oda sıcaklığında servis edilirlerse lezzet çok daha yoğun olacaktır. Onları hemen yiyemezseniz, meyveleri bir yıla kadar dondurabilirsiniz. Onları dondurmak besin değerlerini değiştirmez.
Böğürtlenlerin küflenmesini önlemek için, servis yapmadan hemen önce yıkayın.
Nasıl hazırlanır?
Böğürtlenler kendi başlarına yenebilir veya yoğurt, tahıllar veya dondurma ile eşleştirilebilir. Salatalara nazikçe not ekleyebilir ve cheesecake veya muhallebi gibi limonlu tatlılarla güzelce eşleşebilirler. Pişmiş ürünler ve smoothie’lerde de lezzetlidirler.
Yüksek pektin içerikleri, reçel, jöle ve konserve için de ideal seçimdir. Böğürtlen, çilek isteyen ahududu (çilek, ahududu veya yaban mersini gibi) çoğu tarifte kullanabilirsiniz.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Antioksidan Zengini Olan 6 Kırmızı Meyve
- Ahududu Faydaları Nelerdir
- Sağlığınıza Faydalı 6 İnanılmaz Çin Çayı