Bubble Tea (İnci Çayı) İçmenin Cilde Faydalı Mı? Zararları Neler?
Parlayan her şey altın değildir ve sütlü ve şekerli olan her şey de iyi ve sağlıklı değildir. Bu kelimeler bubble tea olarak dünyada ünlene ve ülkemizde de baloncuklu çay olarak da görmeye başladığımız çay gibi bir içecek için uygundur. Bubble tea nedir? Ne içerir? Bu çay hakkında bu kadar özel olan ne? Bu çay sağlığa faydalı mı?
Bilimsel olma zamanı;)
Bubble Tea Nedir?
Bubble tea, 1980’lerde Tayvan‘ın Tainan ve Taichung bölgelerinde icat edilen bir Doğu Asya içeceğidir. Bu çay tapyoka özü taneleri içerir ve genellikle soğuk olarak servis edilen ve bir köpükle çalkalanan tatlandırıcılar ile harmanlanır (Faulkner, 2003).
Son yıllarda, baloncuk çayı tüm dünyada popülerlik kazanmıştır. Şimdi ABD’de New York’taki her sokak köşesinde bu çayı bulabilirsiniz. Sadece bazı Asya bölgelerinde bilinmekle kalmayıp, şimdi çay zincirleri dünyanın her köşesinde bu çayı satıur
Bununla birlikte, bubble tea birçok insan tarafından tüketilebilen sağlıklı ve zararsız bir içecek değildir. Baloncuklu çayda bulunan tapyoka eğlenceli toplar kaynatılıp işlenmiş şekerle doyurulduğunda, çayın sağlık değeri kötüleşir. Çay, karbonhidrat sunar ve faydalı vitamin, mineral ve liflerden yoksundur (Donaldson, 2014)
Bir bubble tea, 50 gram kadar işlenmiş şeker ve yaklaşık 500 kalori içerir. Bu çayın genel sağlık üzerindeki olumsuz etkisinin yanı sıra cilt üzerinde de zararlı etkileri vardır (deGuzman, 2006).
Bubble Tea İçmenin Zararları
Bubble tea içmenin cilt üzerindeki olumsuz etkilerinden bazıları aşağıda tartışılmıştır:
1. Çok fazla bubble tea içmek sebum üretir
İnci çayı, boş kalorilerle dolu kimyasal bir kokteylden daha fazlasıdır. Sivilceye neden olan şeker, tapyoka incisi ve süt gibi bileşenlerden oluşur. Süt gibi süt ürünleri doğrudan akneye neden olmaz. İnek sütü iltihaplanmaya neden olabilir. Cildiniz laktoza toleranslı olmayabilir ve sütteki hormonlar vücudunuzdaki testosteron ile reaksiyona girebilir. Bu, ciltteki sebum üretimini (gözenekleri tıkamaktan sorumlu yağlı madde) artırır ve akneye neden olur.
Şeker, glisemik indekse sahiptir ve bunun yanı sıra, insülin sivri uçları ile ortaya çıkmasının yanı sıra, akne gelişiminde önemli bir rol oynayan androjen sekresyonunu, inflamasyonu ve yağ üretimini arttırır (Han, 2018).
2. Bubble tea cilt ve genel sağlık için hiçbir faydası yok
Baloncuk çayındaki “tapyoka incileri” manyok bitkisinin köklerinden elde edilen nişasta özütleridir. İnci çayının altındaki bu küçük siyah toplar, gerçek şeker kadar sağlığınız için kötüdür. Bu baloncuk şeklindeki tapyoka topları karbonhidrat bakımından zengindir ve vitaminler, mineraller, proteinler ve lifler gibi besinleri açısından düşüktür. Bunlar şeker içinde kaynadığında daha da kötüleşir. Şeker, insülin seviyelerinin yükselmesini tetikler, bu da tıkanmış gözeneklere ve bir grup can sıkıcı cilt sorunlarına neden olur (Min, Green ve Kim, 2017).
3. Sivilce
Bubble tea aşırı tüketimi sivilce görünümü ile sonuçlanır. Aşırı içilmesi dengesizlik yaratır ve vücutta sivilcelerin patlamasını tetikleyen aşırı ısı üretir. En çok etkilenen bölgeler boyun, yüz ve göğüs içerir (Kucharska et al, 2016).
4. Cilt tonu eşitliği bozulur
Bubble tea yüksek şeker içeriği cilde ve genel sağlığa herhangi bir besinsel yararı ortadan kaldırır. Bu çaydaki şeker yüklü tapyoka toplarının kötü etkileri olabilir.
5. Enflamasyon
Bubble tea çayındaki fazla şeker, kan şekeri seviyenizi stabilize etmeye yardımcı olan bir insülin dalgalanması üretir. İnsülin yükseldiğinde iltihaplanma da olur. Bu iltihap, egzama, rosacea, sedef hastalığı ve akne gibi mevcut enflamatuar ve bulaşıcı cilt sorunlarını kötüleştirebilir.
6. Akne oluşumu
Şeker ve aşırı tatlılık, vücutta kronik iltihaplanmaya neden olur, cilt lekelerinde daha fazla ağrı ve kızarıklığı tetikler. Aşırı şeker ayrıca bulaşıcı ajanları öldüren askerler olan WBC’nin (Beyaz Kan Hücreleri) baskılar. Vücuttaki düşük beyaz kan hücreleri, cildinizde gizlenen akne oluşmasına neden olan bakterilere karşı savunmasız kalmanızı sağlar.
Artan iltihaplanma, deriden yağ üretimini arttıran kortizol gibi stres hormonlarının üretimini arttırır. Akneye neden olan bakterilere nüfuz etmeleri ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları yağlı ortam sağlar.
Ayrıca Bakınız: Aknelerden Nasıl Kurtulurum?
7. Kollajen ve elastini yıkar
Aşırı şeker tüketimi, kronik inflamasyonu ve oksidatif stresi tetikleyen insülin seviyelerinde artışa neden olur. Rafine şeker gibi gıdalardan çok fazla karbonhidrat, glikasyon olarak bilinen bir süreçte cildimizdeki kollajen proteinlerine ve yağlara bağlanır. Glikasyon işlemi sırasında yeni bir madde kategorisi oluşur – AGE’ler (ileri glikasyon son ürünleri). Bu AGE’ler son derece yıkıcıdır. Bunlar elastin liflerini ve kollajeni parçalayan ve zayıflatan enzimlerdir (kollajen cilt gücünden sorumludur ve elastin cildin gerilmesini sağlar, genç cilde dolgun ve kabarık dokusunu vermekle sorumludur) cildi pürüzlü, donuk, renksiz, kırışıklıklara ve sarkmaya yol açar.
Glikasyon süreci ayrıca cilt yaşlanma sürecinin arttırılmasından ve rosacea ve akne gibi cilt koşullarının kötüleşmesinden de sorumludur. Glikasyon süreci, cildi özellikle güneşten gelen bozulma ve hasara karşı daha hassas hale getirir (Danby, 2010).
Ayrıca Bakınız: Asyalı Kadınların Cilt Bakımı Rutini
8. Alerjik reaksiyonları kötüleştirir
Şekerli yiyecekler alerjik reaksiyonları ve egzama gibi iltihaplı cilt sorunlarını alevlendirir. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama sorunundaki artış, cilt tahrişine, zamanla ortaya çıkan cilt lekelerine, kaşıntılı döküntülere ve sızan kabarcıklara neden olur.
Şeker beyaz kan hücrelerini baskıladığı ve iltihabı uyardığı için, vücudun enfeksiyon taşıyan ajanlarla savaşma yeteneği azalır ve vücut hafif alerjenlerle bile güçlü bir şekilde savaşamaz. Zaten gıda hassasiyetlerinden ve intoleranslarından muzdarip insanlar için aşırı şeker tüketimi konusunda alerjiler daha da kötüleşir.
Ayrıca Bakınız: Vegan Beslenmenin Egzamayı İyileştirmede Faydaları
Yukarıdakilere ek olarak, ne kadar çok şeker yerseniz, daha fazla insülin direnci geliştirirsiniz.
Bubble tea veya baloncuk çayınızı nasıl daha sağlıklı bir içecek haline getirebilirsiniz?
- İnci çayınızı cildiniz için daha sağlıklı bir içecek yapmak için düşünebileceğiniz bazı sağlıklı ipuçları şunlardır:
- Süt olmayan krema yerine, çayınıza taze, az yağlı veya yağsız süt ekleyin.
- Süt içermeyen sade baloncuklu çay için ve şeker yüklü tapyoka incilerini çiğnemek kalorileri azaltır.
Sonuç Olarak:
İşlenmiş şekersiz bubble tea, yapay tatlar, tatlandırıcılar ve süt, sıfır kalorili bir içecektir. Bu çay, özellikle buzlu olarak, boğucu, bunaltıcı ve sıcak bir günde serinletici, tatmin edici ve nemlendirici olabilir. Şeker ve süt olmadan içildiğinde, çayda bulunan antioksidanlar kanser ve kalp sorunları riskini azaltır. Antioksidanlar ayrıca Ultraviyole ışınlarından kaynaklanan DNA hasarıyla savaşır ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Ayrıca eşit renk tonunda ve pürüzsüz bir cilt için sistemik bakteriyel iltihapla mücadeleye yardımcı olur.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
Ben bu çayı hiç kimseye tavsiye etmiyorum. Geçen gün çarşıya gittiğimde bir deneyeyim dedim ama denemez olsaydım. Hepsini içmememe rağmen eve geldikten sonra vücudum reaksiyon gösterdi ve kaşınmaya başladı. Gece daha da fenalaştım ve bütün vücudum şişti, döküntüler oluştu ve çok kötü kaşındı. Sabaha kadar uyayamadım. Ertesi gün doktora gittiğimde doktor, emzirdiğim için hap yazmadı. Sadece cildime sürmem için bir şeyler yazdı ama nafile bunlar hiç geçirmedi döküntüyü. İki üç gün sonra Cild doktoruna gittim ve onlarda acil hastaneye gitmem gerektiğini söylediler. Hastahaneye gittiğimde ordada bana emzirdiğimden dolayı kortizon veremediler. Sadece iki çeşit hap yazdı doktor. Bu hapları içtikten sonra Allah’a şükür kendime geldim. Ama üç dört gün neler çektiğimi bir Allah bir ben bilirim. Bu çayı daha sonra araştırdım meğersem çok fazla kimyasal içeriyormuş. Benim deneyimim bu çayla bu şekildeydi.